Panduan terbaik mencari penerbangan murah pada tahun 2020 |  Memandangkan harga tiket penerbangan mewakili salah satu aspek terbesar dalam kos perjalanan, mencari tawaran penerbangan murah yang tersembunyi boleh menjadi sama pentingnya dengan mencari destinasi yang betul, syarikat pelancongan yang betul, beg sandang yang betul, atau tempat yang betul untuk tinggal.

Lagipun, jika penerbangan anda terlalu mahal, anda mungkin tidak pergi ke mana-mana.

Setiap hari syarikat penerbangan mempunyai beribu-ribu tawaran menarik – dari tambang  hingga ke tawaran promosi khas dengan potongan harga untuk bersaing dengan syarikat penerbangan lain. Harga murah ada di sana jika anda tahu bagaimana untuk mencarinya.

Hari ini, saya akan membantu anda menguasai mencari penerbangan murah pada tahun 2019.

Ini adalah langkah-langkah yang tepat yang telah saya ikuti untuk sedekad lalu untuk mendapatkan tiket penerbangan termurah. Jika anda mengikuti langkah ini juga, anda tidak akan menjadi orang yang dalam penerbangan yang membayar tiket dengan paling mahal!

BACA JUGA : 61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan

Panduan terbaik mencari penerbangan murah pada tahun 2020

Berikut adalah 13 panduan saya tentang bagaimana untuk mencari penerbangan murah tidak kira di mana anda mahu pergi di dunia:

1. Abaikan mitos

Perkara pertama yang diketahui tentang mencari penerbangan murah adalah bahawa tiada peluru ajaib atau satu helah ninja rahsia untuk melakukannya. Terdapat banyak mitos dalam talian tentang cara mencari penerbangan murah. Malah, anda mungkin menemui banyak tawaran penerbangan terbaik! Mereka semua berbohong. Mereka akan menyesatkan anda. Kebanyakan laman web mengupah wartawan yang dahsyat yang mengitar semula mitos biasa dan ketinggalan zaman. Inilah yang paling biasa yang 100% tidak benar:

 • Tiket penerbangan TIDAK akan menjadi lebih murah jika dibeli pada hari Selasa.
 • Tidak ada bukti bahawa pencarian menggunakan ‘incognito’ membawa kepada tawaran yang lebih murah.
 • Tidak ada tarikh sebenar atau tempoh masa tertentu untuk menempah tiket penerbangan anda.
 • Anda tidak boleh meramalkan harga penerbangan dan laman web yang pada dasarnya cuma mengambil tekaan.

Syarikat penerbangan menggunakan algoritma komputer dan penetapan harga untuk menentukan harga dan menjalankan jualan berdasarkan masa pada tahun tersebut, permintaan dari penumpang, cuaca, peristiwa utama / perayaan, masa pada hari tersebut, harga pesaing, dan banyak lagi. “Helah” lama ini tidak berfungsi lagi. Sistem ini terlalu pintar. Buang sistem ini. Biarkan mereka mati.

Dan jangan dengar sesiapa yang memberitahu anda sebaliknya. Sesiapa yang memberitahu anda sebenarnya tidak tahu apa yang mereka cakapkan!

Panduan terbaik mencari penerbangan murah pada tahun 2020

2. Menjadi fleksibel dengan tarikh dan masa perjalanan anda

Harga tiket penerbangan berbeza-beza bergantung pada hari minggu, masa tahun, dan cuti yang akan datang, seperti Krismas, Malam Tahun Baru, Kesyukuran, atau Hari Keempat Julai. Ogos adalah bulan yang besar untuk perjalanan di seluruh Eropah, dan semua orang mahu pergi ke suatu tempat yang hangat di musim sejuk atau perjalanan ketika anak-anak tidak bersekolah.

Jika anda akan melakukan penerbangan apabila semua orang juga melakukannya, maka tiket anda akan lebih mahal. Cuba fleksibel dengan tarikh anda. Sekiranya anda tersekat dalam lawatan ke Paris, pergi ke Paris pada musim bunga atau jatuh ketika kurang ramai orang melawat dan tambangnya lebih murah. Tetapi jika anda mahu pergi pada pertengahan bulan Ogos? Anda tidak beruntung. Hawaii lebih baik dari Krismas? Semoga berjaya!

Selain itu, ia sentiasa lebih murah untuk terbang pada pertengahan minggu daripada pada hujung minggu, kerana kebanyakan orang mengembara pada hujung minggu dan syarikat penerbangan menaikkan harga mereka kemudian. Harga juga lebih murah jika anda terbang selepas percutian utama seperti penerbangan awal pagi atau lewat malam adalah lebih murah kerana kurang ramai orang yang ingin pergi ketika itu (siapa yang ingin bangun awal ?!).

Perbezaan satu hari boleh menjimatkan beratus-ratus dolar.

Syarikat penerbangan tidak bodoh. Mereka tahu bila festival, percutian, acara sukan utama, atau cuti sekolah akan datang – dan mereka menaikkan harga dengan sewajarnya.

Menjadi fleksibel apabila anda terbang dan anda akan bermula jauh di hadapan berbanding orang lain!

Panduan terbaik mencari penerbangan murah pada tahun 2020

3. Jadi fleksibel dengan destinasi anda

Jika anda tidak boleh fleksibel apabila anda terbang, sekurang-kurangnya menjadi fleksibel dengan tempat anda ingin terbang. Lebih baik menjadi fleksible untuk kedua-duanya, tetapi jika anda benar-benar ingin menjimatkan banyak wang dan mendapatkan penerbangan murah untuk perjalanan anda, anda sekurang-kurangnya harus melakukan salah satu!

Enjin carian udara telah menjadikannya sangat mudah untuk mencari seluruh dunia mencari tiket termurah – anda tidak perlu lagi mencari secara manual. Walaupun Kayak menawarkan alat “Explore” yang membolehkan anda meletakkan lapangan terbang di kawasan rumah anda dan melihat peta dunia dengan semua penerbangan di situ, Google Flights juga mempunyai alat yang sama – dan lebih baik – untuk digunakan. Jika anda fleksibel dengan di mana anda mahu pergi (iaitu, di mana sahaja tetapi di rumah), gunakan alat ini untuk mengetahui ke mana hendak pergi:

Langkah 1: Pergi ke Google Flights dan klik peta:

Langkah 2: Masukkan tarikh dan lapangan terbang anda dan nikmati semua pilihan anda!

searching Google Flights for cheap airline tickets
mencari Google Flights untuk tiket penerbangan murah

Kebenaran tentang tiket pesawat adalah selalu terdapat tawaran kebeberapa destinasi, dan jika anda fleksibel di mana anda mahu pergi, anda akan selalu mendapat tawaran!

Apabila anda terkunci di satu tempat pada satu masa, anda akan terikat dengan apa jua harga yang muncul. Tidak ada keajaiban yang boleh mengubahnya. Apabila anda menjadi fleksibel, tiba-tiba seluruh dunia terbuka untuk anda dan anda akan mendapat tiket penerbangan murah yang luar biasa!

4. Terbang dengan penerbangan tambang murah

Tahun-tahun sebelum ini, jika anda ingin terbang di antara benua, anda kebanyakannya terikat dengan syarikat penerbangan tradisional yang mahal. Itu tidak lagi benar. Syarikat penerbangan tambang murah kini menawarkan banyak laluan jarak jauh, menjadikannya mungkin untuk terbang di seluruh dunia untuk wang yang sangat sedikit. Norwegian Airlines membolehkan anda terbang antara Eropah dan Bangkok untuk kira-kira $ 250 setiap jalan. AirAsia menawarkan tawaran gila-murah di sekitar Asia dan Australia dengan harga $ 100 setiap satu. Syarikat penerbangan India dan Timur Tengah menawarkan penerbangan murah di seluruh benua kecil dan Afrika. Anda boleh terbang jauh di seluruh dunia dengan syarikat penerbangan tambang murah!

Berikut ialah senarai syarikat penerbangan tambang murah terbesar di dunia:

Canada

United States

Asia

Europe

Australia

New Zealand

(Tip Pro: Jika anda bukan seorang peminat seperti saya dan tahu mana syarikat penerbangan tambang murah melakukan penerbangan di mana, lawati laman web lapangan terbang destinasi anda untuk mendapatkan senarai syarikat penerbangan yang terbang ke sana.)

Menggunakan syarikat penerbangan tambang murah adalah alternatif yang baik untuk terbang “ke tempat yang jauh” bila-bila masa yang sesuai. Anda mendapat faedah yang lebih sedikit, tetapi anda boleh menyimpan banyak wang.

Pastikan anda berhati-hati dengan bayaran. Itulah cara mereka membuat wang! Syarikat penerbangan tambang murah kadang-kadang mengenakan yuran untuk memeriksa beg, bawa, mencetak pas masuk, menggunakan kad kredit, dan apa sahaja untuk mendapatkan duit. Pastikan untuk menambah kos tiket dan yuran untuk memastikan harga lebih rendah daripada tiket penerbangan.

5. Jangan selalu terbang secara terus

Bukan sahaja ia membantu untuk fleksibel dengan tarikh dan destinasi tetapi fleksibel dengan laluan yang anda ambil adalah cara lain untuk mendapatkan penerbangan murah. Kadang-kadang ia lebih murah untuk terbang ke London dan mengambil penerbangan tambang murah ke Amsterdam daripada mengambil penerbangan terus ke Amsterdam. Terdapat begitu banyak syarikat penerbangan tambang murah di seluruh dunia yang mengambil keuntungan dari tawaran yang baik ke bandar lain dan kemudian menaiki penerbangan tambang murah ke destinasi anda kadang-kadang adalah cara terbaik untuk pergi. Saya terpaksa pergi ke Paris pada satu kali; penerbangan itu $ 900 USD, tetapi saya boleh terbang ke Dublin untuk $ 600 dan mendapatkan penerbangan $ 60 ke Paris. Ini bermakna lebih banyak masa penerbangan, tetapi $ 240 yang saya simpan adalah bernilai.

Untuk melakukan ini, saya mengambil tahu sejauh mana untuk pergi terus ke destinasi saya. Kemudian saya buka Google Flights dan taip di benua destinasi itu untuk melihat harga ke lapangan terbang berdekatan. Sekiranya perbezaannya adalah lebih daripada $ 150, saya mencari untuk melihat sejauh mana dari lapangan terbang kedua ke destinasi utama saya.

Airwander adalah satu lagi laman web yang baik yang membolehkan anda melihat perhentian dan membandingkan harga. Tidak seperti Google Flights, mereka juga menunjukkan syarikat penerbangan tambang murah.

Pastikan anda mempunyai sekurang-kurangnya 3 jam di antara sambungan semasa membuat tempahan tiket pada syarikat penerbangan yang berbeza yang bermaksud bahawa jika ada masalah, anda tidak boleh hanya bergerak untuk penerbangan seterusnya. Syarikat penerbangan kedua anda tidak akan peduli anda terlambat!

Kaedah ini lebih banyak tugasan kerana anda perlu memikirkan banyak laluan yang berbeza dan memeriksa syarikat penerbangan yang berbeza – dan menghubungkannya menambah lebih banyak masa untuk perjalanan anda. Tetapi ia akan menjimatkan lebih banyak wang dari penerbangan anda, memberikan anda wang tambahan untuk dibelanjakan di destinasi anda.

Image result for cheap flights

6. Ingat tidak semua enjin carian adalah sama

Anda perlu mencari beberapa laman web yang boleh anda lakukan untuk memastikan anda mencuba sedaya upaya untuk mendapatkan apa yang anda inginkan. Banyak laman carian tidak menyenaraikan syarikat penerbangan tambang murah kerana syarikat penerbangan itu tidak mahu membayar komisen tempahan sementara yang lain tidak menyenaraikan laman tempahan yang tidak dalam bahasa Inggeris! Kemudian sesetengah mereka hanyalah harga asal terus dari syarikat penerbangan.

Anda tidak akan mencari AirAsia, Ryanair, atau kebanyakan syarikat penerbangan tambang murah yang lain di tapak besar seperti Kayak, Expedia, atau Orbitz. Tempahan tapak A.S. juga cenderung tidak mempunyai syarikat penerbangan asing yang tidak jelas yang anda lihat di laman web antarabangsa seperti Skyscanner atau Momondo.

Pendek kata, tidak semua laman web carian penerbangan dibuat sama dan semuanya mempunyai kebaikan dan keburukan.

Tiada enjin carian penerbangan yang sempurna. Malah yang terbaik juga mempunyai keburukan mereka. Oleh itu saya mempunyai beberapa kegemaran yang selalu saya memulakan carian kerana mereka cenderung untuk menunjukkan hasil yang terbaik secara konsisten. Bagi saya, laman web yang terbaik untuk mencari penerbangan murah adalah seperti berikut:

 • Momondo – Ini adalah laman web kegemaran saya. Mereka mencari kebanyakan syarikat penerbangan dan laman web di dunia dan kembali dengan penerbangan murah 92% dari masa itu.
 • Google Flights – Enjin carian hebat yang membolehkan anda melihat harga untuk pelbagai destinasi.
 • Skyscanner – Laman tempahan terbaik kedua di luar sana yang mencari banyak tempat seperti Momondo. Mereka mempunyai antara laman pengguna yang hebat (dan aplikasi hebat untuk aplikasi mudah alih)

Biasanya, saya memulakan semua carian saya dengan Momondo kerana ia mencari semua syarikat penerbangan utama dan tambang murah, laman web bukan bahasa Inggeris, laman web bahasa Inggeris, dan segala-gala di antaranya. Saya telah menggunakannya sejak tahun 2008 dan mereka memeriksa semua laman web yang mereka hubungkan kerana mereka mempunyai kriteria yang ketat pada siapa yang beroperasi. Momondo adalah salah satu laman tempahan paling komprehensif di luar sana, mereka mempunyai harga terendah 99% dari masa itu, dan ia adalah enjin carian semua pakar perjalanan lain yang saya tahu menggunakannya juga.

Jadi walaupun laman-laman yang lain adalah bagus dan tidak boleh diabaikan, Momondo harus menjadi titik permulaan anda!

7. Mengambil kesempatan daripada diskaun pelajar

Jika anda seorang pelajar (atau bawah 26 tahun ), terdapat banyak diskaun yang tersedia untuk anda. Anda biasanya boleh menemui harga 20-30% dari tambang standard. Agensi pelancongan seperti STA Travel atau Flight Centre boleh membantu mencari tiket murah. Jangan terlepas pandang tawaran mereka!

8. Campur dan Padankan Syarikat Penerbangan

Tempahan syarikat penerbangan yang berbeza akan membolehkan anda untuk mencampur dan memadankan tiket untuk mendapatkan tawaran penerbangan yang terbaik. Dengan cara ini anda boleh mendapatkan tawaran yang terbaik. Anda akan terbang menggunakan tiket berasingan tetapi ia behasil. Kebanyakan laman web tempahan masa menggunakan syarikat penerbangan yang sama untuk tiket anda. Contohnya, ini adalah tiket dengan harga yang saya dapat di Expedia dari Vancouver ke Berlin:

expedia flight search website

Semasa anda menempah Air Canada, anda juga sedang memeriksa tiket dari syarikat penerbangan rakan kongsi mereka, Swiss Air.

Anda akan tersekat dengan caj harga Air Canada.

Tetapi dengan pencampuran dan pemadanan syarikat penerbangan dengan pelbagai syarikat penerbangan, anda boleh menjimatkan wang dengan sentiasa pergi dengan syarikat penerbangan murah – dan memastikan petua penerbangan disusun! Sumber kegemaran saya untuk melakukan ini adalah

9. Gunakan Mata Perjalanan

Program ganjaran penerbangan adalah cara terbaik untuk mendapatkan penerbangan percuma, naik taraf percuma, dan tiket untuk pasangan percuma. Tidak kira berapa kerap anda terbang, anda perlu mendaftar untuk program ganjaran syarikat penerbangan itu. Saya setia kepada syarikat penerbangan yang berpangkalan di AS semenjak mereka terlibat dalam semua hubungan utama dan anda boleh mendapatkan mata perjalanan pada penerbangan ahli mereka. Contohnya, jika saya terbang Singapore Airlines, saya boleh mendapat mata perjalanan United Airlines kerana mereka adalah rakan kongsi. Begitu juga, jika saya terbang Air France, ia dikreditkan ke akaun ganjaran Delta saya.

Walau bagaimanapun, anda boleh mendapat banyak ganjaran perjalanan melalui bonus pendaftaran kad kredit, membeli-belah dalam talian, tinjauan, tawaran istimewa dan banyak lagi. Saya mendapat lebih sejuta mata perjalanan dalam masa setahun – tanpa penerbangan atau menghabiskan wang tambahan. Itu diterjemahkan kepada berpuluh-puluh penerbangan percuma (sering dalam kelas perniagaan) untuk diri saya sendiri dan keluarga saya. Jika anda bijak dengan wang anda dan mengumpul mata perjalanan (seni “penggodaman perjalanan”), anda boleh melakukan perjalanan di seluruh dunia dengan murah (dan selalunya percuma).

10. Sentiasa Perhatikan Tawaran Istimewa

Tidak ada sesiapa yang suka mengecilkan peti masuk mereka, tetapi dengan mendaftar untuk senarai surat dari syarikat penerbangan dan enjin carian, anda akan dapat mendapatkan maklumat tentang semua tawaran saat akhir atau tawaran istimewa yang sedang berlaku. Ini adalah salah satu cara terbaik untuk memastikan anda mencari penerbangan murah. Mengapa? Kerana mereka melakukan semua kerja untuk anda! Banyak kali, penerbangan murah hanya tersedia selama 24 jam, dan jika anda tidak selalu menyemak web untuk mereka, anda akan terlepas banyak tawaran paling murah. Saya mungkin akan terlepas tiket perjalanan pulang ke Jepun dengan harga $ 700 USD (biasanya $ 1,500) atau $ 500 penerbangan ke Afrika Selatan! Di samping itu, mereka kerap menawarkan bonus keretapi, dan tawaran itu juga telah menawarkan tiket kelas perniagaan percuma. Ketiga laman web ini adalah yang terbaik untuk sentiasa diperhatikan untuk tawaran perjalanan:

 • Airfarewatchdog – Hebat untuk mencari tawaran penerbangan AS.
 • The Flights Deal – Hebat untuk tawaran penerbangan global.
 • Holiday Pirates – Yang terbaik untuk tawaran penerbangan Eropah.
 • Scott’s Cheap Flights – Tawaran terbaik untuk penerbangan AS.
 • Secret Flying – Laman web yang hebat untuk tawaran penerbangan dari seluruh dunia.

11. Cari harga tiket untuk satu orang

Jangan cari atau beli banyak tiket dalam satu pembelian. Syarikat penerbangan sentiasa menunjukkan harga tiket tertinggi dalam sekumpulan tiket. Sebagai contoh, jika anda adalah keluarga berempat dan mencari empat kerusi, syarikat penerbangan itu akan mencari empat kerusi bersama-sama dan menunjukkan tambang anda berdasarkan harga tiket tertinggi. Jadi jika kerusi A adalah $ 200, kerusi B dan C adalah $ 300, dan kerusi D adalah $ 400, ia akan menilai tiket tersebut sebagai $ 400 setiap satu bukannya dengan menambah harga tiket individu. Oleh itu, sentiasa mencari tiket sebagai satu orang. Selepas itu, dalam proses checkout, anda boleh memilih tempat duduk anda supaya anda dan keluarga anda duduk bersama.

 12. Cari tiket dalam matawang lain

Jika mata wang negara anda saat ini kuat berbanding dengan orang lain di seluruh dunia, cari tiket penerbangan di negara di mana mata wangnya lemah. Sebagai contoh, dolar AS kukuh dan mata wang New Zealand lemah. Saya menemui penerbangan satu hala dari Australia ke NYC seharga $ 1,000 USD tetapi ketika saya mencari versi NZ dari syarikat penerbangan itu, saya mendapati tiket yang sama dengan $ 600 USD. Ia adalah syarikat penerbangan yang sama, penerbangan yang sama, dan kelas tempahan yang sama. Ia hanya ditempah dalam mata wang yang berbeza. Petua ini tidak selalu berfungsi, tetapi ia kerap berfungsi dengan baik bahawa ia sesuatu yang patut dicuba jika mata wang anda sedang berjalan dengan baik.

(Tips: Sentiasa gunakan kad bayaran bukan urusniaga asing untuk mengelakkan membayar surcaj.)

Image result for cheap flights

 13. Tempah awal, tetapi tidak terlalu awal

Tambang syarikat penerbangan akan terus semakin meningkat apabila anda berlepas, tetapi terdapat satu saat yang bagus apabila syarikat penerbangan mula menurun atau menaikkan tambang berdasarkan permintaan. Jangan tunggu sehingga saat-saat yang terakhir tetapi jangan menempah terlalu awal, jauh terlebih awal. Masa terbaik untuk menempah penerbangan anda adalah sekitar 6-8 minggu sebelum keberangkatan anda, atau kira-kira tiga bulan sebelum jika anda pergi ke destinasi anda semasa musim puncaknya.

****

Mencari penerbangan murah adalah tentang fleksibel dan pintar ke mana anda pergi, apabila anda pergi, dan bagaimana anda sampai ke sana. Ikuti petua di atas, tetapi jangan membazirkan selama-lamanya untuk mencari penerbangan murah. Sekiranya anda membelanjakan lebih daripada sejam untuk membuat tempahan penerbangan, anda menghabiskan terlalu banyak masa. Luangkan 30-40 minit mencari dan menempah penerbangan murah pada harga yang anda telah bayar dan teruskan dengan kehidupan anda. Saya tidak pernah meragui diri saya tentang penerbangan. Anda akan gila jika anda melakukannya.

Sekiranya anda mengikuti petua di atas tentang bagaimana untuk mendapatkan penerbangan murah, anda akan sentiasa mendapat banyak keuntungan, menjimatkan masa, stres, dan menghindari daripada menjadi orang yang paling banyak membayar harga tiket mereka!

 

Sumber : 
www.nomadicmatt.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here