Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam  |  Terdapat begitu banyak perkara yang boleh dilakukan di London kerana ia adalah salah satu daripada ibu kota yang paling indah di dunia.

Menjadi salah satu destinasi pelancongan kegemaran dan bandar yang mesti dilawati untuk hampir semua orang, London mempunyai banyak tawaran-tawaran menarik sama ada anda adalah seorang musafir muslim atau tidak.

Secara peribadi, saya dapati London ialah satu destinasi pelancongan yang mesra-Muslim atau satu destinasi pelancongan halal yang sempurna dengan begitu banyak perkara yang ditawarkan.

Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

Ada pilihan makanan halal dan masjid untuk solat, tambahan pula London adalah tempat tinggal bagi beribu-ribu umat Islam dan lebih banyak pelancong pada setiap tahun.

Bermula dari mercu tanda dan seni bina terkenal di dunia yang memukau sehingga ke beberapa pengalaman membeli-belah yang terbaik di Eropah sambil mmelihat taman hijau yang sempurna untuk dinikmati dan untuk menenangkan diri.

Keletihan berjalan di antara satu stesen tiub ke stesen tiub yang lain boleh lenyap dalam masa yang singkat apabila seseorang itu mula meneroka London.

Bandar ini tidak pernah kekurangan sesuatu yang baru untuk dialami dan ia menyebabkan setiap orang jatuh cinta dengan London itu sendiri.

Bandar yang memiliki pelbagai budaya ini sentiasa mengalu-alukan semua orang dan menawarkan pengalaman yang memenuhi setiap keperluan, sebagai pelancong Islam, kita dapat dengan mudah mencari makanan halal dan masjid untuk solat di lokasi pusat London.

London adalah tempat yang agak selamat untuk pelancong tanpa banyak berlakunya insiden-insiden dan ia mempunyai berjuta-juta pelawat setiap tahun. Ia adalah tempat yang bagus untuk dijelajahi sebagai pengembara solo, berpasangan atau berkeluarga.

Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

Lihat di bawah ini beberapa tempat terbaik untuk dilawati di London sebagai pelancong muslim.

Masa terbaik untuk melawat London

Britain dikenali dengan lebih daripada sejarah dan mercu tanda dan juga dikenali dengan keadaan cuacanya yang tidak menentu.

Ia hujan pada setiap masa selain dari musim panas ini di mana terdapat gelombang panas.

Mungkin dua saya dijawab!

Oktober-Februari adalah bulan yang sejuk dan basah di London menjadikannya lebih sukar untuk meneroka bandar dan beberapa tempat-tempat menarik yang lain.

Walau bagaimanapun, jika ada yang menanti-nantikan pasar Krismas dan Winter Wonderlands, mereka harus memilih tahun ini kerana London menawarkan beberapa pengalaman semasa Krismas yang hebat. Secara peribadi, ini adalah masa kegemaran saya untuk melawat jalan Oxford yang sibuk dan juga merupakan salah satu jalan membeli-belah yang paling sibuk di dunia.

Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

Pasar Krismas

Masa terbaik untuk melawat London jika anda ingin menikmati taman-taman yang hijau, hari-hari yang cerah dan perjalanan yang kerap tanpa memegang payung maka ianya adalah masa yang terbaik untuk dilawati di antara Mei hingga Ogos.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa bulan Ogos adalah waktu puncak untuk bulan pelancongan dan juga terdapat banyak pelancong serta hotel yang lebih mahal jadi sila tempah terlebih dahulu.

Untuk mendapatkan pengalaman semasa cuaca yang baik dengan beberapa sinar matahari dan pelancong yang kurang, cuba untuk memilih September, kerana majoriti pelancong akan balik sebelum cuti sekolah berakhir dan harga akan lebih rendah. Selain itu, anda tidak perlu berebut untuk mencari ruang di kereta api bagi mendapatkan tempat mengambil gambar yang terbaik.

Tempat untuk dikunjungi di London

London penuh dengan tempat yang hebat untuk dikunjungi, tidak kira bila anda datang.

Bermula dari galeri seni moden, kejiranan yang bergaya, restoran halal yang lazat dan pengalaman ke semua tempat terkenal London seperti London Eye, istana Buckingham dan banyak lagi.

Kami telah mengumpulkan satu senarai tempat terbaik untuk dilawati di London sebagai seorang Muslim.

London Eye

Salah satu mercu tanda yang paling ikonik di London ialah roda Ferris gergasi, London Eye.

Mungkin cara yang terbaik untuk melihat London dari satu ketinggian adalah dengan menaiki roda gergasi ini. Ia menunjukkan pemandangan bandar yang menakjubkan pada hari yang cerah dan pada waktu malam anda dapat melihat bandar yang menyala dengan warna-warni.

Walaupun ia berharga £20 untuk sekali naik , ia agak mahal, namun lawatan ke London tidak akan lengkap tanpa menaiki London Eye.

Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

Tip: Anda boleh menerima 2 dalam 1 tiket untuk menaiki London eye dengan Days out Guides. Laman web ini menawarkan banyak tawaran untuk tempat-tempat menarik di London.

Apa yang anda perlukan adalah tiket kereta api dan ini mudah dilakukan hanya dengan beberapa paun.

Sekiranya anda menempah secara dalam talian, anda boleh terus ke roda dan mengimbas kod bar yang mana menjadi lebih mudah.

Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

Thames Cruise

Sungai Thames sudah menjadi terkenal dan tidak memerlukan sebarang pengenalan. Salah satu cara kegemaran saya untuk meneroka bandar melalui air adalah menggunakan pelayaran River Thames.

Pelayaran ini mempunyai beberapa panduan yang memberikan maklumat tentang tempat-tempat penting di bandar dan ia adalah cara yang baik untuk melihat sekitar tanpa berjalan kaki berbatu-batu.

Anda boleh memulakan perjalanan sama ada dari London Bridge atau dari London Eye dan dengan cara ini anda dapat melihat lebih banyak tempat penting di London dalam tempoh yang lebih singkat.

London Aquarium

London Aquarium adalah tempat yang menarik untuk dikunjungi bersama dengan pelancong muda kerana ia menawarkan banyak jenis ikan dan spesies lain untuk mereka nikmati. Anda boleh menghabiskan beberapa jam di sana dengan mudah dan terpesona menikmati semua itu.

Anda juga boleh mendapatkan tawaran 2 dalam 1 untuk London Aquarium dan sangat disyorkan untuk dinikmati oleh kanak-kanak.

Big Ben dan Westminster Abbey

Ikon kebiasaan London, iaitu loceng gergasi, Big Ben adalah tempat yang mesti dikunjungi dan tidak lengkap lawatan ke London tanpa bergambar bersama dengan Big Ben. Malangnya untuk beberapa tahun akan datang, ia akan menjalani proses pemulihan secara besar-besaran jadi anda tidak dapat melihat banyak loceng tersebut kerana semuanya dilitupi.

Semasa di kawasan itu, anda juga mesti melawat Westminster Abbey gereja yang terkenal dan indah, di mana majoriti upacara diraja berlangsung.

Tidak ada kos dikenakan untuk beribadah di dalam biara tersebut tetapi pelawat perlu membuat bayaran. Ia juga merupakan tempat pengebumian personaliti terkenal seperti Stephen Hawking dan Isaac Newton.

Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

Shard

Bangunan tertinggi di London serta tumpuan utama untuk kedai runcit, pejabat, restoran dan pangsapuri, Shard, adalah bangunan menegak yang dibina di tengah-tengah kota. Ia dianggap sebagai simbol London moden dan menawarkan beberapa pemandangan bandar yang indah dari beberapa platform menara yang tinggi.

Juga jika anda ingin mempunyai pengalaman yang luar biasa di sana dan menjimatkan kos tiket, anda boleh melawat hotel Shangri-La dan restoran mereka, sama ada untuk makan tengah hari atau teh petang kerana mereka menyajikan makanan halal dan menawarkan pemandangan yang menakjubkan.

Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

Oxford Street

Oxford Street adalah salah satu jalan membeli-belah yang paling terkenal di dunia. Ia adalah jalan membeli-belah paling sibuk di Eropah dengan lebih daripada 300 kedai sekitar 1.5 batu.

Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

Anda boleh menemui kedai untuk semua peringkat bermula dari kedai pakaian murah Primark sehingga kedai mewah Selfridges. Begitu juga semasa Krismas, jalan tersebut adalah salah satu jalan yang paling dihiasi dengan indah di bandar tersebut.

Istana Buckingham

Istana Buckingham tidak memerlukan pengenalan, kerana ia adalah tempat tinggal kepada Ratu dan keluarga Royal British. Terdapat beberapa lawatan yang ditawarkan untuk melawat istana dari Julai hingga September dan para pelawat boleh berjalan melalui staterooms serta Taman yang menarik di istana.

Upacara Penukaran Pengawal diadakan di istana setiap hari dan orang ramai berkumpul di luar istana untuk menyaksikannya. Ia adalah pengalaman yang hebat dan sangat disyorkan.

Di luar istana Buckingham, anda boleh melawat Hyde Park dan berjalan-jalan secara santai di sekitar taman hijau dan mungkin memberi makan beberapa ekor itik di sana.

Tip: Bagi pengembara yang ingin menyewa basikal dan berbasikal melalui taman, terdapat banyak stesen basikal dan jika diambil kurang dari 30 minit, ia adalah percuma.

Image result for tower bridge london

Tower of London dan Tower Bridge

Tiada lawatan yang lengkap jika anda tidak melawat Menara London, ia adalah kubu paling terkenal yang ada di UK. Jika anda menaiki pelayaran Thames anda akan berakhir di pintu masuk Menara. Dengan perjalanan terus turun ke hadapan dan berjalan kaki sebentar, anda akan melihat Tower Bridge, satu lagi ikon di London.

Anda boleh menikmati lawatan di kedua-dua mercu tanda dan terdapat banyak 2 dalam 1 tawaran yang boleh anda dapati di laman web Days Out Guide.

Related image

Muzium

Jika anda seorang peminat muzium, London adalah syurga anda. London mempunyai lebih daripada 20 buah muzium dan banyak yang boleh dikunjungi secara percuma. Muzium-muzium ini adalah karya-karya seni bina yang menakjubkan dan mereka meliputi pelbagai topik termasuk sains, sejarah dan seni.

Muzium-muzium yang mesti dikunjungi di London adalah Muzium Sejarah Nasional dan Muzium British.

Kedua-dua muzium ini bebas untuk dikunjungi dan sangat disyorkan kerana mereka menempatkan banyak khazanah-khazanah dunia.

Image result for regents park

Regent’s Park

London mempunyai banyak taman-taman hijau yang subur yang menyenangkan mata sepertimana ia menyenangkan persekitaran kita. Mungkin, taman-taman ini adalah penyebab London dipanggil sebagai bandar hijau.

Taman Regent adalah salah satu taman yang indah dan hijau di bandar ini. Dengan adanya taman-taman yang luar biasa, taman permainan yang luas, lorong-lorong berjalan kaki dan air pancut kecil, Regent’s Park adalah satu tempat yang menarik untuk dikunjungi.

Image result for cutty sark london

Cutty Sark

Cutty Sark pernah menjadi kapal pengangkat Inggeris tetapi kini menjadi salah satu tarikan pelancong yang paling banyak dikunjungi di bandar ini. Terdapat lawatan yang ditunjukkan secara audio yang disediakan untuk Cutty Sark dan orang ramai yang berkeluarga adalah antara pelawat yang biasanya melawat salah satu kapal yang terpantas di eranya ini.

Dibina di Scotland, ia kini berada di Muzium Royal Greenwich. Pelawat dapat meneroka kapal serta menemui anak kapal yang telah bekerja di Cutty Sark.

Sekiranya anda mahu pemandu pelancong, saya akan mengesyorkan anda untuk melihat Muslim History Tours, mereka dikendalikan oleh seorang Muslim dan juga mempunyai ulasan yang hebat di Tripadvisor.

Image result for makanan halal london

Makanan Halal di London

Oleh kerana London mempunyai pelbagai budaya, setiap pilihan makanan mudah dijumpai di sana. Terdapat beratus-ratus restoran di London dan tidak sukar untuk mencari restoran halal. Beberapa restoran ini menawarkan makanan halal bersama dengan bukan halal dan alkohol juga. Tetapi sesetengah yang lain adalah secara eksklusif halal.

Royal Nawab

Royal Nawab adalah sebuah restoran makan malam dan salah satu restoran halal paling digemari untuk kaum India dan Pakistan di London. Mereka tidak menghidangkan alkohol.

Alamat: Hoover Building 7, Western Avenue, Perivale, Greenford, UB6 8DB

Dishoom

Dishoom merupakan antara restoran lain yang terkenal untuk makanan halal, walaupun mereka menghidangkan makanan bukan halal juga. Restoran ini mempunyai suasana yang meriah dan dinamis.

Alamat: Shoreditch: 7 Boundary Street, London, E2 7JE, Covent Garden: 12 Upper St Martin’s Lane, London, WC2H 9FB

The Meat Co

Tempat yang sempurna untuk mencuba steak berjus di London adalah restoran The Meat Co yang menyajikan daging halal. Mereka menghidangkan bukan makanan halal dan alcohol tetapi juga kawasan yang berasingan yang telah ditetapkan untuk umat Islam di mana mereka tidak menghidangkan alcohol.

Alamat: Unit 1026, Westfield London, Ariel Way, London

Image result for siam central london

Siam Central

Jika seseorang merindui makanan Thai halal, Siam Central adalah pilihan yang sempurna. Mereka menghidangkan makanan Thai dengan baik dan berpatutan. Mereka juga menghidangkan alkohol dan makanan bukan halal.

Alamat: 14 Charlotte Street, Bloomsbury, London, W1T 2LX

Best Mangal

Walaupun bukan restoran makan malam yang baik, Best Mangal adalah salah satu tempat untuk kebab Turki. Mereka menghidangkan kebal yang sedap dan halal.

Alamat: 104 North End Road, London, W14 9EX,  66 North End Road, London, W14 9EP, 619 Fulham Road, London, SW6 5UQ.

Jika anda mendapati diri anda berada berdekatan dengan jalan Oxford, anda juga boleh melawat jalan Edgeware yang merupakan jalan Arab dengan banyak pilihan makanan halal, pilihan shisha dan kemudahan mesra-Muslim yang lain.

Pengalaman Makanan Halal secara “Mainstream”

Terdapat banyak pilihan di restoran-restoren “mainstream” untuk memesan pilihan makanan halal.

Jika anda ingin menikmati pengalaman menikmati teh petang ala-ala English, terdapat beberapa hotel yang menawarkan pilihan teh petang yang halal.

Image result for • Masjid Pusat London - Alamat: Masjid Regent's Park 146 Park Road Regent Park London NW8 7RG London UK

Masjid di London

Dengan peningkatan jumlah penduduk Islam yang tinggi di bandar, terdapat banyak masjid yang terdapat di sekitar London. Beberapa masjid utama termasuk:

  • Masjid Pusat London – Alamat: Masjid Regent’s Park 146 Park Road Regent Park London NW8 7RG London UK
  • Pusat pendidikan dan budaya Islam -Address: Falcon Rd, London SW11, UK
  • Pusat Kebudayaan Islam Baitul Aziz – Alamat: Dickens Square, London SE1, UK
  • Masjid London Timur -Address: 82-92 Whitechapel Rd, Shadwell, London E1 1JQ, UK
  • East End Islamic Centre- Alamat: 98 Plashet Rd, London E13 0RQ, UK

Masjid London London adalah masjid pertama di UK di mana mereka menyampaikan Azaan pada pembesar suara.

Image result for station tube in london with oyster card

Pengangkutan di London

London adalah salah satu daripada bandar-bandar yang mempunyai pengangkutan awam yang sangat cemerlang dan sangat mudah. Perkara pertama yang perlu dilakukan apabila anda tiba di London ialah membeli kad Oyster.

Pengankutan bawah tanah dan bus di London, tidak menerima wang tunai, kad Oyster diisi terlebih dahulu dengan kredit dan kemudian digunakan untuk membayar di stesen-stesen bawah tanah dan bas.

Kad boleh dibeli dengan harga £5 di mana-mana stesen tiub dan apabila anda memulangkannya kembali, anda akan mendapat £5. Hampir setiap stesen tiub menawarkan kemudahan untuk mengisi kredit dalam kad Oyster.

Tip: Anda juga boleh membeli tiket pas hari untuk Zon 1-2 untuk bawah tanah jika anda mempunyai beberapa hari di mana anda akan melakukan banyak perjalanan melalui bawah tanah. Ini kadang-kadang menjadi lebih murah.

London dibahagikan kepada sembilan zon dan kos tiub dan bas berdasarkan kepada perlepasan dan zon destinasi.

Terdapat 11 aliran tiub dan majoriti mereka bergerak dari 5 pagi hingga tengah malam. Harga perjalanan bergantung kepada zon yang bermula dan berakhir. Bagi pelancong kali pertama, adalah disarankan untuk memahami peta Bawah Tanah kerana ia boleh mengelirukan pada masa-masa tertentu.

Jangan lupa untuk mengambil peta bawah tanah dari mana-mana stesen tiub atau muat turun di telefon anda.

Ia menerangkan tiub yang mana untuk diambil dari stesen anda ke destinasi pilihan anda. Ia juga menunjukkan zon-zon tertentu. Perkhidmatan bas yang sangat mudah boleh didapati di London dan cara terbaik untuk melalui jarak antara stesen-stesen tiub jika anda tidak mahu berjalan kaki adalah dengan menaiki bas. Kad Oyster juga boleh digunakan di dalam bas.

Tip: Juga, kadang-kadang lebih mudah untuk anda berjalan ke stesen tertentu daripada mengambil pengangkutan bawah tanah. Kebanyakan lokasi Zon 1 terletak sangat dekat. Dengan cara ini anda akan menjimatkan masa dan wang serta anda boleh meneroka bandar.

Berikut ialah peta untuk anda menyemak jarak berjalan antara stesen-stesen. (http://content.tfl.gov.uk/walking-tube-map.pdf)

London juga menawarkan “teksi hitam” yang terkenal dan yang jauh lebih mahal daripada Uber, ada juga tersedia.

Terdapat banyak aplikasi yang dapat membantu anda untuk menyemak laluan pengangkutan awam yang terbaik serta masa untuk tiub dan bas di London.

Tip: Aplikasi TFL Oyster dan Citymapper adalah yang paling biasa digunakan.

Image result for station tube in london

Stesen tiub. Keselamatan di London

London dan kebanyakan kawasan pelancongan adalah selamat tetapi sudah tentu perlu ada langkah berjaga-jaga. Sebagai seorang wanita Islam London, ianya selamat untuk mereka meneroka sendiri dan bahkan pada waktu malam ianya selamat untuk menggunakan tiub.

Ini, sudah tentu, berubah dari kawasan ke kawasan jadi disarankan untuk berhati-hati. Terdapat contoh di mana anda mungkin mendengar komen terutama sekarang dengan Brexit diarahkan kepada umat Islam tetapi ini hanya di kawasan-kawasan tertentu dan tidak akan menjejaskan tempat-tempat pelancongan. Tambahan pula, hal ini boleh berlaku di mana-mana bandar utama.

Setiap tahun berjuta-juta pelancong melawat London tanpa sebarang masalah dan ia adalah bandar yang berbilang budaya dan sangat baik untuk diterokai. Ia menawarkan sesuatu untuk setiap pengembara dan ia juga merupakan tempat yang hebat untuk berehat dan membeli-belah.

Jika anda memerlukan percutian yang lebih lama, saya sangat mengesyorkan anda melawat beberapa tempat lain di England yang indah dan jarak yang dekat dari London.

Sumber :
www.muslimtravelgirl.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here