Pelancongan muslim ke Sepanyol : 3 bandar untuk melihat tapak warisan Islam | Hari ini, bila sebut sahaja tentang Sepanyol, perkara yang mungkin terlintas di fikiran anda adalah tentang bola sepak Sepanyol atau perlawanan lembu jantan; apa yang ramai orang tidak tahu mengenai Sepanyol adalah bahawa ia adalah tempat tinggal kepada beberapa jejak-jejak warisan sejarah Islam yang paling besar dan paling komprehensif.

Bermula dari istana-istana yang megah dan masjid-masjid yang besar kepada mercu tanda terawal dan rumah-rumah yang indah, sisa-sisa pengaruh Islam di negara ini (dahulu dikenali sebagai Moorish Spain) tetap terukir seperti waktu dahulu. Mereka mengingatkan kita bahawa negara itu, sebenarnya, mempunyai kesan-kesan sejarah awal yang menarik dari pelbagai tamadun dan latar belakang yang berbeza yang mempunyai banyak cerita di masa lalu.

Madrid Andalusia & Barcelona Muslim Tour - European Muslim Tour

Sebilangan bandar-bandar terkenal di Sepanyol memperlihatkan struktur yang diilhamkan oleh seni bina Islam, yang jelas kelihatan di Alhambra dan Masjid Cordoba. Unsur-unsur sejarah ini menunjukkan estetika yang unik dan keindahan yang menakjubkan yang suatu ketika dulu tidak dapat ditandingi.

Selain itu, Sepanyol juga merupakan pusat pengetahuan dan inovasi dan beberapa alat pembedahan yang kita gunakan pada hari ini berasal dari era Islam dan dari seorang pakar bedah bernama Abul Qasim Khalad ibn al-Abbas al-Zaharawi atau lebih dikenali sebagai al-Zahrawi .

Sekiranya lawatan anda ke Sepanyol merangkumi lawatan ke kawasan warisan sejarah Islam, maka anda berada dalam satu pelancongan yang luar biasa. Berikut adalah di antara beberapa tarikan yang banyak untuk dilawati semasa penjelajahan anda di Moorish Spain.

Pelancongan muslim ke Sepanyol : 3 bandar untuk melihat tapak warisan Islam

SEVILLE

Bandar Andalusia di Seville telah mendapat perhatian di kalangan pelancong untuk perlawanan lembu jantan, flamencos, tapas selama lebih lima ratus tahun dalam sejarah Islam. Sebaik sahaja dikenali sebagai “Ishbiliya”, banyak tapak warisan Muslim yang menarik dapat ditemui di seluruh kota Sepanyol yang menakjubkan ini. Antaranya ialah:

The Giralda – Dibina antara tahun 1184 dan 1198 semasa pemerintahan Almohad, menara yang dihiasi dengan loceng setinggi 90 meter ini pernah menjadi menara masjid di kota itu. Ia kini menjadi tanda sejarah untuk kecantikan dan keghairahan, dengan corak geometri halus yang biasanya dapat dilihat di seluruh dunia Islam. Giralda adalah simbol rasmi Seville.

The Alcazar – Sering diabaikan oleh pencari warisan Muslim Andalusian, Alcazar yang anda lihat hari ini mengandungi banyak penambahan yang dibina oleh raja-raja Kristian di lokasi kubu Muslim asli abad ke-10. Para arkitek yang membina mercu tanda yang menakjubkan ini adalah orang Islam. Mudejar Palacio de Don Pedro (“permata” di mahkota Alcazar) adalah contoh jelas yang mempunyai pengaruh Islam dan di dalam Alcazar, raja-raja Kristian memuji Tuhan mereka dalam bahasa Arab yang terkini, menggunakan tulisan seperti “Wa la ghalib ill Allah “:” Tidak ada yang lain selain Tuhan. “

Torre Del Oro – Menara Emas abad ke-13 ini menghadap ke Sungai Guadalquivir (dari bahasa Arab “Wadi al Kabir” atau “Sungai Besar”) dan juga dianggap sebagai pembinaan oleh Almohad. Pada masa yang lalu, Torre Del Oro dipercayai mempunyai kubah yang ditutupi dengan jubin emas. Hari ini, ia adalah rumah kepada sebuah muzium maritim.

Pelancongan muslim ke Sepanyol : 3 bandar untuk melihat tapak warisan Islam

Cordoba

Cordoba adalah salah satu daripada beberapa bandar Sepanyol yang mempamerkan masa silam Islam yang hebat di negara ini. Dengan satu siri mercu tanda yang membawa kita kembali ke sejarah Moorish, bandar ini juga telah menjadi tempat tinggal salah satu cendekiawan Islam yang paling berpengaruh di dunia, Ibn Rushd, yang juga dikenali sebagai Averroes.

“Averroes tour” oleh Palacio del Bailio – Sebagai tempat kelahiran Ibn Rushd, ini hanya sesuai jika Cordoba mempunyai nilai-nilai sejarah daripada tokoh sejarah yang tersohor ini. Palacio del Bailio, yang merupakan satu-satunya hotel lima bintang di bandar ini, adalah merupakan rumah agam dan harta bangsawan untuk abad ke-16.

Pada hari ini, ia adalah monumen dengan ciri-ciri yang tidak hanya menunjukkan keindahan Cordoba tetapi juga memberi penekanan kepada warisan Moorinya. Ibnu Rushd adalah hakim, ahli perubatan, ahli matematik dan ahli falsafah Islam abad ke-12 yang berkhidmat sebagai perantara intelektual antara pemikiran Islam dan Barat. Antaranya adalah ulasannya mengenai karya-karya Aristotle yang (kemudiannya diterjemahkan) dikatakan telah memulakan Renaissance Eropah.

Pelancongan muslim ke Sepanyol : 3 bandar untuk melihat tapak warisan Islam

Granada 

Setiap tahun, umat Islam dari seluruh dunia berduyun-duyun melawat ke rantau Andalusia di Sepanyol disebabkan oleh kawasannya yang terkenal dengan sejarah Islam. Dalam rantau ini, Granada dianggap sebagai salah satu bandar utama, dengan warisan Moorish yang kuat dan dekat dengan Afrika Utara. Ia juga menyediakan pelbagai pilihan untuk pengembara muslim untuk menikmati makanan halal. Restoran halal boleh didapati di hampir setiap bahagian jalan-jalan di Gran Via.

Istana Alhambra – Istana Alhambra dan sekitarnya dianggap sebagai tarikan utama di Granada. Dahulu pernah dikenali sebagai kubu bernama Alcazaba yang dibina semula oleh umat Islam pada tahun 889 sebagai tempat perlindungan, kemudian istana itu telah menjadi pangkalan tentera dan akhirnya kediaman diraja.

Puerta De Siria (Mempunyai sijil Halal, Tiada Alkohol dihidangkan) – Restoran Syria ini boleh ditemui kira-kira lima minit dari kesibukan dan kesesakan pusat bandar dan boleh memuatkan maksimum seramai lima belas orang. Ramai yang menganggap makanan di sini sangat memadai untuk satu perjalanan ke Puerta de Siria.

El Taj Halal (Mempunyai sijil Halal) – Tempat makan ini agak menonjol dan orang ramai tidak akan melepaskan peluang untuk menikmati makanan halal di jalan Gran Via, yang menyajikan pelbagai jenis makanan ala Maghribi dan menarik perhatian orang yang mencari makanan Muslim yang Halal.

Pad Thai Wok (Mempunyai sijil Halal, Alkohol dihidangkan) – Tidak mudah mencari restoran Halal Thai di Sepanyol (apalagi di beberapa tempat lain di dunia) tetapi Pad Thai Wok ada menawarkannya. Makanan yang popular di restoran ini termasuk Pad Thai, Satay dan Ayam Yakhtai. Ia adalah tempat yang bagus untuk singgah semasa makan tengah hari sambil meneroka bandar yang indah ini. 

Inilah Pelancongan muslim ke Sepanyol : 3 bandar untuk melihat tapak warisan Islam yang kami boleh senaraikan untuk anda. Menarik bukan ? Jika anda ada senarai tambahan yang lain, jom kita bincang di ruangan komen !

Image result for el taj halal spain

Sumber :
www.halalzilla.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here