Perkara yang anda perlu tahu mengenai Kelahiran Mati (Stillbirth) | Kelahiran mati adalah ketika bayi meninggal dunia di dalam rahim setelah 20 minggu kehamilan. Kebanyakan kelahiran mati berlaku sebelum seorang wanita bersalin, tetapi sebilangan kecil berlaku semasa bersalin. Kelahiran mati mempengaruhi sekitar 1 dari 100 kehamilan setiap tahun di Amerika Syarikat; ini adalah sekitar 1% daripada semua kehamilan dan kira-kira 24,000 bayi.

Perkara Utama

 • Mengurangkan faktor risiko kelahiran mati boleh membantu anda melahirkan bayi yang sihat.
 • Kami tidak tahu apa yang menyebabkan semua kelahiran mati. Penyebab umum termasuk jangkitan, kecacatan kelahiran dan komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia.
 • Anda boleh menjalani ujian untuk mengetahui apa yang menyebabkan kematian bayi anda dan mencegah kelahiran mati yang lain pada kehamilan anda yang seterusnya.
 • Sebilangan besar wanita yang mempunyai kelahiran mati dan hamil lagi mempunyai kehamilan yang sihat dan bayi yang sihat.

Apakah kelahiran mati?

Kelahiran mati adalah ketika bayi mati di dalam rahim setelah 20 minggu kehamilan. Kebanyakan kelahiran mati berlaku sebelum seorang wanita bersalin, tetapi sebilangan kecil berlaku semasa bersalin. Kelahiran mati mempengaruhi sekitar 1 dari 100 kehamilan setiap tahun di Amerika Syarikat; ini adalah sekitar 1% daripada semua kehamilan dan kira-kira 24,000 bayi.

BACA JUGA : Faktor yang berisiko terhadap gejala penyakit kuning bayi

Apakah faktor risiko kelahiran mati?

Kelahiran mati boleh berlaku dalam mana-mana keluarga. Kita tidak selalunya tahu mengapa kelahiran mati lebih mempengaruhi wanita tertentu daripada yang lain. Penyelidik berusaha untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faktor risiko kelahiran mati.

Faktor risiko adalah perkara yang membuat anda berisiko (lebih mungkin daripada orang lain). Mempunyai faktor risiko kelahiran mati tidak bermaksud pasti bahawa anda akan mengalami kelahiran mati. Tetapi mengetahui dan mengurangkan faktor risiko anda dapat membantu mencegah kelahiran mati daripada terjadi kepada bayi anda. Beberapa faktor risiko adalah perkara yang tidak boleh anda ubah, seperti kelahiran mati pada kehamilan sebelumnya. Faktor risiko lain adalah perkara yang boleh anda lakukan, seperti berhenti merokok. Bercakap dengan doktor perkhidmatan kesihatan anda tentang apa yang boleh anda lakukan untuk membantu mengurangkan faktor risiko anda untuk kelahiran mati.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (juga disebut CDC) dan pakar lain, faktor risiko kelahiran mati termasuk:

Keadaan perubatan

 • Obesiti. Sekiranya anda gemuk, anda mempunyai lebihan lemak badan dan indeks jisim badan anda (juga disebut BMI) adalah 30 atau lebih tinggi. BMI adalah ukuran lemak badan berdasarkan tinggi dan berat badan anda. Untuk mengetahui BMI anda, pergi ke www.cdc.gov/bmi.
 • Diabetes. Diabetes adalah keadaan di mana badan anda mempunyai terlalu banyak gula (disebut glukosa) dalam darah.
 • Tekanan darah tinggi. Tekanan darah adalah kekuatan darah yang menekan dinding arteri anda. Arteri adalah saluran darah yang membawa darah jauh dari jantung anda ke bahagian lain dalam badan.

Keadaan semasa kehamilan dan sejarah kehamilan

 • Anda mengandung gandaan (kembar, kembar tiga atau lebih).
 • Anda mempunyai kolestasis kehamilan intrahepatik (juga disebut ICP). Ini adalah keadaan hati yang paling biasa berlaku semasa kehamilan.
 • Anda pernah mengalami komplikasi pada kehamilan sebelumnya, seperti kelahiran pramatang, preeklamsia atau sekatan pertumbuhan janin. Kelahiran pramatang adalah kelahiran yang berlaku terlalu awal, sebelum kehamilan 37 minggu. Preeklampsia adalah keadaan yang boleh berlaku selepas minggu ke-20 kehamilan atau tepat selepas kehamilan. Ini adalah ketika seorang wanita hamil mempunyai tekanan darah tinggi dan tanda-tanda bahawa beberapa organnya, seperti buah pinggang dan hati, mungkin tidak berfungsi dengan baik. Sekatan pertumbuhan janin adalah ketika bayi tidak mendapat berat badan yang cukup di rahim sebelum dilahirkan.
 • Anda tidak pernah melahirkan sebelumnya.
 • Anda mengalami keguguran atau kelahiran mati pada kehamilan sebelumnya. Keguguran adalah ketika bayi mati di dalam rahim sebelum 20 minggu kehamilan.

Faktor umur, bangsa dan sosial

 • Anda lebih muda dari 20 tahun atau lebih tua dari 35 tahun
 • Anda adalah wanita berkulit hitam. Wanita berkulit hitam mempunyai risiko kelahiran mati yang lebih tinggi berbanding wanita lain.
 • Anda merokok, minum alkohol atau menggunakan ubat jalanan atau ubat penahan sakit yang diberikan, seperti opioid.
 • Anda belum berkahwin.

Faktor risiko lain yang mungkin berlaku: Satu kajian baru-baru ini mengatakan bahawa terdedah kepada beberapa jenis pencemaran udara (terutamanya ozon) boleh meningkatkan risiko kelahiran mati. Ozon adalah gas yang berasal dari ekzos kereta, petrol dan asap dari kilang dan bahan kimia. Untuk mengetahui mengenai ozon di kawasan anda, lawati airnow.gov. Kami memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk mengetahui bagaimana ozon dan pencemaran udara lain mempengaruhi kehamilan dan kelahiran mati. Sekiranya anda bimbang tentang pencemaran udara dan kehamilan anda, berbincanglah dengan doktor anda.

Bagaimana anda tahu jika bayi anda adalah kelahiran mati?

Tanda-tanda keadaan adalah perkara yang dapat dilihat atau diketahui oleh orang lain tentang anda, seperti anda mengalami ruam atau batuk. Gejala adalah perkara yang anda rasakan sendiri yang tidak dapat dilihat oleh orang lain, seperti sakit tekak atau merasa pening.

Gejala kelahiran mati yang paling biasa adalah apabila anda berhenti merasakan bayi anda bergerak dan menendang. Yang lain termasuk kekejangan, sakit atau pendarahan dari faraj. Segera hubungi doktor perkhidmatan kesihatan anda atau pergi ke bilik kecemasan jika anda mempunyai keadaan seperti ini.

Doktor anda menggunakan ultrasound untuk melihat apakah jantung bayi anda berhenti berdegup. Ultrasound menggunakan gelombang suara dan skrin komputer untuk menunjukkan gambar bayi anda dalam kandungan.

Apa pilihan anda untuk melahirkan jika bayi anda adalah kelahiran mati?

Sekiranya bayi anda adalah kelahiran mati, doktor anda akan bercakap dengan anda mengenai pilihan untuk melahirkan. Bila dan bagaimana anda melahirkan bergantung pada sejauh mana keadaan anda dalam kehamilan anda, keadaan perubatan anda dan apa yang anda fikirkan terbaik untuk anda dan keluarga anda. Sebilangan wanita perlu melahirkan dengan segera kerana alasan perubatan, tetapi selalunya selamat untuk menunggu sehingga anda bersalin sendiri. Bersalin biasanya bermula dalam 2 minggu setelah bayi mati di dalam rahim.

Doktor anda mungkin mengesyorkan:

 • Mempercepatkan proses bersalin. Ini adalah ketika doktor anda memberi anda ubat atau memecahkan air anda (kantung ketuban) untuk memulakan anda untuk melahirkan. Sebilangan besar wanita yang mempunyai kelahiran mati akan diberikan ubat oleh doktor untuk menyebabkan anda melahirkan dengan segera setelah mereka mengetahui kematian bayi mereka. Sekiranya anda memutuskan untuk menunggu untuk bersalin sendiri dan ini tidak berlaku selewat-lewatnya 2 minggu selepas kematian bayi anda, doktor anda mungkin akan membuatkan anda bersalin untuk membantu mencegah pembekuan darah berbahaya.
 • Pelebaran dan pemindahan (Dilation and evacuation-juga disebut D&E). Semasa prosedur pembedahan ini,doktor anda akan melebarkan (membuka) serviks untuk mengeluarkan tisu dari lapisan rahim. Serviks adalah bukaan ke rahim (rahim) yang terletak di bahagian atas vagina. Melakukan D&E boleh mengehadkan maklumat yang dapat diberikan oleh doktor anda mengenai keadaan bayi anda. Contohnya, jika anda mempunyai D&E, doktor bayi anda tidak dapat melakukan autopsi pada bayi anda.
 • Kelahiran caesar (juga disebut c-section). Ini adalah pembedahan di mana doktor anda memotong perut dan rahim anda untuk melahirkan bayi anda.

Apa ujian yang anda perolehi selepas kelahiran mati?

Doktor anda memeriksa bayi anda, plasenta dan tali pusat untuk mengetahui mengapa bayi anda mati. Plasenta tumbuh di rahim anda dan membekalkan bayi dengan makanan dan oksigen melalui tali pusat. Doktor anda mungkin meminta untuk melakukan ujian tertentu untuk mengetahui apa yang menyebabkan kelahiran mati. Ujian mungkin merangkumi:

 • Amniocentesis (juga dipanggil amnio). Dalam ujian ini, doktor anda mengambil sedikit cecair ketuban dari sekitar bayi anda di rahim. Sekiranya doktor anda menganggap keadaan genetik atau jangkitan pada bayi anda mungkin menyebabkan kelahiran mati, dia mungkin mengesyorkan amnio sebelum anda melahirkan. Keadaan genetik adalah keadaan kesihatan yang diturunkan dari ibu bapa kepada anak melalui gen.
 • Autopsi. Ini adalah pemeriksaan fizikal badan bayi anda selepas kematian. Semasa autopsi, doktor memeriksa organ bayi anda untuk mengetahui tanda-tanda kecacatan kelahiran atau keadaan lain. Ini dapat membantu doktor anda mengetahui apa yang menyebabkan kematian bayi anda dan jika anda berisiko mengalami kelahiran mati yang lain pada masa akan datang. Kecacatan kelahiran adalah keadaan kesihatan yang wujud semasa kelahiran. Mereka mengubah bentuk atau fungsi satu atau lebih bahagian badan. Kecacatan kelahiran boleh menyebabkan masalah pada kesihatan keseluruhan, bagaimana tubuh berkembang atau bagaimana tubuh berfungsi.
 • Ujian genetik untuk memeriksa keadaan genetik pada bayi anda
 • Ujian untuk jangkitan pada bayi atau plasenta

Selain memeriksa keadaan perubatan dan genetik bayi anda, doktor anda akan mengkaji sejarah kesihatan keluarga anda dan sebarang masalah atau penyakit yang anda alami semasa mengandung. Sejarah kesihatan keluarga anda adalah catatan keadaan kesihatan anda, pasangan anda dan ahli keluarga anda. Doktor anda mungkin ingin menguji anda mengenai jangkitan, keadaan genetik dan keadaan perubatan lain, seperti masalah lupus atau thyroid.

Maklumat dari ujian pada anda dan bayi anda mungkin dapat membantu anda sekiranya anda berfikir untuk hamil lagi. Hasil ujian dapat membantu doktor anda mengetahui apakah ada kemungkinan anda dapat melahirkan anak yang lain. Walaupun doktor anda tidak mengetahui apa yang menyebabkan kelahiran mati anda, ujian yang dilakukan dapat membantu anda memahami dan mengatasi kematian bayi anda dengan lebih baik. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai ujian, termasuk kosnya, berbincanglah dengan doktor perkhidmatan kesihatan anda.

Faktor dan perkara yang anda perlu tahu mengenai Kelahiran Mati (Stillbirth)

Sekiranya anda mempunyai kelahiran mati, bolehkah anda melahirkan bayi yang sihat pada kehamilan yang lain?

Ya. Bagi kebanyakan wanita, kemungkinan kelahiran mati yang lain sangat rendah. Kurang dari 1 dari 100 wanita (kurang dari 1 peratus) yang mempunyai kelahiran mati terus menjalani kelahiran mati yang lain.

Sekiranya anda mempunyai kelahiran mati dan berfikir untuk mengandung bayi yang lain, beri masa anda untuk sembuh secara fizikal dan emosi. Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani ujian perubatan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang menyebabkan kelahiran mati anda. Anda mungkin perlu menunggu sehingga setelah menjalani ujian ini untuk mencuba hamil lagi.

Sekiranya anda mempunyai kelahiran mati yang disebabkan oleh keadaan genetik, seorang kaunselor genetik dapat membantu anda memahami keadaan dan kemungkinan anda mengalami kelahiran mati yang lain. Seorang kaunselor genetik adalah orang yang dilatih untuk membantu anda memahami tentang bagaimana gen, kecacatan kelahiran dan keadaan perubatan lain berjalan dalam keluarga, dan bagaimana ia boleh mempengaruhi kesihatan anda dan kesihatan bayi anda. Doktor penjagaan kesihatan anda dapat membantu anda mencari kaunselor genetik.

Inilah yang boleh anda bantu untuk mengurangkan risiko kelahiran mati pada kehamilan yang lain:

 • Dapatkan pemeriksaan awal. Ini adalah pemeriksaan perubatan yang anda dapatkan sebelum mengandung. Ini membantu memastikan anda sihat ketika hamil.
 • Dapatkan rawatan untuk sebarang keadaan perubatan yang anda alami.
 • Berat badan yang sihat sebelum hamil. Doktor anda boleh mengesyorkan cara untuk mengurangkan berat badan yang sesuai untuk anda.
 • Jangan merokok, minum alkohol, gunakan ganja atau ubat lain yang boleh memudaratkan kehamilan anda. Beritahu doktor anda jika anda memerlukan bantuan untuk berhenti.
 • Sekiranya anda mengalami kesakitan atau pendarahan dari faraj semasa mengandung, segera hubungi doktor anda.

Sekiranya anda hamil lagi, doktor anda akan mengawasi anda dan bayi anda dengan teliti. Pada kira-kira 32 minggu kehamilan, dia mungkin meminta anda melakukan kiraan tendangan untuk membantu anda mengesan seberapa kerap bayi anda bergerak. Doktor anda juga boleh melakukan ujian perubatan untuk memeriksa degupan jantung dan pergerakan bayi anda.

Faktor dan perkara yang anda perlu tahu mengenai Kelahiran Mati (Stillbirth)

Apa yang menyebabkan kelahiran mati?

Kami tidak tahu apa yang menyebabkan banyak kelahiran mati, tetapi penyebab biasa termasuk:

Jangkitan pada ibu atau bayi. Sebilangan jangkitan mungkin tidak menyebabkan tanda atau gejala dan mungkin tidak dapat didiagnosis sehingga menyebabkan komplikasi serius, seperti kelahiran pramatang atau kelahiran mati. Jangkitan yang boleh menyebabkan kelahiran mati termasuk:

 • Cytomegalovirus (juga disebut CMV). Ini adalah sejenis virus herpes yang dapat anda dapatkan dengan bersentuhan dengan cairan tubuh (seperti air liur, air mani, lendir, air kencing atau darah) dari orang yang membawa virus. Ini adalah jangkitan biasa pada anak kecil, tetapi jika anda mengalaminya semasa mengandung, ia boleh menyebabkan masalah serius, seperti kelahiran mati.
 • Penyakit kelima. Ini adalah penyakit kanak-kanak yang biasa disebabkan oleh virus yang disebut parvovirus B19. Selalunya menyebar melalui udara dari batuk atau bersin dari orang yang dijangkiti.
 • Jangkitan saluran kemaluan dan saluran kencing. Jangkitan ini mempengaruhi saluran kencing dan alat kelamin (juga disebut organ seks), seperti vagina atau ovari. Saluran kencing adalah sistem organ (seperti ginjal dan pundi kencing) yang membantu badan anda membuang sisa dan cecair tambahan. Menjangkiti herpes genital untuk pertama kalinya semasa kehamilan boleh menyebabkan kelahiran mati. Herpes genital adalah jangkitan menular seksual (juga disebut STI) yang anda dapat dari melakukan hubungan seks dengan seseorang yang dijangkiti.
 • Listeriosis. Ini adalah jenis keracunan makanan.
 • Sifilis. Ini adalah STI.
 • Toksoplasmosis. Ini adalah jangkitan yang anda dapat dari memakan daging yang tidak dimasak atau menyentuh kotoran kucing.

Masalah dengan plasenta atau tali pusat. Masalah plasenta termasuk jangkitan, gumpalan darah, keradangan (kemerahan, sakit dan bengkak), masalah dengan saluran darah dan keadaan lain, seperti gangguan plasenta. Gangguan plasenta adalah keadaan serius di mana plasenta berpisah dari dinding rahim sebelum kelahiran. Masalah plasenta menyebabkan sekitar 24 dalam 100 kelahiran mati (24 peratus). Masalah dengan tali pusat termasuk simpul di tali pusat atau tali yang dicantum sehingga bayi anda tidak mendapat cukup oksigen. Masalah dengan tali pusat boleh menyebabkan sekitar 10 dalam 100 kelahiran mati (10 peratus).

Komplikasi semasa mengandung, termasuk:

 • Mengandung lebih dari 42 minggu
 • Diabetes, obesiti, tekanan darah tinggi dan preeklampsia
 • Keadaan kesihatan seperti lupus, thrombophilias dan gangguan thyroid. Lupus adalah gangguan autoimun. Gangguan autoimun adalah keadaan kesihatan yang berlaku apabila antibodi (sel di dalam badan yang melawan jangkitan) menyerang tisu yang sihat di mana sahaja di dalam badan secara tidak sengaja. Gangguan thyroid mempengaruhi tiroid anda, kelenjar di leher anda yang membuat hormon yang membantu tubuh anda menyimpan dan menggunakan tenaga dari makanan. Thrombophilias meningkatkan peluang anda menyebabkan pembekuan darah yang tidak normal.
 • Persalinan preterm dan pecahnya prematur preterm membran (juga disebut PPROM). Persalinan pramatang adalah persalinan yang bermula lebih awal, sebelum 37 minggu kehamilan. PPROM adalah ketika kantung di sekitar bayi pecah lebih awal, menyebabkan kelahiran itu bermula.
 • Pendarahan fetomaternal. Ini adalah ketika darah bayi anda bercampur dengan darah anda semasa kehamilan atau kelahiran.
 • Trauma atau kecederaan (seperti dari kemalangan kereta)

Keadaan pada bayi, termasuk:

 • Kecacatan kelahiran dan keadaan genetik. Kira-kira 14 dari 100 bayi mati lahir (14 peratus) mempunyai satu atau lebih kecacatan kelahiran, termasuk keadaan genetik seperti sindrom Down.
 • Sekatan pertumbuhan janin
 • Tidak mendapat cukup oksigen semasa bersalin dan kelahiran
 • Penyakit Rh. Faktor Rh adalah protein di permukaan sel darah merah. Penyakit Rh berlaku apabila seorang wanita yang tidak mempunyai protein (disebut Rh-negatif) hamil dengan bayi yang mempunyai protein (disebut Rh-positif). Penyakit Rh dapat dicegah.

Faktor dan perkara yang anda perlu tahu mengenai Kelahiran Mati (Stillbirth)

Bagaimana anda dapat mengatasi perasaan sedih setelah kelahiran mati?

Kesedihan adalah semua perasaan yang anda miliki ketika seseorang yang dekat dengan anda mati. Mempunyai bayi yang mati apabila dilahirkan adalah kehilangan yang menyakitkan bagi keluarga. Tetapi ada perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu anda berduka, menyembuhkan dan mengingati bayi anda.

Selepas kelahiran, lakukan perkara yang sesuai untuk anda dan keluarga. Anda mungkin mahu menghabiskan masa bersendirian dengan bayi dan ahli keluarga anda yang lain. Anda boleh memberi nama bayi anda, menggendong bayi anda, memandikan dan memakainya dan mengambil bahagian dalam tradisi budaya atau agama, seperti pembaptisan. Beberapa keluarga mengambil gambar bayi mereka, membuat kesan tapak kaki atau menyimpan rambut. Anda mungkin dapat menyimpan barang-barang dari hospital, seperti selimut, yang digunakan bersama bayi anda. Kenangan seperti ini dapat membantu anda dan keluarga mengingati bayi anda.

Ibu bapa yang mempunyai kelahiran mati memerlukan masa untuk bersedih. Anda dan pasangan mungkin menghadapi kesedihan dengan cara yang berbeza, dan anda mungkin memerlukan pertolongan dengan orang lain semasa anda bersedih.

Selepas anda keluar dari hospital, perkara-perkara tertentu, seperti mendengar nama yang anda fikirkan untuk bayi anda, melihat taska bayi di rumah atau mengeluarkan susu ibu anda boleh menjadi peringatan akan kehilangan anda. Anda mungkin memerlukan bantuan untuk belajar bagaimana menangani situasi ini dan perasaan yang timbul. Minta doktor penjagaan kesihatan anda untuk membantu anda mencari kaunselor kesedihan untuk membantu anda menghadapi kematian bayi anda. Atau hospital anda mungkin mempunyai program untuk membantu kehilangan dan kesedihan untuk keluarga. Mendapatkan kaunseling boleh jadi sangat membantu anda dan keluarga anda.

Bercakap tentang perasaan anda dengan ibu bapa lain yang telah melahirkan mungkin dapat membantu anda mengatasi kesedihan anda. Lawati shareyourstory.org, komuniti dalam talian March of Dimes di mana keluarga yang kehilangan bayi boleh bercakap dan menyokong antara satu sama lain. Berkongsi kisah anda dapat meringankan kesakitan anda dan membantu anda sembuh.

Mengalami kelahiran mati boleh membuat anda berisiko mengalami kemurungan selepas bersalin (juga disebut PPD). PPD adalah sejenis kemurungan yang dialami oleh beberapa wanita setelah melahirkan. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai tanda-tanda atau gejala PPD, seperti merasa tertekan hampir setiap hari, kurang berminat dengan perkara yang biasanya anda gemari, atau menghadapi masalah makan atau tidur.

Sumber :
www.marchofdimes.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here