Pertumbuhan fizikal bayi : Ketahui mengapa lewat merangkak |  Jika bayi anda tidak merangkak, berpegang untuk bergerak, atau berjalan lagi, jangan panik. Inilah sebabnya.

“Dia 8 1/2 Bulan dan Masih Tidak Merangkak ?!”

“Apa maksud kamu Fletcher masih belum merangkak?”

Saya telah lama menunggu untuk meletakkan anak saya pada buaian di Mommy & Me, dan seorang lagi ibu telah mendengar saya mengeluh apabila dia tetap tidak mahu bergerak sendiri. “Dia 8 1/2 bulan dan masih tidak merangkak?” Dia bertanya dengan tidak sengaja. Saya berdiri tanpa sebarang kata-kata. Saya adalah ibu yang tidak baik yang anaknya tidak merangkak, tidak akan merangkak, dan oleh itu tidak akan masuk ke sebuah kolej yang baik. Atau sekurang-kurangnya itulah cara bagaimana ia bermain dalam minda neurotik ibu-baru saya.

“Dia mungkin hanya berpuas hati dengan di mana dia berada,” kata ahli pediatrik saya, tanpa mengambil berat apabila saya mengutarakan tentangnya semasa temujanji Fletcher yang berusia 9 bulan.

Pada dasarnya, dengan cara yang lembut, doktor saya memberitahu saya untuk bertenang. Tetapi bagaimana anda tahu jika anda membesar-besarkan sesuatu perkara atau jika kebimbangan anda adalah tepat? Untuk membantu anda membuat keputusan, ini adalah panduan untuk bagaimana bayi berkembang bermula dari menendang dengan mudah sehingga menjadi seorang pejalan kaki yang laju.

Pertumbuhan fizikal bayi : Ketahui mengapa lewat merangkak

Sebelum Mereka Bergerak

Beberapa minggu pertama bayi dimulakan dengan mengulur-ulurkan tangan dan kakinya, pada dasarnya “terungkap” dari kedudukannya yang terbantut selama bertahun-tahun di dalam rahim. Dalam bulan pertama atau dua, dan pastinya pada bulan keempat, dia harus mengangkat pinggulnya secara perlahan dan menusuk dan menendang kakinya. “Bayi mula menguji air untuk melihat apa yang boleh dilakukannya dengan kaki itu,” jelas Charles Shubin, MD, pembantu profesor pediatrik di Johns Hopkins University, di Baltimore.

Sekiranya kaki bayi anda kelihatan sedikit bengkok, jangan risau. Akhirnya, kebanyakan kaki bayi akan diluruskan sendiri, tambah Dr Shubin. Dan jangan takut untuk menyokong bayi di atas kakinya. “Tekanan untuk membantunya berdiri akan meluruskan tulang,” katanya.

Antara 4 dan 6 bulan, bayi menjumpai kaki kecil mereka yang gemuk, merebutnya dan memasukkannya ke dalam mulut mereka. Mereka juga boleh menggunakan kaki mereka dengan cara yang sama mereka menggunakan tangan mereka, mengambil mainan dan menjelajah lantai.

Pertumbuhan fizikal bayi : Ketahui mengapa lewat merangkak

Apa yang perlu diperhatikan: Anda mungkin dapat melihat bahawa kaki bayi anda melengkung ke dalam. Dalam kebanyakan kes, ini agak normal – satu lagi hasil daripada tersempit di dalam rahim. Jika tulang cukup fleksibel untuk ahli pediatrik anda untuk menarik kaki menjadi satu kedudukan yang lurus, tidak perlu risau, kata Kristin Hannibal, MD, pengarah klinik Pusat Penjagaan Utama di Hospital Kanak-kanak Pittsburgh. Tetapi jika mereka kelihatan tegang, anda boleh dirujuk kepada pakar ortopedik pediatrik.

Hubungi ahli pediatrik anda jika 3 hingga 6 bulan, anak anda tidak menggigit kakinya, seolah-olah jatuh dalam tangan anda, atau dia tidak meletakkan kakinya apabila anda cuba menyokongnya dalam kedudukan yang berdiri.

Pertumbuhan fizikal bayi : Ketahui mengapa lewat merangkak

Kesediaan untuk merangkak

Kadang-kadang bayi berumur di antara 7 dan 10 bulan bangun menggunakan tangan dan lutut dan mula melompat ke belakang dan sebagainya. Ini menandakan kesediaan mereka untuk mula merangkak. Sudah tentu, sesetengah kanak-kanak mencari cara lain untuk berkeliaran, seperti bergerak menggunakan punggung mereka.

Sama ada bayi merangkak atau tidak mungkin hanya disebabkan masalah perangai. “Sesetengah bayi lebih suka digalakkan, bayi lain lebih santai, senang bermain dengan apa yang ada dalam jangkauan mereka,” kata Dr. Hannibal. Malah, sesetengah kanak-kanak tidak pernah merangkak. Ia biasanya tidak perlu untuk rasa tertekan selagi mereka mengikuti perkembangan mereka yang lain seperti, menarik untuk berdiri, bermain di atas perabot, dan menggunakan tangan mereka dengan betul, menerangkan Dr. Hannibal.

Apa Yang Perlu Diperhatikan: Jika anak anda tidak dapat menyokong berat badannya atau tidak mempunyai tenaga untuk bergerak, beritahu pediatrik anda. Bayi anda mungkin mempunyai nada otot yang rendah (apabila otak tidak menghantar impuls saraf kepada otot atau otot tidak menerimanya, yang boleh membawa kepada kelemahan otot) atau mungkin dia tidak menggunakan masa yang cukup berpaut pada perutnya, kata fizikal pediatrik ahli terapi Gay Girolami, pengarah eksekutif Pathways Centre, di Glenview, Illinois.

Satu lagi ‘bendera merah’ yang berpotensi: Beritahu pakar pediatrik jika bayi anda tidak mengengsot, berpusing, atau merangkak langsung dalam masa 1 tahun, atau nampaknya bergerak pada sebelah bahagiank, terutamanya jika dia tidak memenuhi pencapaian perkembangan lain, kata Dr. Hannibal. Ini mungkin tidak berbahaya, atau ia mungkin menunjukkan masalah neurologi, seperti cerebral palsy, yang didiagnosis pada kira-kira 8,000 bayi setiap tahun.

Pertumbuhan fizikal bayi : Ketahui mengapa lewat merangkak

Kawal Pegangan Mereka

Sekitar 9 atau 10 bulan, rasa ingin tahu kanak-kanak memotivasikan mereka untuk menarik diri mereka untuk pandangan yang lebih baik di dunia. Dan apabila berumur 11 hingga 12 bulan, mereka biasanya mengambil langkah pertama mereka sambil berpegang pada perabot – dikenali sebagai Cruising (berpegang) – atau tangan anda. Semasa tempoh ini, anda mungkin juga melihat bahawa kakinya kelihatan rata. Itu sebahagiannya kerana bentuk melekuk belum sepenuhnya terbentuk dan kerana ia agak tersembunyi oleh pad lemak, yang hilang pada usia 2 atau 3.

Walaupun lengkungan rendah pada anak-anak muda adalah normal, kaki yang tetap rata mungkin memerlukan kasut dengan sokongan lengkung untuk menggalakkan lengkungan untuk membentuk, kata podiatrist Alan Woodle, DPM, Pusat Kaki dan Ankle Greenwood, di Seattle. Walaupun begitu, kasut bayi tidak sepatutnya tidak ada sebarang sokongan.

Kaki bayi anda juga boleh membengkok. Sekali lagi, ini biasanya tidak perlu dikhuatiri dan mungkin disebabkan kedudukan bayi dalam rahim. Secara amnya, kedua-dua kaki dan kaki diluruskan ketika berumur 18 bulan, dan melainkan jika di-’toeing’ adalah benar-benar keras (yang memerlukan lawatan ke ortopedis), menyebabkan kesakitan atau mengganggu keupayaan anak anda berjalan, kebanyakan pakar pediatrik membenarkan kanak-kanak berhenti mengusahakan ini .

Pertumbuhan fizikal bayi : Ketahui mengapa lewat merangkak

Apa yang Harus Diperhatikan: Adakah anak anda hanya menggunakan tangannya untuk berdiri, seolah-olah mengalami kesulitan untuk bangun kerana kakinya kaku, jatuh lebih kerap daripada yang dijangka, atau sering jatuh ke satu sisi? Ini adalah ‘bendera merah’ yang boleh memberi isyarat pelbagai masalah, termasuk gangguan sendi, keabnormalan saraf tunjang, dan cerebral palsy. Bincangkan tanda-tanda dengan ahli pediatrik anda.

Berjalan

Kanak-kanak memerlukan keseimbangan, koordinasi, dan keyakinan untuk mengambil langkah pertama mereka. Itulah sebabnya kanak-kanak mencapai kejayaan ini pada usia yang berbeza. “Saya berumur 18 bulan yang mula berpegang sekitar sembilan bulan, tetapi dia tidak berjalan sehingga dia setahun,” kata Robyn Kaminski dari Windermere, Florida. “Pada hari lahirnya, dia mengambil tiga langkah, kemudian keesokan harinya beberapa lagi, dan dia pergi dan berlari.” Sementara itu, anak perempuan teman wanita Maria, Sofia, berjalan pada 8 bulan, tetapi anak kawan baik saya Jesse, Anjali, tidak berjalan hingga dia berusia 15 bulan. “Kebanyakan ahli pediatrik tidak akan bimbang tentang seorang kanak-kanak yang tidak berjalan hingga 15 bulan jika dia nampaknya normal secara neurologi dengan cara lain,” kata Dr. Hannibal.

Apa Yang Perlu Diperhatikan: Jika anak anda tidak berjalan secara sendiri selama 15 bulan, keseimbangannya tidak bertambah baik (dia tidak boleh berjalan sendiri atau berjalan lancar), dia sering jatuh dengan kerap, nampak tergopoh gapah , tidak stabil dan mengambil langkah-langkah yang sangat kecil, beritahu doktor anda dengan serta-merta. Sebaliknya, berjalan kaki dengan sendirinya bukanlah satu masalah. Penggera akan bermula, kata ahli pediatrik, apabila kanak-kanak tidak pernah meletakkan kakinya yang rata di atas lantai, dan kaki berjalan terus melepasi 2 1/2 tahun. Namun, sebelum anda panik, minta anak anda dinilai oleh ahli terapi fizikal atau ahli saraf pediatrik, kerana kemungkinan sering berjalan kaki boleh menyebabkan otot kaki menjadi pendek dan ketat.

Nada otot yang rendah juga boleh menyumbang kepada kesukaran untuk berjalan. Joanna Hunter, ibu kepada dua orang anak, dari Bronx, New York, menganggap anak perempuannya berusia 17 bulan, Julia, tidak begitu aktif seperti anak lelakinya yang lebih tua sehingga terapi fizikal pediatrik mengdiagnosis bahawa nada otot yang rendah di kaki dan badannya . “Dia memberitahu kami bahawa pada usia 17 bulan, Julia mempunyai kapasiti seperti berusia 10 bulan,” kata Hunter. Tetapi dalam tempoh enam bulan sesi terapi fizikal dua kali seminggu, dia memanjat tangga dengan sendirinya.

Jangan memaksa

Sesetengah kanak-kanak adalah boleh bergerak awal, ada yang terlambat. Sebagai panduan, ingatlah ini: “Anda masih boleh menunggu selama dua hingga tiga bulan melebihi tarikh-tarikh penting sebelum anda panik,” kata Michael Wasserman, MD, seorang pakar pediatrik di Ochsner Health Systems, di New Orleans.

Walaupun kata-kata dari pakat pediatrik saya cukup meyakinkan, pemikiran yang tidak masuk akal kedengaran lebih baik untuk saya. Dan apabila Fletcher yang berusia enam minggu sebelum ulang tahun pertamanya, suami saya dan saya melakukan semua yang dilakukan oleh ibu bapa yang baik: Kami mengetuai contoh dan meraih tangan dan lutut untuk merangkak di lantai. Itu tidak berfungsi. Walaupun berdiri di atas meja kopi, Fletcher berpuas hati untuk berdiri di mana dia berada, bermain dengan apa sahaja yang mudah diambil. Kemudian kita mengambil kesempatan terhadap perkara tersebut.

Ternyata, cara untuk menggerakkan Fletcher adalah melalui perutnya. Kami meletakkan cawan minumannya di hujung meja kopi, kemudian memerhatikannya sebagai budak lelaki yang enggan merangkak perlahan-lahan berjalan di sisi sepanjang meja dalam mengejar cawan itu. Panggilnya dahaga atau rasuah yang murni, tetapi anak lelaki kami akhirnya bergerak sambil memegang.

Berkaki ayam (barefoot) Adakah yang Terbaik

Kasut bayi adalah comel, tetapi jangan terlalu tergesa-gesa untuk meletakkannya pada kaki anak anda. Semasa kanak-kanak sedang belajar berjalan, kasut terbaik sebenarnya adalah dengan tidak berkasut sama sekali, kata Charles Shubin, MD, pembantu profesor pediatrik di Johns Hopkins University, di Baltimore, yang mengesyorkan bahawa pesakit pediatriknya berkaki ayam atau menggunakan stokin. “Kaki berkembang secara semula jadi tanpa sokongan tiruan yang disediakan oleh kasut,” jelasnya.

Ada yang mengatakan, akan datang masa, seperti ketika anda pergi ke luar, ketika anda perlu menutupi kaki anak anda, cari kasut yang lembut dan fleksibel dengan tapak kaki yang tidak licin dan tiada sokongan lengkung, supaya anak anda dapat dengan mudah merasakan tanah. “Anda memerlukan kurang sokongan kerana anda mahu dia belajar menggunakan otot-otot yang dia miliki,” kata Dr Shubin.

Dan ingatlah bahawa kanak-kanak membesar melebihi kasut dengan cepat, jadi periksa kasut-kasut mereka setiap dua hingga tiga bulan (empat hingga enam bulan untuk kanak-kanak prasekolah) untuk memastikan mereka masih muat. Kasut yang terlalu ketat boleh menyebabkan hammertoe (apabila sendi jari kaki menggeram di bawah). Perlu ada seperempat inci antara ibu jari kaki dan akhir kasut, kata podiatrist Alan Woodle, DPM, di Seattle.

Melangkah ke arah Tindakan

Berikut adalah latihan yang boleh anda lakukan dengan anak-anak anda untuk menggalakkan pergerakan:

Latihan

  • Umur 6 bulan pertama dan lebih tua
  • Bermain di gim-gim bayi, jumper, dan pusat aktiviti yang tidak bergerak.

Otot lengan dan otot kaki lebih cenderung untuk berputar, mengengsot menggunakan perut, merangkak, dan berjalan

  • 7 hingga 10 bulan.
  • Letakkan mainan di luar jangkauannya atau letakkan sesuatu jauh darinya untuk membuatnya bergerak.

Menggalakkan untuk merangkak dan melakukan pergerakan secara umum

  • 9 hingga 10 bulan.
  • Dirikan bayi di sebelah meja rendah dan letakkan barang-barang yang menarik di atasnya untuk membawanya melangkah si sisi meja

Menggalakkan koordinasi dan kekuatan lengan dan kaki yang perlu untuk berdiri dan berlari

  • 12 hingga 15 bulan
  • Membiarkan bayi menolak dan menarik gerabak dan mainan yang serupa ; Buat bebeerapa halangan dengan kusyen

Membantu dan merangsang bayi untuk berjalan dengan lebih mahir

Semua kandungan di sini, termasuk nasihat daripada doktor dan profesional kesihatan lain, harus dianggap sebagai pendapat sahaja. Sentiasa dapatkan nasihat terus dari doktor anda berkaitan dengan sebarang pertanyaan atau isu yang mungkin anda ada berkaitan dengan kesihatan anda sendiri atau kesihatan orang lain.

Sumber :
www.parents.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here