Pro dan kontra Kopi Hijau terhadap tubuh manusia | Kopi hijau semakin biasa di kalangan masyarakat yang amalkan kesihatan. Oleh itu, anda mungkin pernah mendengar tentang banyaknya sebatian tumbuhan yang menambahbaikkan kesihatan.

Artikel ini melihat secara mendalam mengenai kopi hijau, termasuk potensi manfaat dan risikonya.

Pro dan kontra Kopi Hijau terhadap tubuh manusia

Apa itu kopi hijau?

Biji kopi hijau hanyalah biji kopi biasa yang belum dipanggang dan tetap mentah sepenuhnya.

Ekstrak mereka terkenal sebagai makanan tambahan, tetapi kopi hijau juga dapat dibeli dalam bentuk kacang penuh dan digunakan untuk membuat minuman panas, seperti kopi panggang.

Ingatlah bahawa segelas minuman hijau muda ini tidak akan terasa seperti kopi panggang yang biasa anda gunakan, kerana ia mempunyai rasa yang lebih ringan. Dikatakan rasanya lebih seperti teh herba daripada kopi.

BACA JUGA : 10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan

Lebih-lebih lagi, profil kimianya agak berbeza daripada kopi panggang, walaupun asalnya adalah serupa.

Ia mempunyai banyak bekalan asid klorogenik – sebatian dengan kesan antioksidan dan anti-radang yang kuat yang dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

Produk kopi panggang juga mengandungi sejumlah kecil asid klorogenik, tetapi sebahagian besarnya hilang semasa proses memanggang.

RINGKASAN : Biji kopi hijau adalah biji kopi mentah dan tidak dibakar. Mereka mengandungi sekumpulan antioksidan yang tinggi yang dikenali sebagai asid klorogenik, yang dianggap memberikan banyak faedah.

Pro dan kontra Kopi Hijau terhadap tubuh manusia

Adakah ia berfungsi sebagai suplemen penurunan berat badan?

Pada tahun 2012, ekstrak kopi hijau dipromosikan sebagai suplemen penurunan berat badan yang menakjubkan oleh doktor selebriti Amerika dan tuan rumah rancangan bicara Dr. Oz

Sejak itu banyak pakar kesihatan membantah anggapan bahawa ia mempunyai kesan yang besar terhadap berat badan.

Walaupun begitu, ekstrak kopi hijau tetap menjadi salah satu makanan tambahan penurunan berat badan yang paling popular di pasaran.

Beberapa kajian kecil menggunakan tikus dengan ekstrak dan mendapati bahawa ia mengurangkan jumlah berat badan dan pengumpulan lemak dengan ketara. Walau bagaimanapun, kajian pada manusia jauh lebih tidak meyakinkan.

Sebilangan besar penyelidikan manusia mengenai kopi hijau tidak dapat disimpulkan. Walaupun sebilangan peserta menurunkan berat badan, kajian tersebut adalah dalam perancangan yang kurang baik dengan saiz sampel yang kecil dan jangka masa pendek.

Oleh itu, tidak ada bukti pasti yang menunjukkan bahawa kopi hijau berkesan untuk menurunkan berat badan. Kajian manusia yang lebih besar dan dirancang dengan baik diperlukan.

RINGKASAN : Kopi hijau dipasarkan sebagai alat penurunan berat badan, tetapi bukti saintifik yang menyokong keberkesanannya kurang. Lebih banyak penyelidikan manusia diperlukan.

Pro dan kontra Kopi Hijau terhadap tubuh manusia

Boleh mengurangkan risiko anda menghidap penyakit kronik

Kopi hijau mungkin mempunyai faedah kesihatan selain penurunan berat badan.

Sebenarnya, asid klorogeniknya dapat membantu mengurangkan risiko anda untuk penyakit kronik seperti diabetes dan penyakit jantung.

Dalam kajian 8 minggu, 50 orang dengan sindrom metabolik – sekumpulan faktor risiko, termasuk tekanan darah tinggi dan gula darah, yang meningkatkan risiko anda menghidap diabetes dan penyakit jantung – mengambil 400 mg ekstrak biji kopi hijau tanpa kafein dua kali sehari.

Mereka yang mengambil ekstrak mengalami peningkatan yang signifikan dalam gula darah puasa, tekanan darah, dan lilitan pinggang, dibandingkan dengan kumpulan kawalan.

Walaupun hasil ini menjanjikan, kajian yang lebih besar diperlukan.

RINGKASAN : Kopi hijau dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan diabetes jenis 2, walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan.

Kemungkinan risiko dan kesan sampingan

Kopi hijau sebahagian besarnya selamat tetapi mungkin mempunyai beberapa risiko yang berpotensi.

Kesan berlebihan kafein

Sama seperti kopi panggang, biji kopi hijau secara semula jadi mengandungi kafein.

Walaupun pengambilan kafein sederhana mungkin selamat bagi kebanyakan orang yang sihat, terlalu banyak boleh menyebabkan gejala negatif, seperti kegelisahan, gangguan tidur, dan peningkatan tekanan darah.

Satu cawan (8 auns) sama ada kopi hitam atau hijau menyediakan kira-kira 100 mg kafein, bergantung pada jenis dan kaedah pembuatan kopi.

Kerana sebilangan kecil kafein mungkin hilang semasa proses memanggang, kopi hijau mungkin mengandungi sedikit lebih banyak kafein daripada hitam – tetapi perbezaannya mungkin boleh diabaikan.

Sementara itu, suplemen kopi hijau biasanya menawarkan 20-50 mg setiap kapsul, walaupun ada yang tanpa kafein semasa pemprosesan.

Sekiranya anda mengambil kopi hijau dalam bentuk apa pun, anda mungkin mahu mengurangkan pengambilan untuk mengelakkan kesannya.

GCB™ Green Coffee Bean Extract | Effective Weight Loss & Blood Pressure Control | Botaniex

Boleh menjejaskan kesihatan tulang

Kajian haiwan selama 2 bulan mendapati bahawa tikus yang diberi dos ekstrak kopi hijau setiap hari mengalami penurunan kalsium yang ketara dalam tisu tulang mereka.

Hasil ini menunjukkan bahawa pengambilan suplemen kopi hijau jangka panjang boleh membahayakan kesihatan tulang.

Oleh itu, penyelidikan manusia sangat diperlukan.

RINGKASAN : Penggunaan kafein yang berlebihan dalam kopi hijau boleh menyebabkan gejala negatif. Selanjutnya, penyelidikan awal pada haiwan menunjukkan bahawa ia boleh membahayakan kesihatan tulang, walaupun kajian manusia diperlukan.

Dos yang dicadangkan

Data kopi yang sudah ada adalah tidak mencukupi untuk menetapkan cadangan dos yang jelas.

Oleh itu, sekurang-kurangnya satu kajian menggunakan dos hingga 400 mg ekstrak kopi hijau dua kali sehari, tidak melaporkan kesan negatif.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk mengambil ekstrak ini, berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan anda untuk memastikan bahawa anda mengambil jumlah yang selamat.

RINGKASAN : Tidak ada cadangan dos yang jelas untuk kopi hijau, tetapi beberapa kajian telah menggunakan dos hingga 400 mg ekstrak dengan selamat dua kali sehari.

Kesimpulan

Kopi hijau merujuk kepada biji mentah tanaman kopi.

Ekstraknya dipopularkan sebagai suplemen penurunan berat badan, dan dapat meningkatkan kadar gula darah dan tekanan darah yang sihat, walaupun penelitian mengenai keberkesanannya terbatas.

Beberapa kesan buruk telah dilaporkan, tetapi kandungan kafeinnya boleh menyebabkan kesan sampingan.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menambahkan kopi hijau ke dalam rutin anda, berjumpa dengan penyedia penjagaan kesihatan anda untuk memastikan ia selamat untuk anda.

Anda juga boleh menggunakan biji penuh untuk membuat minuman panas.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba kopi hijau atau ekstraknya, anda boleh membelinya secara tempatan atau mendapatkan kacang dan suplemen dalam talian.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here