Salam semua pembaca blog saya yg dikasihi…

Dah agak lama saya tak mengupdate blog ni kan…. rasa dah bersawang dan bersemak samun kerana tuan tanah dah lama tak kemari menjengok blog… hehehe….

Maaf ya sebab banyak komen2 yg belum saya balas…InsyaAllah saya akan balas perlahan2… harap dapat bersabar….  InsyaAllah mulai saat ni tuan tanah akan lebih rajin mengupdate blog walaupun resepi biasa2 aja…. sejak akhir2 ni tuan tanah agak kurang memasak… kalau memasak pun yg simple2 je… takut nanti u’ollls jemu pulak kang tengok resepi yg sudah diulang tayang… hihihi.

Berbalik ttg pulut mangga ni sebenarnya ni first time saya makan dessert ni… dessert ni mudah je nak buat dan saya cuba nak buat sendiri…. not bad rasa dia…  dan saya sudah mula suka akan rasa dia…lebih2 lg kalau makan dengan mangga yang sangat manis dan bergas … fuh…. mmg laju je makan….

Tapi kalau nak sedap lagi simpan dulu dlam peti sejuk baru lah lebih kaw!!

Resepi cam biasa kt bawah ya…. saya masak pulut versi tanak…. sebab malas nak keluarkan peralatan mengukus…. sememangnya saya suka cara yg simple dan mudah….

f_o

Resepi Pulut Mangga.
Sumber : Potret Kasih

4-6 biji mangga masak
3 cawan/pot  beras pulut ( sy rendam 1 jam )
100 g santan pekat
4 1/2 cawan/pot air utk menanak pulut.. ( saya guna sukatan spt memasak beras basmathi )
secubit garam

Cara penyediaan

1. Cuci bersih beras pulut yg telah direndam tadi…. kemudian masukkan kedalam periuk.
2. Masukkan air, garam dan santan kedalam periuk yg berisi dgn beras pulut…
3. Masak lah seperti masak nasi biasa tetapi guna api sederhana dan selalu kena kacau2 kan pulut dgn garfu  supaya rata masaknya dan pulut tidak melekat pada dasar periuk….
4. Bila telah kering kecilkan api dan tutup periuk selama 10 minit… kacau lagi supaya rata dan tutup periuk dan masak selama 10 minit lg….. buatlah begitu sehingga pulut tadi benar2 masak dan tidak berkerak…

Untuk sos santan

200 g santan pekat/ kotak
1 liter air ( anggaran 1 jag kecil  gitu )
1 sudu besar penuh tepung jagung/tepung gandum – ayak ya…
secubit garam
1 sudu besar penuh @ lebih gula pasir ( ikut kemanisan yg dingini… tp tak perlu manis2 sgt…. manis2 buah je… sebab nanti mangga dah manis…. )
1 helai daun pandan…

Cara penyediaannya..

1. Satukan je semua bahan dalam periuk… kemudan kacau rata…
2.  Kemudian masak atas api sederhana….
3. Sentiasa kacau2 kan kuah sehingga mendidih dan pekat…
4. Bila pekatnya dah sesuai bolahlah dihidangkan dgn pulut dan hirisan buah mangga….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here