Sarapan bersama bijirin adakah menyihatkan atau sebaliknya ?  | Bijirin sejuk adalah makanan yang mudah dan senang.

Banyak iklan-iklan yang menyatakan tuntutan kesihatan yang mengagumkan atau cuba mempromosikan trend pemakanan terkini. Tetapi anda mungkin tertanya-tanya adakah bijirin ini sihat seperti yang mereka nyatakan.

Artikel ini melihat terperinci mengenai bijirin sarapan dan kesan kesihatannya.

BACA JUGA : 6 manfaat kesihatan pemakanan vegan berasaskan sains

Sarapan bersama bijirin adakah menyihatkan atau sebaliknya ?

Apa itu bijirin sarapan pagi?

Bijirin sarapan pagi dibuat dari biji-bijian yang diproses dan sering diperkaya dengan vitamin dan mineral. Biasa dimakan bersama susu, yogurt, buah, atau kacang.

Inilah cara pembuatan bijirin sarapan pagi:

  1. Memproses. Biji-bijian biasanya diproses menjadi tepung halus dan dimasak.
  2. Campuran. Tepung kemudian dicampurkan dengan bahan-bahan seperti gula, koko, dan air.
  3. Extrusion. Banyak bijirin sarapan dihasilkan melalui extrusion, proses suhu tinggi yang menggunakan mesin untuk membentuk bijirin.
  4. Pengeringan. Seterusnya, bijirin dikeringkan.
  5. Membentuk. Akhirnya, bijirin dibentuk menjadi bentuk, seperti bola, bintang, gelung atau segi empat tepat.

Bijirin sarapan juga boleh dibengkak, dikepal, atau dicincang – atau dilapisi coklat atau frosting sebelum dikeringkan.

RINGKASAN : Bijirin sarapan pagi dibuat dari biji-bijian halus, sering melalui proses yang disebut extrusion. Ia diproses dengan baik, dengan banyak bahan ditambah.

Sarapan bersama bijirin adakah menyihatkan atau sebaliknya ?

Dipenuhi dengan gula dan karbohidrat halus

Gula tambahan mungkin merupakan satu-satunya bahan terburuk dalam diet moden.

Ia menyumbang kepada beberapa penyakit kronik, dan kebanyakan orang makan terlalu banyak.

Terutama, sebahagian besar gula ini berasal dari makanan yang diproses – dan bijirin sarapan pagi adalah antara makanan olahan yang paling popular yang mempunyai gula tambahan.

Sebenarnya, kebanyakan bijirin menyenaraikan gula sebagai ramuan kedua atau ketiga.

Memulakan hari dengan sarapan pagi yang tinggi gula akan meningkatkan kadar gula darah dan insulin anda.

Beberapa jam kemudian, gula darah anda mungkin merosot, dan badan anda akan menginginkan makanan atau makanan ringan berkarbohidrat tinggi – berpotensi mewujudkan kitaran makan berlebihan.

Penggunaan gula yang berlebihan juga boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan barah anda.

RINGKASAN : Sebilangan besar bijirin sarapan sarat dengan gula dan biji-bijian halus. Pengambilan gula yang tinggi berbahaya dan boleh meningkatkan risiko anda menghidap beberapa penyakit.

Sarapan bersama bijirin adakah menyihatkan atau sebaliknya ?

Tuntutan kesihatan yang mengelirukan

Bijirin sarapan pagi dipasarkan secara sihat.

Bijirin sarapan dipasarkan sebagai makanan sihat – dengan kotak yang mengandungi tuntutan kesihatan seperti “rendah lemak” dan “bijirin penuh”. Namun, ramuan pertama yang disenaraikan adalah bijirin dan gula halus.

Sebilangan kecil biji-bijian tidak menjadikan produk ini sihat.

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa tuntutan kesihatan ini adalah cara yang berkesan untuk mengelirukan orang untuk mempercayai bahawa produk ini lebih sihat.

RINGKASAN : Bijirin sarapan pagi sering mempunyai tuntutan kesihatan yang mengelirukan yang tercetak di dalam kotak – namun dipenuhi dengan gula dan biji-bijian halus.

Selalunya dipasarkan kepada kanak-kanak

Pengilang makanan secara khusus menyasarkan kanak-kanak.

Syarikat menggunakan warna terang, watak kartun, dan tokoh aksi untuk menarik perhatian kanak-kanak.

Tidak menghairankan, ini menyebabkan kanak-kanak mengaitkan bijirin sarapan dengan hiburan dan keseronokan.

Ini juga mempengaruhi pilihan rasa. Kajian menunjukkan bahawa sebilangan kanak-kanak lebih menyukai rasa makanan yang mempunyai watak kartun yang popular pada bungkusannya.

Pendedahan kepada pemasaran makanan bahkan dianggap sebagai faktor risiko kegemukan pada kanak-kanak dan penyakit lain yang berkaitan dengan diet.

Produk yang sama ini sering juga mempunyai tuntutan kesihatan yang mengelirukan.

Walaupun warna dan kartun menjadikan produk lebih menarik bagi anak-anak, tuntutan kesihatan membuat ibu bapa merasa lebih senang membeli produk tersebut untuk anak-anak mereka.

RINGKASAN : Pengilang bijirin adalah pakar dalam pemasaran – terutama terhadap anak-anak. Mereka menggunakan warna-warna terang dan kartun popular untuk menarik perhatian kanak-kanak, yang menunjukkan kajian mempengaruhi pilihan rasa.

Memilih jenis yang lebih sihat

Sekiranya anda memilih untuk makan bijirin untuk sarapan, berikut adalah beberapa tips untuk membantu anda memilih pilihan yang lebih sihat :

Hadkan gula

Cuba pilih bijirin sarapan dengan gula di bawah 5 gram setiap hidangan. Baca label makanan untuk mengetahui berapa banyak gula yang terkandung di dalam produk tersebut.

Cari yang mengandungi tinggi serat

Bijirin sarapan pagi yang dibungkus sekurang-kurangnya 3 gram serat setiap hidangan adalah optimum. Makan serat yang mencukupi boleh memberi banyak manfaat kesihatan.

Perhatikan bahagian

Bijirin sarapan pagi cenderung renyah dan enak, dan sangat mudah memakan banyak kalori. Cuba ukur berapa banyak yang anda makan, menggunakan maklumat ukuran hidangan pada bungkusan untuk panduan.

Baca senarai ramuan

Abaikan tuntutan kesihatan di bahagian depan kotak, pastikan untuk memeriksa senarai ramuan. Dua atau tiga ramuan pertama adalah yang paling penting, kerana mengandungi sebilangan besar bijirin.

Walau bagaimanapun, pengeluar makanan boleh menggunakan helah untuk menyembunyikan jumlah gula dalam produk mereka.

Sekiranya gula disenaraikan beberapa kali dengan nama yang berbeza – walaupun ia tidak terdapat di beberapa tempat pertama – produk mungkin mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Masukkan sedikit protein

Protein adalah makronutrien yang paling mengenyangkan. Ia meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan selera makan.

Ini mungkin kerana protein mengubah tahap beberapa hormon, seperti hormon kelaparan ghrelin dan hormon kepenuhan yang disebut peptida YY.

Yogurt Yunani atau segenggam kacang atau biji adalah pilihan yang baik untuk protein tambahan.

RINGKASAN : Sekiranya anda makan bijirin sarapan pagi, pastikan ia rendah gula dan tinggi serat. Perhatikan ukuran bahagian, dan selalu baca senarai ramuan. Anda juga boleh memperkaya bijirin anda dengan menambahkan protein anda sendiri.

Why Eggs Are a Killer Weight Loss Food

Pilih sarapan pagi yang belum diproses

Sekiranya anda lapar pada waktu pagi, anda mesti makan sarapan pagi. Walau bagaimanapun, lebih baik memilih satu makanan penuh.

Berikut adalah beberapa pilihan hebat:

  • oatmeal dengan kismis dan kacang
  • Yogurt Yunani dengan kacang dan buah yang dihiris
  • telur hancur dengan sayur-sayuran

Satu biji telur penuh adalah pilihan sarapan yang sangat baik kerana protein, lemak sihat, dan nutrien tinggi. Lebih-lebih lagi, ia menjadikan anda kenyang dalam jangka masa yang panjang dan bahkan dapat meningkatkan penurunan berat badan.

Satu kajian pada remaja perempuan mendapati bahawa sarapan pagi protein tinggi telur dan daging lembu tanpa lemak meningkat kekenyangan. Ia juga mengurangkan keinginan dan snek larut malam.

Kajian lain menyatakan bahawa mengganti sarapan berasaskan bijirin dengan telur dapat membantu anda merasa kenyang selama 36 jam berikutnya – dan menurunkan berat badan hingga 65% lebih banyak.

RINGKASAN : Sebaiknya pilih makanan penuh seperti telur untuk sarapan, kerana sangat berkhasiat dan mengenyangkan. Sarapan pagi berprotein tinggi dapat membantu mengurangkan keinginan dan menggalakkan penurunan berat badan.

Rumusan

Bijirin sarapan pagi adalah sangat diproses, sering dibungkus dengan gula tambahan dan karbohidrat halus. Bungkusan mereka selalu mempunyai tuntutan kesihatan yang mengelirukan.

Sekiranya anda makan bijirin, baca senarai ramuan dan melihat tuntutan kesihatan dengan keraguan. Bijirin terbaik adalah tinggi serat dan rendah gula.

Begitu juga, terdapat banyak pilihan sarapan yang lebih sihat. Makanan satu-satunya – seperti bubur oat atau telur – adalah pilihan yang tepat.

Menyiapkan sarapan yang sihat dari makanan keseluruhan bukan sahaja mudah tetapi memulakan hari anda dengan banyak khasiat.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here