Sebab-sebab bayi tersedak semasa menyusu dan cara atasinya  |  Tersedak berlaku apabila bayi anda memasukkan lebih banyak susu ke dalam mulutnya daripada yang dapat ditelannya pada satu masa. Susu yang berlebihan dapat tumpah ke saluran udara dan menyekat aliran udara, yang menyebabkan tersedak. Ini boleh menjadi pemandangan yang menakutkan bagi mana-mana ibu untuk melihat bayinya batuk dan memerah susu sambil berjuang untuk bernafas. Walau bagaimanapun, dengan pemahaman yang baik tentang bagaimana ia berlaku, adalah mungkin untuk mengelakkan masalah ini semasa menyusu bayi anda.

BACA JUGA : 11 kaedah berkesan untuk hentikan bayi menangis

Sebab-sebab bayi tersedak semasa menyusu dan cara atasinya

Mengapa Bayi Tercekik Semasa Menyusu ?

Oleh kerana ia agak tidak boleh diagak, ramai ibu tertanya-tanya, bolehkah bayi tersedak susu? Mereka pasti dapat, dalam keadaan tertentu, dan lebih biasa daripada yang disangka. Susu yang berlebihan ditambah dengan kedudukan menyusu yang lemah adalah sebab yang paling umum mengapa bayi tersedak semasa menyusu. Berikut adalah dua cara yang berlaku:

1. Lebihan Susu

Walaupun beberapa ibu menyusu menganggap susu ibu berlebihan lebih baik daripada bekalan susu yang tidak mencukupi, ia membawa rasa tidak selesa untuk ibu dan bayinya. Lebihan susu bermaksud anda perlu mencuba pelbagai posisi untuk menyusu yang selesa.

2. Pengeluaran susu yang kuat

Bekalan susu yang berlebihan juga menyebabkan pengeluaran yang kuat pada beberapa wanita yang mempunyai apa yang disebut sebagai Refleks Susu cepat. Susu keluar dari saluran susu mereka dengan cara yang kuat dan hampir meletup. Cari tanda-tanda ini pada bayi anda semasa menyusu:

 • Tersedak, meneguk, batuk, atau tidak cukup nafas semasa menyusu
 • Menekan puting ke bawah untuk melambatkan aliran susu
 • Mengeluarkan payudara dengan kerap
 • Meludah kerap
 • Bunyi klik semasa menyusu
 • Enggan menyusu

Sebab-sebab bayi tersedak semasa menyusu dan cara atasinya

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Bayi Anda Tersedak Semasa Menyusu?

Apabila anda mendapati bayi anda tersedak susu, ada kaedah pertolongan cemas yang boleh digunakan untuk mengeluarkan susu daripada menyekat saluran udara. Oleh kerana bayi mempunyai badan yang lembut, ia mesti dilakukan dengan berhati-hati. Berikut adalah beberapa petua ketika bayi tersedak susu:

 • Angkat bayi sambil menyokong kepala dan letakkan lengan anda di dada bayi, sambil membongkokkannya sedikit ke hadapan. Letakkan penumbuk pada pusar bayi, letakkan tangan yang lain di atas penumbuk, dan tekan ke dalam. Dorongan harus diberikan dengan kuat dan cepat, dan sedikit ke atas ke perut bayi.
 • Bayi juga dapat dibalikkan dan diberi pukulan ke belakang yang sekejap dan dorongan dada yang digabungkan dengan ketukan lembut ke belakang, untuk membuka saluran udara. Tolakan di dada harus diberikan dengan dua atau tiga jari pada bahagian bawah tulang dada, sambil menyokong kepala dengan tangan yang lain. Ini harus diteruskan sehingga blok dikeluarkan.

Penting untuk diperhatikan bahawa jika bayi tidak pulih dan tidak sedarkan diri, dia harus dikejarkan ke hospital terdekat, sementara masih menjalani prosedur pengeluaran.

Choking First Aid (Infant, Up to�Age 1 Year) | Articles | Mount Nittany Health System

Cara Mencegah Bayi Anda Tersedak Semasa Menyusu

Terdapat beberapa cara di mana anda dapat mengawal masalah bekalan berlebihan dan mengelakkan bayi tersedak. Berikut adalah beberapa petua untuk perkara yang sama:

 • Melambatkan bekalan susu anda adalah sesuatu yang baik untuk dimulakan, kerana pengeluaran susu yang kuat berlaku apabila terdapat terlalu banyak susu di dalam payudara. Semasa menyusu dari satu sisi, contohnyadi sebelah kiri, dengan telapak tangan kanan, tekan puting payudara kanan ke arah tulang rusuk dan hitung hingga lima. Tekanan balas ini, apabila digunakan beberapa kali setiap penyusuan, memberi isyarat kepada tubuh untuk tidak menurunkan susu ke dalam payudara itu.
 • Beri makan hanya dengan satu payudara, untuk setiap penyusuan, sehingga payudara dapat dikosongkan sepenuhnya dengan manfaat tambahan menerima semua susu yang kaya lemak. Ini akan membuatkan mereka berasa kenyang dan menghentikan penyusuan. Anda juga boleh mencuba apa yang dikenal sebagai “penyusuan susu ibu”, teknik di mana bayi diberi makan hanya melalui satu payudara selama beberapa saat, berlangsung selama beberapa jam. Ini mengurangkan bekalan susu pada payudara yang lain sebelum anda menukar payudara untuk blok seterusnya.
 • Pastikan bayi menyusu dengan betul. Telah diperhatikan bahawa bayi yang tidak betul-betul melekat pada puting susu, sering tersedak ketika menyusu. Susu yang sepatutnya masuk terus ke kerongkongnya terkumpul di dalam mulut apabila bayi masuk dengan tidak betul. Sebaliknya, menyusu dengan tepat dapat membantu bayi menangani aliran susu dengan lebih baik.
 • Mengamalkan posisi menyusu secara menegak juga sangat bermanfaat, kerana susu harus melawan gravitasi untuk mengalir dan mengelakkan pengeluaran. Memegang bayi dalam pelukan semasa anda berbaring, juga merupakan kedudukan penyusuan yang baik.
 • Posisi bawah juga dapat digunakan untuk menyusu bayi, yang berfungsi untuk mengatasi masalah graviti. Ibu berbaring pada belakang dan bayinya berada di atas, sehingga perut bayi menyentuh ibu. Bagaimanapun, ini tidak boleh dilakukan terlalu kerap, kerana boleh menyebabkan saluran susu tersumbat.
 • Pegangan bola sepak, sambil bersandar ke belakang, juga merupakan kedudukan makan yang berkesan. Ia juga merupakan kaedah yang baik untuk menyusu ketika anda keluar dengan bayi anda.
 • Apabila payudara yang lain merasa tidak selesa, anda boleh mengeluarkan susu daripadanya dan menggunakan kompres sejuk untuk menghilangkan rasa tidak selesa. Semasa anda meneruskan prosedur ini, keluarkan susu sedikit demi sedikit sehingga anda tidak perlu melakukannya.
 • Elakkan merangsang payudara dalam bentuk mengepam yang tidak perlu, mengalirkan air padanya semasa mandi, atau menggunakan penutup payudara.

Image result for baby feeding position

Berapa kerapkah anda harus menyusu bayi anda?

Penting untuk difahami bahawa susu berlebihan boleh membahayakan bayi anda, jadi walaupun anda mempunyai terlalu banyak susu yang dihasilkan, semuanya tidak perlu diberi kepada bayi. Anda selalu dapat mengeluarkan lebihan, jika diperlukan. Beri makan bayi anda selagi dia kenyang. Perhatikan tanda-tanda kelaparan pada bayi anda, yang biasanya jika dia:

 1. Berpusing ke arah payudara apabila diangkat
 2. Meniru gerakan menghisap
 3. Mempunyai tangan di dalam mulut
 4. Mempunyai kegembiraan secara tiba-tiba

Jumlah menyusu yang ideal adalah antara 8-12 kali sehari, masing-masing berlangsung selama 30-40 minit. Walau bagaimanapun, bilangan ini mungkin berbeza untuk setiap bayi, berdasarkan peningkatan pertumbuhan, metabolisme, dan lain-lain. Biarkan bayi anda menyusu sehingga dia berpuas hati, yang berlaku apabila bayi secara automatik melepaskan, dan bukannya menghadkan sesuatu sesi. Selagi bayi anda sihat dan tidak lapar, anda sudah cukup menyusunya.

Langkah berjaga-jaga yang diambil sebelum dan semasa menyusu dapat mengelakkan tersedak pada bayi, ketika mereka disusui.

Sumber :
www.parenting.firstcry.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here