Simptom dan cara melegakan kegelisahan pada kanak-kanak |  Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak dan orang muda juga boleh merasa bimbang dan cemas pada masa-masa tertentu.

Tetapi jika kebimbangan / cemas anak anda mula memberi kesan kepada kesejahteraan mereka, mereka mungkin memerlukan sedikit bantuan untuk mengatasinya.

Simptom dan cara melegakan kegelisahan pada kanak-kanak

Apa yang membuatkan kanak-kanak cemas?

Kanak-kanak cenderung merasa cemas tentang perkara yang berbeza pada usia yang berbeza. Kebanyakan kebimbangan ini adalah sesuatu yang normal untuk membesar.

Dari kira-kira lapan 8 hingga 3 tahun, sebagai contoh, ia sangat biasa bagi anak-anak muda untuk mempunyai sesuatu yang dipanggil ‘kebimbangan pemisahan’ (separation anxiety). Mereka mungkin menjadi terlampau memerlukan dan menangis apabila dipisahkan dari ibu bapa atau penjaga mereka. Ini adalah peringkat biasa dalam perkembangan kanak-kanak dan cenderung untuk reda pada usia dua hingga tiga tahun.

Ia juga biasa bagi kanak-kanak pra-sekolah untuk mewujudkan ketakutan atau fobia tertentu. Kebimbangan umum pada zaman kanak-kanak termasuk haiwan, serangga, ribut, ketinggian, air, darah, dan gelap. Ketakutan ini biasanya hilang secara beransur-ansur dengan sendirinya.

Di sepanjang kehidupan kanak-kanak akan ada masa lain apabila mereka berasa cemas / bimbang. Banyak kanak-kanak berasa gelisah ketika pergi ke sekolah baru atau sebelum ujian dan peperiksaan. Sesetengah kanak-kanak berasa malu dalam situasi sosial dan mungkin memerlukan sokongan dengan ini.

BACA JUGA : 10 sebab kanak-kanak bawah umur 12 tahun dilarang sama sekali menggunakan Gajet

Bilakah cemas / bimbang ini menjadi masalah bagi kanak-kanak?

Kegelisahan menjadi masalah bagi anak-anak apabila mereka mula menjalani kehidupan sehari-hari mereka.

“Kita semua cemas / bimbang pada masa-masa tertentu, tetapi sesetengah kanak-kanak nampak seperti menjalani kehidupan yang cemas dan bimbang, di mana ia bukan untuk jangka pendek dan ia bukan sekadar perkara yang kadang-kadang,” kata Paul Stallard, Profesor Kesihatan Mental Kanak-kanak dan Keluarga di Universiti Bath .

“Sebagai contoh, jika anda pergi ke mana-mana sekolah pada masa peperiksaan semua kanak-kanak akan menjadi cemas tetapi ada yang mungkin sangat cemas sehingga mereka tidak masuk ke sekolah pagi itu,” kata Profesor Stallard.

Kebimbangan yang teruk seperti ini boleh merosakkan kesejahteraan mental dan emosi kanak-kanak, yang menjejaskan harga diri dan keyakinan diri mereka. Mereka mungkin akan menarik diri dan berusaha keras untuk mengelakkan perkara atau keadaan yang membuat mereka berasa cemas.

Apakah tanda-tanda cemas / bimbang pada kanak-kanak?

Apabila anak-anak muda berasa cemas/bimbang, mereka tidak boleh selalu memahami atau menyatakan perasaan mereka. Anda mungkin dapati bahawa mereka:

 • Menjadi senang marah, menangis atau memerlukan perhatian
 • Kesukaran tidur
 • Bangun pada waktu malam
 • Mula membuang air kecil semasa tidur
 • Mempunyai mimpi buruk

Pada kanak-kanak yang lebih tua, anda mungkin dapati bahawa mereka:

 • Kekurangan keyakinan untuk mencuba sesuatu yang baru atau kelihatannya tidak dapat menghadapi cabaran yang mudah dan sederhana setiap hari
 • Sukar untuk menumpukan perhatian
 • Mempunyai masalah tidur atau makan
 • Mudah untuk merasa marah
 • Mempunyai pemikiran negatif yang berputar dalam kepala mereka, atau terus berfikir bahawa perkara-perkara buruk akan berlaku
 • Mula mengelakkan aktiviti sehari-hari, seperti melihat kawan, keluar di tempat awam atau menghadiri sekolah

Simptom dan cara melegakan kegelisahan pada kanak-kanak

Kenapa anak saya cemas / bimbang ?

Sesetengah kanak-kanak lebih terdedah kepada kebimbangan dan kegelisahan daripada yang lain.

Kanak-kanak sering mendapati perubahan sukar dan mungkin menjadi cemas berikutan berpindah rumah atau ketika memulakan sekolah baru.

Kanak-kanak yang mengalami pengalaman yang menyedihkan atau traumatik, seperti kemalangan kereta atau kebakaran rumah, mungkin mengalami kegelisahan selepas itu.

Pergaduhan dan konflik keluarga juga boleh menyebabkan kanak-kanak merasa tidak selamat dan cemas.

Remaja lebih cenderung menderita dengan kebimbangan sosial daripada kumpulan umur yang lain, menghindari perhimpunan sosial atau membuat alasan untuk keluar dari segala perhimpunan.

Bagaimana untuk membantu anak anda yang cemas / bimbang

Sekiranya kanak-kanak mengalami kebimbangan, terdapat banyak ibu bapa dan penjaga yang boleh membantu.

Pertama sekali, penting untuk berbincang dengan anak anda mengenai kebimbangan atau kegelisahan mereka. Yakinkan mereka dan tunjukkan kepada mereka bahawa anda memahami apa yang mereka rasa.

Sekiranya anak anda sudah agak berumur, ia boleh membantu untuk menjelaskan kebimbangan dan kesan fizikal pada badan kita. Ia mungkin berguna untuk menggambarkan kebimbangan sebagai gelombang yang membina dan kemudian menghilang semula.

Dan juga bercakap dengan anak anda tentang kebimbangan dan kegelisahan mereka, adalah penting untuk membantu mereka mencari penyelesaian, kata Profesor Stallard.

“Kecenderungan adalah untuk mengatakan, jika anda bimbang tentang untuk bermalam itu, jangan pergi,” katanya. “Tetapi apa yang anda lakukan adalah mengatakan, jika anda cemas tentang sesuatu, itu bermakna anda tidak boleh melakukannya.

“Lebih berguna untuk mengatakan, ‘Saya dengar bahawa anda bimbang tentang perkara ini, apa yang anda boleh lakukan untuk membantu?’,” Kata Profesor Stallard. “Fokus pada menerokai penyelesaian dengan anak anda, bukan hanya bercakap tentang semua perkara yang salah.”

Simptom dan cara melegakan kegelisahan pada kanak-kanak

Cara lain untuk melegakan kebimbangan / kegelisahan pada kanak-kanak

 • Ajar anak anda untuk mengenali tanda-tanda kebimbangan/kegelisahan dalam diri mereka dan meminta pertolongan apabila ia berlaku.
 • Kanak-kanak dari semua peringkat umur mendapati rutin adalah sesuatu yang menenangkan jadi cuba untuk berpegang pada rutin harian sekerap mungkin.
 • Jika anak anda cemas/bimbang kerana peristiwa yang menyedihkan, seperti pengsan atau perpisahan, cuba lihat jika anda boleh mencari buku atau filem yang akan membantu mereka memahami perasaan mereka.
 • Jika anda tahu akan ada perubahan, seperti berpindah rumah pada masa akan datang, sediakan anak anda dengan bercakap dengan mereka tentang apa yang akan berlaku dan mengapa.
 • Cubalah untuk tidak menjadi cemas atau terlalu melindungi – daripada anda melakukan perkara untuk anak anda atau membantu mereka untuk mengelakkan situasi yang membangkitkan kebimbangan/kegelisahan mereka, galakkan anak anda untuk mencari cara untuk mengurusnya.
 • Berlatihlah teknik menenangkan diri yang mudah dengan anak anda, seperti mengambil tiga nafas yang dalam, perlahan, bernafas dalam kiraan tiga dan hembus dalam kiraan tiga. Anda akan mendapat lebih banyak teknik menenangkan diri untuk kanak-kanak di laman web Moodcafe.
 • Mengalih perhatian mereka boleh membantu kanak-kanak kecil. Contohnya, jika mereka cemas/bimbang untuk pergi ke rumah pengasuh, bermain permainan dalam perjalanan ke sana, seperti melihat siapa yang boleh menjumpai kereta merah paling banyak.
 • Tukarkan kotak tisu lama menjadi kotak “bimbang”. Dapatkan anak anda untuk menulis atau melukis kebimbangan mereka dan letakkannya ke dalam kotak. Kemudian anda boleh melihat kotak itu bersama-sama pada hujung hari atau hujung minggu.

Image result for dad playing with kids

Image result for happy family

Bilakah kita perlu mendapatkan bantuan ?

Sekiranya kebimbangan / kegelisahan anak anda teruk, berterusan dan mengganggu kehidupan seharian mereka, ia adalah idea yang baik untuk mendapatkan bantuan.

Lawatan ke GP anda adalah tempat yang baik untuk bermula. Jika kebimbangan anak anda mempengaruhi kehidupan sekolah, idea yang baik untuk bercakap dengan sekolah mereka juga.

Sumber :
www.nhs.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here