Simptom dan tips merawat si kecil yang terhantuk kepala |  Anda melihat bayi anda berjalan dan bertatih dengan terhuyung hayang, dan kemudian – dalam momen “Matrix” yang entah bagaimana berlaku dalam gerakan perlahan dan dalam sekelip mata – mereka jatuh. Oh, jeritan itu. Air mata. Dan benjolan yang muncul sejurus selepas itu.

Kami tahu betapa menakutkannya apabila bayi anda yang tersayang terhantuk kepala mereka. Dan jika anda berada dalam keadaan ini sekarang – menenangkan bayi kecil sambil mencari apa yang perlu dilakukan seterusnya – anda berada di tempat yang betul.

Pertama, tarik nafas dalam-dalam dan cuba untuk tetap tenang. Sebahagian besar masa, benjolan yang berkaitan dengan jatuh ke kepala adalah kecil dan tidak memerlukan rawatan perubatan.

BACA JUGA : Cara disiplinkan kanak-kanak umur 2 tahun

Baby Hit Head: What to Look For and When to Be Concerned

Sebenarnya, kajian 2015 menyimpulkan bahawa kecederaan kepala yang berkaitan dengan kejatuhan pada anak kecil biasanya tidak menyebabkan bahaya yang serius.

Pada masa yang sama, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menyatakan bahawa jatuh adalah penyebab utama di jabatan kecemasan yang berkaitan dengan kecederaan otak trauma pada kanak-kanak sehingga usia 4. Perlu diingat bahawa perkara ini jarang berlaku.

Oleh itu, dalam kes yang jarang berlaku, terdapat beberapa petunjuk yang harus diberi amaran kepada anda untuk mendapatkan bantuan perubatan kecemasan.

Bila perlu mendapatkan bantuan perubatan kecemasan setelah bayi anda terhantuk kepalanya

Pertama, beberapa statistik yang meyakinkan: Menurut satu kajian, mengenai keadaan jatuh yang singkat pada anak kecil, hanya sekitar 2 hingga 3 peratus jatuh yang menyebabkan patah tulang tengkorak linier sederhana, dan kebanyakannya tidak menyebabkan masalah neurologi. Hanya sekitar 1 peratus patah tulang tengkorak yang berkaitan dengan jatuh yang tidak disengajakan menyebabkan kecederaan otak sederhana hingga teruk.

Walau demikian, masih penting untuk mengetahui gejala kecederaan otak traumatik, termasuk gegaran otak, yang biasanya muncul dalam 24 hingga 48 jam dari kemalangan.

Sekiranya bayi anda menunjukkan gejala ini setelah mengalami kecederaan di kepala mereka, hubungi 911 atau bawa ke bilik kecemasan terdekat dengan segera:

 • Pendarahan yang tidak terkawal akibat luka
 • Lekuk atau benjolan pada bahagian lembut di tengkorak
 • Lebam dan / atau bengkak berlebihan
 • Muntah lebih dari sekali
 • Mengantuk dan / atau kesukaran untuk tidak berjaga-jaga
 • Kehilangan kesedaran atau tidak bertindak balas terhadap suara / sentuhan
 • Darah atau cecair mengalir dari hidung atau telinga
 • Sawan
 • Disyaki kecederaan leher / saraf tunjang
 • Masalah bernafas

Mengapa bayi terhantuk kepalanya

Benjolan yang tidak disengajakan di kepala adalah salah satu kecederaan yang paling biasa di kalangan bayi dan kanak-kanak. Tetapi kenyataan ini saja mungkin tidak menghalang anda untuk terus memutar kembali keaddan itu di kepala sambil memikirkan bagaimana anda akan menulis semula kesudahannya.

Tetapi ketukan yang berkaitan dengan kepala sering disebabkan oleh pertumbuhan dan perkembangan fizikal bayi – bukan keibubapaan anda. Kepala bayi sering kali lebih besar daripada badannya, menjadikannya lebih mudah kehilangan keseimbangan.

Di samping itu, kekuatan dan kebolehan fizikal bayi sentiasa berubah, yang mempengaruhi kestabilan dan koordinasi mereka. Begitu juga dengan cara jalan mereka yang terhuyung hayang yang dapat membuatkan mereka terganggu ketika menghadapi permukaan baru yang tidak rata atau objek yang menyeronokkan untuk berlari.

Ini, ditambah dengan kecenderungan bayi untuk terlibat dalam tindakan yang lebih berani sehingga mereka memanjat, melompat, atau berusaha terbang hanya untuk keseronokan, boleh menjadi persamaan yang tepat untuk berlakunya sesuatu yang tidak baik. Sebenarnya, bayi terkenal dengan penyebab kecederaan kepala ini:

 • Tergelincir di dalam tab mandi
 • Jatuh ke belakang
 • Jatuh dari katil atau meja
 • Jatuh setelah menaiki perabot atau naik di atas meja
 • Jatuh atau keluar dari buaian
 • Tersandung karpet atau benda di lantai
 • Jatuh tangga
 • Terjatuh semasa menggunakan bayi walker (salah satu sebab mengapa walker tersebut dianggap tidak selamat)
 • Jatuh dari set ayunan taman permainan

Ketinggian bayi jatuh berkaitan dengan keparahan kecederaan, jadi jika anak anda jatuh dari jarak yang lebih tinggi (seperti dari buaian atau meja) mereka berisiko lebih besar mengalami kecederaan serius.

Jenis dan gejala kecederaan kepala yang berkaitan dengan bayi yang jatuh

Istilah “kecederaan kepala” merangkumi keseluruhan kecederaan, dari benjolan dahi kecil hingga kecederaan otak traumatik. Kebanyakan kecederaan yang berkaitan dengan jatuh ini di kalangan bayi tergolong dalam kategori “ringan”.

Kecederaan kepala ringan

Kecederaan kepala ringan dianggap tertutup, yang bermaksud tidak melibatkan patah tulang tengkorak atau kecederaan otak yang mendasari. Dalam kes ini, benjolan dan “lebam” atau lebam besar pada kulit mungkin muncul tanpa gejala lebih lanjut.

Sekiranya bayi anda jatuh dan mengakibatkan luka, mungkin terdapat pendarahan yang besar yang memerlukan rawatan perubatan untuk membersihkan dan menjahit luka, walaupun tidak ada kecederaan otak atau tengkorak.

Setelah lebam di kepala, bayi dapat mengalami sakit kepala dan rasa tidak selesa. Namun, pada usia ini, sukar bagi mereka untuk menyampaikan perasaan ini. Mungkin timbul rungutan atau kesukaran untuk tidur.

Kecederaan sederhana hingga teruk di kepala

Kecederaan otak sederhana hingga teruk mewakili sebahagian kecil yang berkaitan dengan bayi yang jatuh. Mereka boleh melibatkan:

 • Patah tulang tengkorak
 • Kekejangan (ketika otak lebam)
 • Gegaran otak (ketika otak digoncang)
 • Pendarahan di otak atau di sekitar lapisan yang mengelilingi otak

Gegar otak adalah jenis kecederaan otak traumatik yang paling biasa dan paling teruk. Gegaran otak boleh mempengaruhi beberapa kawasan otak, menyebabkan masalah dalam fungsi otak. Tanda-tanda gegaran pada kanak-kanak boleh merangkumi:

 • Sakit kepala
 • Kehilangan kesedaran
 • Perubahan pada tumpuan
 • Pening dan muntah

Walaupun jarang berlaku, kecederaan yang lebih teruk boleh menyebabkan patah tulang tengkorak, yang dapat memberi tekanan pada otak dan juga menyebabkan benjolan, lebam, atau pendarahan di sekitar atau di dalam otak. Ini adalah keadaan yang paling serius yang memerlukan rawatan perubatan kecemasan.

Adalah penting bahawa rawatan perubatan diberikan secepat mungkin untuk mengurangkan potensi kerosakan otak jangka panjang dan kehilangan fungsi fizikal dan kognitif.

Bagaimana – dan bila – untuk ‘melihat dan menunggu’

Dalam kebanyakan kes, “lihat dan tunggu” (dengan banyak TLC tambahan) adalah tindakan yang paling tepat setelah benjolan kepala bayi kecil.

Ingatlah gejala kecederaan kepala yang lebih serius, perhatikan perubahan tingkah laku atau kekurangan neurologi dalam masa 48 jam dari kemalangan.

Cara lain untuk merawat si kecil anda yang cedera semasa melihat dan menunggu:

 • Sapukan ais seperti yang dibenarkan oleh bayi anda
 • Membersihkan dan membalut luka atau lecet kecil pada kulit
 • Periksa perubahan / konsistensi anak mata bayi anda
 • Awasi bayi anda semasa mereka tidur ketika tidur siang dan malam hari
 • Hubungi pakar pediatrik bayi anda untuk mendapatkan panduan sekiranya anda prihatin

Simptom dan tips merawat kanak-kanak yang terhantuk kepala

Bila perlu memanggil pakar pediatrik anak anda

Anda mengenali bayi anda dengan lebih baik, jadi jika anda terlalu risau, jangan teragak-agak untuk memanggil pakar pediatrik anak anda untuk mendapatkan nasihat pakar mengenai apa yang perlu dilakukan seterusnya. Mereka mungkin mahu menilai bayi anda dengan berhati-hati dan mendokumentasikan kecederaan tersebut untuk rekod perubatan mereka.

Untuk menilai kecederaan kepala, doktor kanak-kanak atau doktor bilik kecemasan kemungkinan akan bertanya kepada anda mengenai bagaimana kecederaan itu berlaku, apa yang bayi anda lakukan sebelum kecederaan itu, dan apa gejala yang dialami bayi anda selepas kecederaan tersebut.

Mereka juga mungkin melakukan rangkaian ujian neurologi – melihat mata dan respons bayi anda terhadap suara dan sentuhan – dan juga pemeriksaan fizikal umum.

Sekiranya sesuatu dalam peperiksaan ini mencetuskan kebimbangan kecederaan otak yang serius, doktor boleh memerintahkan ujian imej seperti imbasan CT. Imbasan CT biasanya hanya dilakukan apabila terdapat bukti kecederaan otak yang teruk.

Walaupun jarang berlaku, doktor mungkin menasihati anda untuk pergi ke bilik kecemasan terdekat untuk mendapatkan penilaian, diagnosis, atau rawatan kritikal dengan lebih segera. Atau, mereka mungkin ingin memerhatikan bayi anda selama beberapa jam dalam tempoh “melihat dan menunggu” yang diawasi secara perubatan.

Merawat kecederaan kepala bayi

Rawatan untuk kecederaan kepala bergantung kepada keparahannya. Dalam kes ringan, ais, rehat, dan pelukan tambahan adalah ubat terbaik. (Juga baik untuk benjolan kepala orang dewasa.)

Selepas gegar otak, pemantauan yang kerap mungkin disarankan oleh pakar pediatrik bayi anda, serta terhadkan aktiviti.

Untuk kecederaan yang lebih serius, penting untuk mengikuti arahan doktor. Biasanya, hanya kecederaan kepala trauma yang teruk yang memerlukan intervensi kritikal di hospital yang boleh merangkumi rawatan perubatan dan pembedahan serta terapi fizikal.

Simptom dan tips merawat kanak-kanak yang terhantuk kepala

Tinjauan kecederaan kepala kanak-kanak

Sebilangan besar lebam di kepala pada anak-anak kecil tidak menimbulkan risiko komplikasi jangka panjang, nasib baik.

Tetapi ada banyak kajian yang membawa kepada kebimbangan jangka panjang dengan kecederaan otak traumatik yang kecil. Kajian 2016 yang mengikuti kohort Sweden menyimpulkan kemungkinan adanya hubungan antara kecederaan otak traumatik (termasuk gegaran otak ringan) pada masa kanak-kanak dengan peningkatan risiko masalah kesihatan mental, kecacatan, dan juga kematian hingga dewasa. Seperti yang anda jangkakan, kanak-kanak yang mengalami kecederaan di kepala mempunyai risiko jangka panjang yang lebih besar.

American Academy of Pediatrics menyuarakannya dengan penyelidikan yang dibentangkan pada persidangan kebangsaan 2018. Dalam kajian kanak-kanak yang didiagnosis mengalami kecederaan otak traumatik dari ringan hingga teruk, 39% mengalami gejala neuropsikiatrik sehingga 5 tahun selepas kecederaan, seperti sakit kepala, gangguan mental, kecacatan intelektual, kemurungan / kegelisahan, sawan, atau kerosakan otak.

Mesej ini memberi kuasa untuk membantu mencegah terjadinya kejadian bayi yang jatuh yang lebih serius yang boleh menjejaskan kesihatan, pertumbuhan, dan perkembangan si kecil anda.

Tips untuk mengelakkan lebam dan kecederaan kepala

Walaupun benjolan kepala kecil pasti berlaku dari semasa ke semasa, berikut adalah beberapa petua untuk membantu menjaga bayi anda dari bahaya.

 • Pasang dan letakkan pintu keselamatan bayi di bahagian atas dan bawah tangga.
 • Perhatikan kawasan basah di lantai yang keras (terutama di sekitar permukaan kolam dan bilik mandi).
 • Pasang tikar yang tidak licin di tab mandi dan karpet di lantai bilik mandi.
 • Perabot yang kukuh pada dinding.
 • Jauhkan anak kecil dari perkara berbahaya untuk didaki.
 • Jangan duduk atau biarkan bayi anda di atas meja.
 • Elakkan menggunakan alat walker bayi dengan roda.
 • Buang bahaya tersandung.
 • Berhati-hati di taman permainan yang tidak mempunyai permukaan yang lebih lembut.

Simptom dan tips merawat kanak-kanak yang terhantuk kepala

Kesimpulan

Tidak ada keraguan tentang hal itu – ketika bayi anda jatuh, air mata mereka dapat menyamai ketakutan dan air mata anda sendiri. Adalah normal untuk bimbang, tetapi yakinlah bahawa kebanyakan lebam kecil di kepala tidak menyebabkan kecederaan otak yang serius atau memerlukan rawatan perubatan kecemasan.

Namun, ada kejadian yang jarang berlaku di mana kecederaan otak traumatik yang lebih serius boleh berlaku. Dalam kes ini, ketahui gejala yang perlu diperhatikan dan selalu hubungi pakar pediatrik anak anda atau dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda merasa perlu.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here