Simptom, faktor dan cara pencegahan influenza selesema |  Influenza adalah jangkitan virus yang menyerang sistem pernafasan anda – hidung, tekak dan paru-paru. Influenza biasanya dipanggil selesema, tetapi ia tidak sama dengan virus “selesema” perut yang menyebabkan cirit-birit dan muntah.

Bagi kebanyakan orang, selesema boleh diubati dengan sendiri. Tetapi kadang kala, influenza dan komplikasinya boleh menyebabkan maut. Orang yang berisiko tinggi untuk mengalami komplikasi selesema termasuk:

 • Kanak-kanak kecil di bawah umur 5 tahun, dan terutamanya yang berusia di bawah 12 bulan
 • Dewasa yang lebih tua daripada umur 65 tahun
 • Penduduk rumah penjagaan dan tempat-tempat kemudahan penjagaan jangka panjang yang lain
 • Wanita hamil dan wanita sehingga dua minggu selepas bersalin
 • Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah
 • Orang yang mempunyai penyakit kronik, seperti asma, penyakit jantung, penyakit buah pinggang, penyakit hati dan diabetes
 • Orang yang sangat gemuk, dengan indeks jisim badan (BMI) 40 atau lebih tinggi

Walaupun vaksin influenza tahunan tidak 100 peratus berkesan, ia masih merupakan pertahanan terbaik terhadap selesema.

Simptom, faktor dan cara pencegahan influenza selesema

Simptom, faktor dan cara pencegahan influenza selesema

Gejala

Pada mulanya, selesema mungkin kelihatan seperti selesema biasa dengan hidung berair, bersin dan sakit tekak. Tetapi selesema biasanya berkembang secara perlahan-lahan, manakala selesema influenza cenderung untuk datang secara tiba-tiba. Dan walaupun selesema biasa juga boleh mengganggu, anda biasanya akan berasa lebih teruk dengan selesema influenza.

Tanda-tanda dan gejala-gejala umum selesema termasuk:

 • Demam melebihi 100.4 F (38 C)
 • Sakit otot
 • Sejuk dan berpeluh
 • Sakit kepala
 • Batuk kering dan berterusan
 • Keletihan dan kelemahan
 • Hidung tersumbat
 • Sakit tekak

Bila perlu berjumpa doktor

Kebanyakan orang yang mendapat selesema boleh merawat diri sendiri di rumah dan sering tidak perlu melihat doktor.

Sekiranya anda mempunyai simptom selesema dan berisiko mempunyai komplikasi, sila berjumpa dengan doktor anda. Mengambil ubat antivirus boleh mengurangkan penyakit anda dan membantu mencegah masalah yang lebih serius.

BACA JUGA : Bayi saya muntah dengan banyak, adakah ini petanda satu masalah ?

Punca

Virus selesema mengembara di udara dalam bentuk titisan apabila seseorang yang mempunyai jangkitan batuk, bersin atau bercakap. Anda boleh menghirup titisan secara langsung, atau anda boleh mendapat kuman dari objek – seperti telefon atau papan kekunci komputer – dan kemudian memindahkannya ke mata, hidung atau mulut anda.

Orang yang menghidapi virus mungkin menular dari hari ke hari sebelum gejala muncul sebelum lima hari selepas gejala bermula. Kanak-kanak dan orang-orang dengan sistem imun yang lemah boleh berjangkit untuk masa yang lebih lama.

Simptom, faktor dan cara pencegahan influenza selesema

Virus influenza sentiasa berubah, dengan gejala baru yang muncul dengan kerap. Sekiranya anda pernah menghidapi influenza pada masa lalu, badan anda sudah membuat antibodi untuk melawan virus tertentu. Sekiranya virus influenza masa depan adalah serupa dengan yang pernah anda hadapi sebelum ini, sama ada dengan penyakit atau mendapatkan vaksin, antibodi tersebut boleh mencegah jangkitan atau mengurangkan keparahannya.

Tetapi antibodi terhadap virus selesema yang pernah anda hadapi pada masa lalu tidak dapat melindungi anda daripada gejala influenza baru yang mungkin sangat berbeza dari apa yang telah anda alami sebelum ini.

Image result for influenza flu"
Influenza Virus H1N1

Faktor-faktor yang berisiko

Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko influenza atau komplikasi anda termasuk:

 • Umur. Influenza bermusim cenderung mensasarkan anak-anak yang berumur di bawah 12 bulan dan orang dewasa 65 tahun ke atas.
 • Kehidupan atau keadaan kerja. Orang yang tinggal atau bekerja dengan kemudahan dengan ramai penduduk lain, seperti rumah kejururawatan atau barak ketenteraan, lebih cenderung untuk menghidapi influenza. Orang yang dimasukkan ke hospital juga berisiko tinggi.
 • Sistem imun yang lemah. Rawatan kanser, ubat anti penolakan, penggunaan steroid jangka panjang, pemindahan organ, kanser darah atau HIV / AIDS boleh melemahkan sistem imun anda. Ini dapat memudahkan anda untuk menangkap influenza dan mungkin juga meningkatkan risiko anda mengalami komplikasi.
 • Penyakit kronik. Keadaan kronik, termasuk penyakit paru-paru seperti asma, kencing manis, penyakit jantung, penyakit neurologi atau neurodevelopmental, kelainan saluran pernafasan, dan buah pinggang, hati atau penyakit darah, boleh meningkatkan risiko komplikasi influenza.
 • Penggunaan aspirin di bawah usia 19 tahun. Orang yang berusia lebih muda dari 19 tahun dan menerima terapi aspirin jangka panjang berisiko untuk mengalami sindrom Reye jika dijangkiti selesema.
 • Kehamilan. Wanita hamil lebih cenderung untuk menghidapi komplikasi influenza, terutama pada trimester kedua dan ketiga. Wanita yang berumur dua minggu selepas bersalin juga lebih cenderung untuk mengembangkan komplikasi yang berkaitan dengan influenza.
 • Obesiti. Orang yang mempunyai indeks jisim badan (BMI) sebanyak 40 atau lebih mempunyai risiko komplikasi untuk selesema.

Komplikasi

Sekiranya anda muda dan sihat, selesema bermusim biasanya tidak serius. Walaupun anda mungkin merasa sengsara semasa anda menghidapinya, selesema biasanya hilang dalam seminggu atau dua tanpa kesan yang berkekalan. Tetapi kanak-kanak dan orang dewasa yang berisiko tinggi boleh mengalami komplikasi seperti:

 • Pneumonia
 • Bronkitis
 • Serangan asma
 • Masalah jantung
 • Jangkitan telinga

Pneumonia adalah komplikasi yang paling serius. Untuk orang dewasa yang lebih tua dan orang yang mempunyai penyakit kronik, radang paru-paru boleh menyebabkan kematian.

Pencegahan

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mencadangkan vaksinasi selesema tahunan untuk semua orang berumur 6 bulan ke atas.

Vaksin selsema bermusim setiap tahun mengandungi perlindungan daripada tiga atau empat virus influenza yang dijangkakan menjadi yang paling biasa semasa musim selesema tahun itu. Pada tahun ini, vaksin akan tersedia sebagai suntikan dan sebagai semburan hidung.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat kebimbangan bahawa vaksin semburan hidung tidak cukup berkesan terhadap jenis selesema tertentu. Walaubagaimanapun, vaksin semburan hidung dijangka berkesan pada musim 2019-2020. Semburan hidung masih tidak disyorkan untuk sesetengah kumpulan, seperti wanita hamil, kanak-kanak berumur 2 hingga 4 tahun dengan asma atau resdung, dan orang yang mempunyai sistem imun yang berkompromi.

Kebanyakan jenis vaksin selesema mengandungi sedikit protein telur. Sekiranya anda mempunyai alergi telur secara ringan – anda mengalami gatal-gatal kulit/ruam dengan hanya memakan telur, contohnya – anda boleh menerima suntikan selesema tanpa sebarang langkah berjaga-jaga tambahan. Sekiranya anda mempunyai alahan telur yang teruk, anda harus divaksin dalam keadaan perubatan dan diawasi oleh seorang doktor yang dapat mengenali dan menguruskan keadaan alergi yang teruk.

Image result for wash hands"

Mengawal penyebaran jangkitan

Vaksin influenza tidak 100% berkesan, jadi penting juga untuk mengambil langkah-langkah seperti ini untuk mengurangkan penyebaran jangkitan:

 • Cuci tangan anda. Basuh tangan yang teliti dan kerap adalah satu cara yang berkesan untuk mencegah banyak jangkitan biasa. Atau gunakan pembasuh tangan berasaskan alkohol jika sabun dan air tidak tersedia.
 • Jaga batuk dan bersin anda. Tutup mulut dan hidung apabila bersin atau batuk. Untuk mengelakkan mencemari tangan, batuk atau bersin ke dalam tisu atau ke dalam lengkuk siku anda.
 • Elakkan orang ramai. Selesema menyebar dengan mudah di mana sahaja orang berkumpul – di pusat penjagaan kanak-kanak, sekolah, bangunan pejabat, auditorium dan pengangkutan awam. Dengan mengelakkan orang ramai semasa musim selesema sedang memuncak, anda mengurangkan kemungkinan jangkitan anda. Dan jika anda sakit, tinggal di rumah selama sekurang-kurangnya 24 jam selepas demam anda hilang supaya anda mengurangkan kemungkinan anda menjangkiti orang lain.

 

Sumber :
www.mayoclinic.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here