Soalan-soalan penting mengenai wabak Coronavirus 2019 (COVID-19)  | Seluruh dunia kini gempar dengan penyebaran virus yang mampu mengakibatkan sebuah negara menjadi tidak stabil ekonomi, sosial dan segenap perkara sehinggakan terpaksa mengeluarkan perintah berkurung di dalam rumah tidak kira di bandar atau luar bandar. Dalam keadaan pelbagai sumber rujukan yang berbincang mengenai Covid-19, tidak dinafikan masih ada segelintir dari kita yang kurang faham atau ada soalan yang belum mempunyai jawapannya. Di sini kami senaraikan beberapa persoalan yang dikumpulkan dari sumber www.cdc.gov. Anda boleh bacanya di bawah ini :

Soalan-soalan penting mengenai wabak Coronavirus 2019 (COVID-19)

Asas Penyakit Coronavirus 2019

1) Apakah novel Coronavirus ?

Novel Coronavirus adalah Coronavirus baru yang belum dikenal pasti sebelum ini. Virus ini menyebabkan penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19), tidak sama dengan Coronavirus yang biasa dijangkiti di kalangan manusia yang menyebabkan penyakit ringan, seperti selesema biasa.

Diagnosis dengan Coronavirus 229E, NL63, OC43, atau HKU1 tidak sama dengan diagnosis COVID-19. Pesakit dengan COVID-19 akan dinilai dan dijaga secara berbeza daripada pesakit dengan diagnosis Coronavirus biasa.

2) Mengapakah penyakit ini dipanggil penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19)

Pada 11 Februari 2020 Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengumumkan nama rasmi untuk penyakit yang menyebabkan wabak Coronavirus 2019 yang pertama kali dikenal pasti di Wuhan,China. Nama baru penyakit ini ialah penyakit Coronavirus 2019, disingkatkan sebagai COVID-19. Dalam COVID-19, ‘CO’ bermaksud ‘corona,’ ‘VI’ untuk ‘virus,’ dan ‘D’ untuk penyakit. Terdahulu, penyakit ini dirujuk sebagai “2019 novel Coronavirus” atau “2019-nCoV”.

Terdapat banyak jenis Coronavirus manusia termasuklah yang boleh menyebabkan gangguan saluran pernafasan yang ringan. COVID-19 adalah penyakit baru, yang disebabkan oleh Coronavirus novel (atau baru) yang belum pernah dilihat pada manusia. Nama penyakit ini dipilih mengikut kriteria oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk penamaan penyakit berjangkit manusia yang baru.

3) Kenapa seseorang boleh menyalahkan atau mengelakkan Individu dan kumpulan (membuat stigma) kerana COVID-19?

Masyarakat di A.S. mungkin bimbang serta risau tentang rakan dan saudara yang tinggal atau melawat di kawasan penyebaran COVID-19. Sesetengah mereka bimbang tentang penyakit ini. Ketakutan dan kebimbangan boleh membawa kepada stigma sosial, contohnya, ke arah orang Cina atau orang Asia atau orang yang telah di kuarantin.

Stigma adalah diskriminasi terhadap kumpulan orang yang dikenal pasti, tempat, atau negara. Stigma dikaitkan dengan kekurangan pengetahuan tentang bagaimana COVID-19 merebak, keperluan untuk menyalahkan seseorang, ketakutan tentang penyakit dan kematian, dan gosip yang menyebarkan khabar angin dan mitos.

Stigma menyakitkan semua orang dengan mewujudkan lebih banyak ketakutan atau kemarahan terhadap orang biasa dan bukannya penyakit yang menyebabkan masalah ini.

4) Bagaimana masyarakat dapat membantu menghentikan stigma yang berkaitan dengan COVID-19?

Orang ramai boleh melawan stigma dan membantu, tidak menyakiti orang lain dengan memberikan sokongan sosial. Lawan stigma dengan belajar dan berkongsi fakta. Perkongsian fakta bahawa virus tidak menyasarkan kumpulan kaum atau etnik tertentu dan bagaimana sebenarnya penyebaran COVID-19 ini dapat membantu menghentikan stigma.

BACA JUGA : Garis masa : Bagaimana Coronavirus baru ini mula tersebar

Soalan-soalan penting mengenai wabak Coronavirus 2019 (COVID-19)

Bagaimana Ia tersebar

1) Apakah sumber virus itu ?

Coronavirus adalah keluarga besar virus. Ada yang menyebabkan penyakit pada manusia dan virus lain, seperti Coronavirus anjing dan kucing, hanya menjangkiti haiwan. Jarang sekali, Coronavirus haiwan yang menjangkiti haiwan telah muncul menjangkiti manusia dan dapat menyebar di antara manusia. Perkara ini telah disyaki belaku pada virus yang menyebabkan COVID-19. Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) dan Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) adalah dua contoh Coronavirus yang berasal dari haiwan dan kemudian merebak kepada manusia. Maklumat lanjut mengenai sumber dan penyebaran COVID-19 boleh didapati di Ringkasan Situasi: Sumber dan penyebaran Virus.

2) Bagaimana virus itu tersebar?

Virus ini mula-mula dikesan di Bandar Wuhan, Wilayah Hubei, China. Jangkitan pertama dikaitkan dengan pasaran haiwan hidup, tetapi virus kini menyebar dari manusia ke manusia. Penting untuk diperhatikan bahawa penyebaran antara manusia ke manusia boleh berlaku secara berterusan. Sesetengah virus sangat berjangkit (seperti campak), sementara virus lain boleh dikawal.

Virus yang menyebabkan COVID-19 nampaknya menyebar dengan mudah dan mampan dalam masyarakat (“penyebaran komuniti”) di beberapa kawasan geografi yang terjejas. Penyebaran komuniti bermaksud orang yang telah dijangkiti virus di kawasan tersebut, termasuklah mereka yang tidak pasti bagaimana atau di mana mereka dijangkiti.

ketahui tentang penyebaran Coronavirus yang baru muncul.

3) Bolehkah seseorang yang mempunyai COVID-19 menyebarkan penyakit kepada orang lain?

Virus yang menyebabkan COVID-19 tersebar antara manusia ke manusia. Seseorang yang menghidapi penyakit COVID-19 boleh menyebarkan penyakit kepada orang lain. Itulah sebabnya CDC mengesyorkan bahawa pesakit-pesakit ini di asing sama ada di hospital atau di rumah (bergantung kepada bagaimana mereka sakit) sehingga mereka lebih baik dan tidak lagi menimbulkan risiko menjangkiti orang lain.

Berapa lama untuk seseorang itu sembuh dari sakit adalah bergantung pada pesakit jadi keputusan untuk melepaskan seseorang itu dari pengasingan perlu rundingan doktor, pakar kawalan dan pencegahan jangkitan, dan pegawai kesihatan awam dan melibatkan mempertimbangkan spesifik setiap keadaan termasuk tahap kesakitan penyakit, tanda-tanda dan gejala penyakit, dan keputusan ujian makmal bagi pesakit itu.

Panduan semasa CDC untuk masa yang sesuai bagi melepaskan seseorang dari pengasingan dibuat berdasarkan kes demi kes dan termasuk memenuhi semua keperluan berikut:

 • Pesakit bebas dari demam tanpa menggunakan ubat yang mengurangkan demam.
 • Pesakit tidak lagi menunjukkan gejala, termasuk batuk.
 • Pesakit telah didapati negatif sekurang-kurangnya pada dua spesimen pernafasan berturut-turut yang dikumpulkan sekurang-kurangnya 24 jam.

Seseorang yang telah dilepaskan dari pengasingan tidak lagi dianggap menimbulkan risiko jangkitan kepada orang lain.

4) Bolehkah seseorang yang telah dikuarantin untuk COVID-19 menyebarkan penyakit kepada orang lain?

Kuarantin bermaksud memisahkan seseorang atau sekumpulan orang yang telah terdedah kepada penyakit berjangkit tetapi tidak mengalami penyakit (gejala) daripada orang lain yang belum terdedah, untuk mengelakkan penyebaran penyakit itu. Kuarantin biasanya ditubuhkan untuk tempoh inkubasi penyakit berjangkit, iaitu tempoh masa di mana orang telah mengalami penyakit selepas pendedahan. Bagi COVID-19, tempoh kuarantin adalah 14 hari dari tarikh pendedahan terakhir, kerana 14 hari adalah tempoh inkubasi terpanjang yang dilihat untuk Coronavirus yang sama. Seseorang yang telah dikeluarkan dari kuarantin COVID-19 tidak dianggap sebagai risiko untuk menyebarkan virus kepada orang lain kerana mereka tidak mengalami penyakit semasa tempoh inkubasi.

5) Bolehkah virus yang menyebabkan COVID-19 tersebar melalui makanan, termasuk makanan yang sejuk atau sejuk beku?

Coronavirus biasanya dianggap tersebar diantara manusia melalui titisan pernafasan. Pada masa ini tidak ada bukti untuk menyokong penjangkitan COVID-19 yang berkaitan dengan makanan. Sebelum menyiapkan atau memakan makanan pastikan untuk selalu mencuci tangan dengan sabun dan air selama 20 saat untuk keselamatan makanan umum. Pastikan juga untuk membasuh tangan anda selepas meniup hidung, batuk atau bersin atau pergi ke bilik mandi sepanjang hari.

Seseorang itu berkemungkinan mendapatkan COVID-19 dengan menyentuh permukaan atau objek yang mempunyai virus di atasnya dan kemudian menyentuh mulut, hidung atau mata mereka sendiri, tetapi cara ini bukan cara utama virus ini merebak.

Secara umumnya, kelangsungan hidup Coronavirus pada permukaan adalah tipis menjadikan risiko yang sangat rendah untuk merebak pada produk makanan atau pembungkusan yang dihantar selama beberapa hari atau minggu pada suhu persekitaran, peti sejuk, atau beku.

Ketahui pengetahuan mengenai penyebaran COVID-19.

6) Adakah cuaca panas menghalang wabak COVID-19?

Ia masih belum diketahui sama ada cuaca dan suhu memberi kesan kepada penyebaran COVID-19. Beberapa virus lain, seperti demam dan selesema biasa, penyebarannya lebih banyak semasa musim cuaca sejuk tetapi itu tidak bermakna virus-virus ini tidak menjangkiti pada bulan-bulan lain. Terdapat lebih banyak lagi untuk diketahui tentang cara pemindahan, tahap keterukan, dan ciri-ciri lain yang berkaitan dengan COVID-19 dan penyiasatan sedang berjalan.

7) Apakah penyebaran komuniti?

Penyebaran komuniti bermaksud orang yang telah dijangkiti virus di suatu kawasan, termasuk mereka yang tidak pasti bagaimana atau di mana mereka dijangkiti.

Soalan-soalan penting mengenai wabak Coronavirus 2019 (COVID-19)

Cara Melindungi Diri Anda

1) Adakah saya berisiko untuk COVID-19 di Amerika Syarikat?

Ia bergantung pada keadaan semasa dan risikonya adalah berbeza dari hari ke hari. Maklumat terkini boleh didapati di laman web CDC’s Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).

2) Adakah sesiapa di Amerika Syarikat telah dijangkiti?

Ya. Terdapat kes COVID-19 di A.S. yang berkaitan dengan perjalanan dan melalui hubungan rapat. Tuduhan kes A.S. dikemaskini secara kerap pada hari Isnin hingga Jumaat.

3) Bagaimana saya perlu melindungi diri saya?

Lawati halaman Pencegahan dan Rawatan COVID-19 untuk mengetahui cara melindungi diri anda daripada penyakit pernafasan, seperti COVID-19.

4) Apakah yang perlu saya lakukan jika saya mempunyai hubungan rapat dengan seseorang yang mempunyai COVID-19?

Terdapat maklumat di atas talian untuk mereka yang mempunyai hubungan rapat dengan seseorang yang disahkan menghidapinya atau sedang dinilai COVID-19.

5) Siapakah yang berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit serius dari COVID-19?

Warga tua dan mana-mana peringkat umur yang mempunyai keadaan kesihatan yang serius mungkin berisiko tinggi untuk mendapatkan komplikasi yang lebih serius dari COVID-19. Mereka yang mungkin berisiko lebih tinggi mendapat sakit dari penyakit ini, termasuklah:

 • Warga tua
 • Orang yang mempunyai keadaan kesihatan yang serius seperti penyakit jantung, diabetes danpenyakit paru-paru.

6) Apa yang harus dilakukan oleh orang yang mempunyai risiko penyakit serius dengan COVID-19?

Sekiranya anda berisiko tinggi menjangkiti COVID-19, anda perlu menyimpan bekalan; ambil langkah berjaga-jaga setiap hari untuk mengekalkan ruang antara diri anda dan orang lain; apabila anda keluar di khalayak ramai, jauhkan diri dari orang lain yang sakit; hadkan hubungan rapat dan cuci tangan anda dengan kerap; dan elak daripada orang ramai, perjalanan pelayaran, dan perjalanan yang tidak penting. Sekiranya terdapat wabak di komuniti anda, hindarkan dari keluar dari rumah sebaik mungkin. Perhatikan gejala dan tanda-tandanya. Sekiranya anda sakit, kekal tenang di rumah dan hubungi doktor anda. Maklumat lanjut tentang persiapan apa yang perlu dilakukan jika anda sakit, dan bagaimana komuniti dan penjaga boleh memberi sokongan mereka boleh didapati di Masyarakat Berisiko untuk Penyakit Serious daripada COVID-19.

7) Adakah CDC mengesyorkan penggunaan topeng muka untuk menghalang COVID-19?

CDC tidak mengesyorkan bahawa orang yang memakai topeng muka dapat melindungi diri mereka daripada penyakit pernafasan, termasuk COVID-19. Anda hanya perlu memakai topeng jika profesional penjagaan kesihatan mengesyorkannya. Topeng muka harus digunakan oleh orang yang mempunyai COVID-19 dan menunjukkan gejala. Ini bertujuan untuk melindungi orang lain daripada risiko mendapat jangkitan. Penggunaan topeng muka juga penting bagi pekerja kesihatan dan orang lain yang menjaga seseorang yang dijangkiti COVID-19 dalam keadaan rapat (di rumah atau di pusat kesihatan).

8) Adakah saya berisiko untuk COVID-19 dari pakej atau produk penghantaran dari China?

Masih banyak yang tidak diketahui mengenai COVID-19 yang baru muncul dan bagaimana ia menyebar. Dua Coronavirus lain telah muncul sebelum ini menyebabkan penyakit yang teruk pada manusia (MERS-CoV dan SARS-CoV). Virus yang menyebabkan COVID-19 lebih berkait rapat secara genetik dengan SARS-CoV daripada MERS-CoV, tetapi kedua-duanya adalah betacoravirus yang berasal dalam badan kelawar. Walaupun kita tidak pasti bahawa virus ini akan bertindak dengan cara yang sama seperti SARS-CoV dan MERS-CoV, kita boleh menggunakan maklumat yang diperoleh dari kedua-dua Coronavirus yang terdahulu untuk membimbing kita. Secara umum, kerana kelangsungan hidup Coronavirus pada permukaan ini, terdapat risiko yang sangat rendah untuk merebak dari produk atau pembungkusan yang dihantar dalam tempoh hari atau minggu pada suhu ambien. Coronavirus umumnya dianggap sering disebarkan melalui titisan pernafasan. Pada masa ini, tiada bukti untuk menyokong penyebaran COVID-19 yang berkaitan dengan barang-barang yang diimport dan tidak ada sebarang kes COVID-19 di Amerika Syarikat yang berkaitan dengan barangan yang diimport. Maklumat yang terkini akan disediakan di laman web Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19).

9) Bolehkah saya menderma darah?

Di pusat kesihatan seluruh Amerika Syarikat, darah yang disumbangkan adalah penyelamat nyawa, bahagian penting dalam merawat pesakit. Keperluan untuk menderma darah adalah tetap, dan pusat darah tetap dibuka dan menyeru masyarakat untuk menderma. CDC menggalakkan orang ramai terus menderma darah jika mereka mampu, walaupun mereka dinasihati untuk menjauhkan diri dari persekitaran yang ramai kerana COVID-19. CDC menyokong pusat darah dengan menyediakan cadangan yang akan memastikan para penderma dan kakitangan selamat. Contoh-contoh cadangan ini termasuk kerusi penderma dijarakan sejauh 6 kaki, benar-benar mematuhi amalan kebersihan, dan menggalakkan penderma untuk membuat temujanji terlebih dahulu.

COVID-19 dan kanak-kanak

1) Apakah risiko anak saya dijangkiti COVID-19?

Berdasarkan bukti yang ada, kanak-kanak tidak mempunyai risiko tinggi untuk COVID-19 berbanding orang dewasa. Walaupun sesetengah kanak-kanak dan bayi disahkan COVID-19, sehingga kini, sebahagian besar kes adalah melibatkan orang dewasa. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai siapa yang paling berisiko untuk masalah kesihatan jika mereka mempunyai jangkitan COVID-19 pada halaman Penilaian Risiko semasa CDC.

2) Bagaimana saya boleh melindungi anak saya daripada Infeksi COVID-19?

Anda boleh menggalakkan anak anda membantu menghentikan penyebaran COVID-19 dengan mengajar mereka untuk melakukan perkara yang sama yang harus dilakukan oleh semua orang untuk kekal sihat.

  • Bersihkan tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air atau sanitasi tangan berasaskan alkohol
  • Elakkan orang yang sakit (batuk dan bersin)
  • Bersihkan dan membasmi permukaan sentuhan setiap hari di kawasan umum isi rumah (contoh: Meja, kerusi, tombol pintu, suis lampu, alat kawalan jauh, alat kawalan jauh, tandas, sink).
  • Mencuci barang mainan yang boleh dibasuh sesuai dengan arahan pengilang. Jika boleh, basuh item menggunakan air panas atau suam sepenuhnya. Pakaian kotor dari orang sakit boleh dibasuh dengan barangan orang lain.

Anda boleh mendapatkan maklumat tambahan mengenai pencegahan COVID-19 pada Pencegahan untuk Coronavirus Novel 2019 dan Mencegah Penyebaran COVID-19. Maklumat tambahan mengenai cara penyebaran COVID-19 tersedia di Bagaimana Penyebaran COVID-19.

3) Adakah tanda-tanda COVID-19 berbeza pada kanak-kanak berbanding orang dewasa?

Tidak. Tanda-tanda COVID-19 sama pada kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang disahkan COVID-19 secara amnya menunjukkan gejala ringan. Gejala yang dilaporkan pada kanak-kanak termasuk gejala seperti demam, hidung berair, dan batuk. Muntah dan cirit-birit juga telah dilaporkan. Masih tidak diketahui sama ada sesetengah kanak-kanak mungkin berisiko tinggi untuk penyakit yang teruk, sebagai contoh, kanak-kanak dengan keadaan perubatan yang memerlukan penjagaan kesihatan khas. Terdapat banyak lagi yang perlu dipelajari tentang bagaimana penyakit ini memberi kesan kepada kanak-kanak.

4) Perlukah kanak-kanak memakai topeng?

Tidak. Jika anak anda sihat, mereka tidak perlu memakai topeng muka. Hanya orang yang mempunyai gejala penyakit atau yang mengharuskan mereka perlu memakai topeng.

Persiapan di Rumah Anda untuk COVID-19

1) Bagaimana saya dan keluarga bersedia untuk COVID-19?

Buat pelan tindakan untuk membantu melindungi kesihatan anda dan orang yang anda sayangi sekiranya berlaku COVID-19 di komuniti anda:

 • Berbincang dengan orang yang perlu dimasukkan dalam pelan anda, dan bincangkan apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku wabak COVID-19 dalam komuniti anda.
 • Rancang cara untuk menjaga mereka yang mungkin menghadapi risiko yang lebih besar untuk komplikasi yang serius, terutama warga tua dan mereka yang mempunyai keadaan perubatan kronik yang teruk seperti jantung, paru-paru atau penyakit buah pinggang.
 • Pastikan mereka mempunyai akses bekalan ubat untuk beberapa minggu sekiranya anda perlu tinggal di rumah untuk tempoh masa yang berpanjangan.
 • Dapatkan informasi jiran-jiran anda dan ketahui jika kejiranan anda mempunyai laman web atau halaman media sosial untuk berhubung.
 • Buat senarai organisasi tempatan yang membolehkan anda dan keluarga menghubungi sekiranya anda memerlukan akses maklumat, perkhidmatan penjagaan kesihatan, sokongan dan sumber.
 • Buat senarai kenalan kecemasan keluarga, rakan, jiran, pemandu kereta, pusat penjagaan kesihatan, guru, majikan, jabatan kesihatan awam tempatan dan sumber komuniti lain.

2) Apakah langkah-langkah yang boleh diambil oleh keluarga saya untuk mengurangkan risiko mendapatkan COVID-19?

Lakukan pencegahan setiap hari untuk membantu mengurangkan risiko anda sakit dan mengingatkan semua orang di rumah anda untuk melakukan perkara yang sama. Tindakan ini amat penting untuk orang tua dan orang yang mempunyai keadaan perubatan kronik yang teruk:

 • Elakkan hubungan rapat dengan orang yang sakit.
 • Tinggal di rumah apabila anda sakit, kecuali untuk mendapatkan rawatan perubatan.
 • Tutup mulut apabila batuk dan bersin dengan tisu dan buang tisu ke dalam tong sampah.
 • Basuh tangan anda dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 saat, terutamanya selepas membuang hingus, batuk, atau bersin; pergi ke bilik mandi; dan sebelum makan atau menyediakan makanan.
 • Jika sabun dan air tidak tersedia, gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol sekurang-kurangnya mempunyai 60% alkohol. Sentiasa basuh tangan dengan sabun dan air jika tangan kelihatan kotor.
 • Bersihkan dan basmi kuman pada permukaan dan objek yang sering disentuh (contohnya., meja, suis lampu, tombol pintu, dan pemegang kabinet).

3) Apa yang perlu saya lakukan jika seseorang di rumah saya menghidapi COVID-19?

Kebanyakan orang yang mendapat COVID-19 boleh pulih di rumah. CDC mempunyai arahan untuk orang yang pulih di rumah dan penjaga mereka, termasuk:

 • Tinggal di rumah apabila anda sakit, kecuali untuk mendapatkan rawatan perubatan.
 • Sekiranya anda menunjukkan tanda-tanda amaran kecemasan untuk COVID-19 segera dapatkan rawatan perubatan. Tanda-tanda amaran kecemasan termasuk *:
 • Masalah pernafasan
 • Kesakitan atau tekanan berterusan di dada
 • Menjana gejala kekeliruan atau ketidakupayaan
 • Lebam pada bibir atau muka

* Senarai ini tidak termasuk semua. Sila berunding dengan pembekal perubatan anda untuk sebarang gejala lain yang teruk atau berkaitan.

 • Gunakan bilik dan bilik mandi berasingan untuk ahli keluarga yang sakit (jika boleh).
 • Sentiasa bersihkan tangan dengan sabun dan air atau menggunakan sanitasi tangan berasaskan alkohol dengan sekurang-kurangnya 60% alkohol.
 • Sediakan topeng muka pakai buang kepada ahli keluarga anda yang sakit untuk dipakai di rumah, jika ada, untuk membantu mencegah penyebaran COVID-19 kepada orang lain.
 • Bersihkan bilik dan bilik mandi, seperti yang diperlukan, untuk mengelakkan hubungan rapat dengan orang yang sakit.
 • Elakkan berkongsi barangan peribadi seperti perkakas, makanan, dan minuman.

4) Apa yang perlu saya sediakan sekiranya sekolah anak saya, pusat penjagaan anak, atau universiti berhenti beroperasi?

Bincang dengan sekolah atau mana-mana pusat mengenai rancangan operasi kecemasan mereka. Fahami rancangan untuk melanjutkan pendidikan dan perkhidmatan sosial (seperti program makan pelajar) semasa sekolah berhenti operasi. Jika anak anda menghadiri kolej atau universiti, dorong mereka untuk belajar mengenai rancangan pusat pengajian untuk wabak COVID-19.

5) Bagaimana saya boleh bersedia menangani COVID-19 di tempat kerja?

Rancang untuk potensi perubahan di tempat kerja anda. Berbincang dengan majikan anda mengenai pelan operasi kecemasan mereka, termasuk dasar cuti sakit dan pilihan kerja atas talian. Ketahui bagaimana perniagaan dan majikan boleh merancang dan bertindak balas kepada COVID-19.

6) Perlukah saya menggunakan sabun dan air atau sanitasi tangan untuk melindungi COVID-19?

Cuci tangan adalah salah satu cara terbaik untuk melindungi diri sendiri dan keluarga anda daripada terdedah jangkitan. Basuh tangan anda dengan sabun dan air sekurang-kurangnya selama 20 saat, terutamanya selepas menghembus hingus, batuk, atau bersin, pergi ke bilik mandi; dan sebelum makan atau menyediakan makanan. Jika sabun dan air tidak tersedia, gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol dengan sekurang-kurangnya 60% alkohol.

7) Apakah produk pembersihan yang harus saya gunakan untuk melindungi daripada COVID-19?

Membersih dan membasmi kuman yang sering menyentuh permukaan seperti meja, tombol pintu, suis lampu, tempat menghidang makanan, pemegang, telefon, papan kekunci, tandas, kepala paip, dan sink. Jika permukaannya kotor, bersihkannya menggunakan pencuci atau sabun dan air sebelum dibasmi kuman. Untuk membasmi kuman, pembasmi biasa yang berdaftar EPA mampu berfungsi dengan baik. Lihat cadangan CDC untuk membersihkan rumah dan pembasmian kuman.

Kes Wabak dalam Komuniti Anda

1) Apa yang perlu saya lakukan jika terdapat wabak di komuniti saya?

Semasa wabak, kekal tenang dan laksanakan rancangan kesediaan anda untuk bekerja. Ikuti langkah-langkah di bawah:

Lindungi diri anda dan orang lain =

  • Kekal di rumah jika anda sakit. Jauhkan diri daripada orang yang sakit. Hadkan hubungan rapat dengan orang lain sejauh mungkin (kira-kira 6 kaki).

Laksanakan perancangan isi rumah anda =

  • Sentiasa mengambil tahu tentang situasi COVID-19 setempat. Perhatikan pemerhentiaan operasi sekolah sementara di kawasan anda, hal ini boleh mempengaruhi rutin harian rumah anda.
  • Teruskan mengamal pencegahan setiap hari. Tutup mulut anda apabila batuk dan bersin dengan tisu dan basuh tangan anda dengan sabun dan air sekurang-kurangnya selama 20 saat. Jika sabun dan air tidak tersedia, gunakan pembersih tangan yang mengandungi 60% alkohol. Bersihkan permukaan dan objek yang sering disentuh setiap hari menggunakan pencuci biasa dan air.
  • Maklumkan tempat kerja anda secepat mungkin sekiranya jadual kerja biasa anda berubah. Minta bekerja dari rumah atau mengambil cuti jika anda atau seseorang di dalam rumah anda mendapat gejala COVID-19, atau jika sekolah anak anda ditutup buat sementara waktu. Ketahui bagaimana perniagaan dan majikan boleh merancang dan bertindak balas kepada COVID-19.
  • Kekal berhubung dengan orang lain melalui telefon atau e-mel. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan kronik dan hidup sendiri, minta bantuan keluarga, rakan, dan pakar kesihatan untuk memeriksa anda semasa wabak. Kekal berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan, terutamanya mereka yang berisiko mengalami penyakit yang teruk, seperti warga tua dan orang yang mempunyai keadaan perubatan kronik yang teruk.

2) Bagaimana saya perlu menjaga anak-anak saya sekiranya berlaku COVID-19 di komuniti kita?

Wabak boleh menjadi tekanan bagi orang dewasa dan kanak-kanak. Terangkan kepada anak-anak anda mengenai wabak ini, cuba bertenang, dan meyakinkan mereka bahawa mereka selamat. Sekiranya sesuai, terangkan kepada mereka bahawa kebanyakan penyakit dari COVID-19 boleh dicegah.

3) Apakah langkah-langkah yang perlu diambil oleh ibu bapa untuk melindungi kanak-kanak semasa wabak komuniti?

Ini adalah virus baru dan kita masih belajar mengenainya, tetapi setakat ini, nampaknya tidak banyak berjangkit pada kanak-kanak. Kebanyakan penyakit, termasuk penyakit yang serius, berlaku di kalangan dewasa yang berkerja dan warga tua. Jika ada kes COVID-19 yang memberi kesan kepada sekolah anak anda, sekolah boleh menolak pelajar tersebut. Ketahui penutupan sekolah di komuniti anda. Baca atau tonton sumber media tempatan yang melaporkan penutupan sekolah. Sekiranya sekolah ditutup buat sementara waktu, gunakan pusat penjagaan kanak-kanak alternatif, jika perlu.

Jika anak-anak anda menghidapi COVID-19, maklumkan kepada pusat jagaan anak anda. Berbincang dengan guru mengenai tugasan kelas dan aktiviti yang boleh mereka lakukan dari rumah supaya mereka tidak ketinggalan.

Cegah kanak-kanak dan remaja daripada berkumpul di tempat awam sementara sekolah ditutup untuk membantu memperlahankan penyebaran COVID-19 dalam masyarakat.

4) Adakah sekolah akan ditutup jika terdapat wabak di komuniti saya?

Bergantung kepada keadaan, pegawai kesihatan awam boleh mencadangkan tindakan komuniti untuk mengurangkan pendedahan kepada COVID-19, seperti penutupan sekolah. Baca atau tonton sumber media tempatan yang melaporkan penutupan sekolah atau berkomunikasi dengan sekolah anak anda. Sekiranya sekolah ditutup buat sementara waktu, pelajar dan kakitangan tidak digalakkan daripada berkumpul atau bersosial di mana-mana, seperti di rumah kawan, restoran kegemaran, atau pusat membeli-belah tempatan.

5) perlukah saya pergi bekerja jika terdapat wabak di komuniti saya?

Ikuti nasihat pegawai kesihatan tempatan anda. Kekal di rumah jika boleh. Berbincang dengan majikan anda untuk berkerja dari rumah atau mengambil cuti jika anda atau seseorang di rumah anda mendapat gejala COVID-19, atau jika sekolah anak anda ditutup buat sementara waktu. Majikan perlu sedar bahawa lebih ramai pekerja mungkin perlu kekal di rumah untuk menjaga kanak-kanak yang sakit atau ahli keluarga yang sakit berbanding hari biasa semasa kes wabak komuniti.

Fridley, MN March 10: Reece Wallaker, a medical assistant with M Health Fairview, administered a COVID-19 test to an actor and fellow Fairview employee, Nichole Brown, outside the M Health Fairview Fridley clinic Tuesday. (Photo by Aaron Lavinsky/Star Tribune via Getty Images)

Gejala & Ujian

1) Apakah gejala dan komplikasi yang boleh menyebabkan COVID-19?

Gejala semasa yang dilaporkan untuk pesakit dengan COVID-19 telah merangkumi penyakit pernafasan yang ringan dengan demam1, batuk, dan kesukaran bernafas. Baca tentang Gejala COVID-19.

2) Patutkah saya diuji untuk COVID-19?

Jika anda mengalami tanda-tanda seperti demam, batuk, dan/atau kesukaran bernafas, dan mempunyai hubungan rapat dengan seseorang yang diketahui mempunyai COVID-19 atau baru-baru ini mengembara dari kawasan penyebaran COVID-19 yang berterusan, kekal di rumah dan hubungi pegawai penjagaan kesihatan anda. Pesakit yang lebih tua dan individu yang mempunyai keadaan perubatan yang teruk atau yang mengalami imunisasi harus menghubungi pegawai penjaga kesihatan mereka lebih awal, walaupun penyakit mereka mengalami tanda-tanda ringan. Sekiranya anda mengalami gejala yang teruk, seperti sakit atau tekanan yang berterusan di dada, kekeliruan atau ketidakupayaan yang baru menunjukkan tanda, atau bibir dan muka kebiruan, hubungi pusat penjagaan kesihatan atau hadir ke bilik kecemasan segera untuk dapatkan rawatan. Doktor anda akan menentukan jika anda mempunyai tanda-tanda dan gejala COVID-19 dan jika anda perlu diuji.

3) Bolehkah seseorang disahkan negatif dan kemudian positif untuk COVID-19?

Menggunakan ujian diagnostik yang dibangunkan CDC, hasil negatif bermaksud bahawa virus yang menyebabkan COVID-19 tidak dijumpai dalam sampel seseorang itu. Pada peringkat awal jangkitan, kemungkinan virus tidak boleh dikesan.

Bagi COVID-19, keputusan ujian negatif untuk sampel yang dikumpulkan seseorang yang mempunyai simptom mungkin bermaksud bahawa virus COVID-19 tidak menyebabkan penyakit semasa mereka.

4) Kenapa seseorang boleh menyalahkan atau mengelakkan individu dan kumpulan (membuat stigma) kerana COVID-197

Orang di A.S. mungkin bimbang tentang rakan dan saudara yang tinggal atau melawat kawasan di mana COVID-19 menyebar. Sesetengah orang bimbang tentang penyakit ini. Ketakutan dan kebimbangan boleh membawa kepada stigma sosial, contohnya, ke arah orang Cina atau orang Asia atau orang yang berada dalam kuarantin.

Stigma adalah diskriminasi terhadap kumpulan orang yang dikenal pasti, tempat, atau negara. Stigma dikaitkan dengan kekurangan pengetahuan tentang bagaimana penyebaran COVID-19, keperluan untuk menyalahkan seseorang, ketakutan tentang penyakit dan kematian, dan gosip yang menyebarkan khabar angin dan mitos.

Stigma memudaratkan semua orang dengan mewujudkan lebih banyak ketakutan atau kemarahan terhadap orang biasa dan bukannya penyakit yang menyebabkan masalah ini.

4) Bagaimana masyarakat dapat membantu menghentikan stigma yang berkaitan dengan COVID-19?

Masyarakat boleh melawan stigma dan membantu, menenangkan yang lain dengan memberikan sokongan sosial. Stigma balas dengan belajar dan berkongsi fakta. Berkongsi fakta bahawa virus tidak menumpukan kepada kumpulan kaum atau etnik tertentu dan bagaimana sebenarnya penyebaran COVID-19 dapat membantu menghentikan stigma.

Jabatan Kesihatan dan Profesional Kesihatan

Apakah yang perlu dilakukan oleh Jagaan Kesihatan Profesional dan Jabatan Kesihatan?

Untuk cadangan dan panduan mengenai orang yang disiasat, kawalan jangkitan, termasuk panduan peralatan perlindungan peribadi; penjagaan rumah dan pengasingan; dan siasatan kes. Untuk maklumat mengenai koleksi dan penghantaran spesimen, lihat Maklumat Makmal. Untuk maklumat mengenai kesihatan awam profesional tentang COVID-19, lihat Maklumat untuk Profesional Kesihatan Awam.

COVID-19 dan Pengebumian

1) Adakah saya berisiko jika saya pergi ke perkhidmatan pengebumian atau lawatan untuk seseorang yang meninggal dunia disebabkan COVID-192?

Pada masa ini tiada risiko yang diketahui berkaitan dengan berada di dalam bilik yang sama di perkhidmatan pengebumian atau lawatan dengan tubuh seseorang yang meninggal dunia akibat COVID-19.

2) Adakah saya berisiko jika saya menyentuh seseorang yang meninggal dunia akibat COVID-19 selepas mereka meninggal dunia?

COVID-19 adalah penyakit baru dan kita masih belajar bagaimana ia tersebar. Virus yang menyebabkan COVID-19 dianggap tersebar luas melalui hubungan rapat (iaitu kira-kira 6 kaki) dengan seseorang yang sedang sakit COVID-19. Virus ini mungkin merebak terutamanya melalui titisan pernafasan yang dihasilkan apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin, sama seperti bagaimana jangkitan influenza dan jangkitan pernafasan lain. Titisan ini boleh mendarat di mulut atau hidung orang yang berdekatan atau mungkin terhirup ke dalam paru-paru. Penyebaran jenis ini tidak menjadi kebimbangan selepas kematian.

Seseorang berkemungkinan mendapatkan COVID-19 dengan menyentuh permukaan atau objek yang mempunyai virus di atasnya dan kemudian menyentuh mulut, hidung atau mungkin mata mereka sendiri, tetapi ini cara utama virus merebak.

Masyarakat harus mempertimbangkan untuk menyentuh badan seseorang yang telah meninggal dunia yang disebabkan COVID-19. Warga tua dan mereka dari pelbagai peringkat umur yang mempunyai masalah kesihatan berada pada risiko yang lebih tinggi untuk menjangkiti penyakit COVID-19 yang serius. Terdapat sedikit kemungkinan penyebaran virus dari jenis tertentu merebak melalui sentuhan, seperti memegang tangan atau memeluk. Aktiviti lain, seperti mencium, mencuci, dan membungkus mayat harus dielakkan sebelum, semasa, dan selepas mayat dipersiapkan, sebaik mungkin. Jika membasuh badan atau menyelubungi amalan agama atau kebudayaan yang penting, keluarga digalakkan untuk bekerjasama dengan pemimpin kebudayaan dan agama mereka dan anggota pusat pengebumian tentang bagaimana untuk mengurangkan pendedahan mereka sebanyak mungkin. Sekurang-kurangnya, orang yang menjalankan aktiviti ini harus memakai sarung tangan pakai buang. Sekiranya percikan cecair dijangkakan, peralatan pelindung diri tambahan (PPE) mungkin diperlukan (seperti gaun pakai buang, perlindungan muka atau cermin mata dan topeng muka).

Pembersihan harus dilakukan mengikut arahan pengilang untuk semua produk pembersihan dan pembasmian kuman (contohnya, kepekatan, kaedah pembuatan dan waktu dihubungkan dan lain-lain). Produk dengan tuntutan patogen virus baru yang diluluskan EPA dijangka berkesan terhadap COVID-19 berdasarkan data yang lebih kuat untuk membunuh virus. Selepas penyingkiran PPE, lakukan kebersihan tangan dengan membasuh tangan dengan sabun dan air selama sekurang-kurangnya 20 saat atau menggunakan sanitasi tangan berasaskan alkohol yang mengandungi alkohol sekurang-kurangnya 60% jika sabun dan air tidak tersedia. Sabun dan air harus digunakan jika tangannya kelihatan kotor.

3) Apakah pengetahuan yang harus Pekerja Rumah Pengebumian perlu tahu mengenai pengendalian orang-orang yang mempunyai COVID-19?

Perkhidmatan pemakaman atau lawatan boleh diadakan untuk seseorang yang telah meninggal dunia di COVID-19. Pekerja rumah pengebumian harus mengikuti rutin pencegahan jangkitan dan langkah berjaga-jaga ketika mengendalikan orang yang meninggal dunia akibat COVID-19. Jika perlu untuk memindahkan satu badan ke dalam beg, ikuti langkah berjaga-jaga am, termasuk peralatan perlindungan peribadi tambahan (PPE) jika percikan cecair dijangka. Untuk memindahkan badan selepas badan itu dibungkus, membasmi bahagian luar beg dengan produk basmian virus patogen yang diluluskan oleh EPA, dijangka berkesan terhadap COVID-19 berdasarkan data yang lebih kuat untuk membunuh virus. Ikuti arahan pengilang untuk semua produk pembersihan dan pembasmian kuman (contohnya, kepekatan, kaedah pembuatan dan waktu dihubungkan, dan lain-lain). Pakai sarung tangan nitril pakai buang apabila mengendalikan beg yang berisi mayat.

Pemantauan boleh dilakukan. Semasa penyemburan, ikuti langkah berjaga-jaga am termasuk penggunaan PPE tambahan jika percikan dijangka (contohnya. Gaun pakai, pelindung muka atau cermin mata dan topeng muka). Pakai perlindungan pernafasan yang sesuai jika mana-mana prosedur akan menghasilkan aerosol atau jika bahan kimia digunakan mengikut label pengeluar. Pakai sarung tangan tebal selepas sarung tangan pakai buang nitril jika ada risiko untuk luka, tertusuk, atau kecederaan lain yang melukakan kulit. Maklumat tambahan mengenai bagaimana untuk menjalankan prosedur selamat ke atas penggunaan aerosol ada dalam Panduan Postmortem CDC. Pembersihan hendaklah dijalankan mengikut arahan pengilang. Produk-produk dengan tuntutan patogen virus baru yang diluluskan EPA dijangka berkesan terhadap COVID-19 berdasarkan data yang lebih kuat untuk membunuh virus. Ikuti arahan pengilang untuk semua produk pembersihan dan pembasmian kuman (contohnya, kepekatan, kaedah pembuatan dan waktu dihubungkan dan lain-lain).

Selepas pembersihan dan penyingkiran PPE, lakukan kebersihan tangan dengan mencuci tangan dengan sabun dan air sekurang-kurangnya selama 20 saat atau menggunakan sanitasi tangan berasaskan alkohol yang mengandungi alkohol sekurang-kurangnya 60% jika sabun dan air tidak tersedia. Sabun dan air harus digunakan jika tangannya kelihatan kotor.

Orang-orang yang meninggal dunia dengan COVID-19 boleh dibakar atau dikebumikan, tetapi perlu diperiksa apa-apa keperluan tambahan negeri dan tempatan yang mungkin menentukan pengendalian dan pelupusan sisa-sisa individu yang meninggal akibat penyakit berjangkit tertentu.

4) Apa yang perlu saya lakukan jika ahli keluarga saya mati disebabkan COVID-19 ketika berada di luar negara?

Apabila warganegara Amerika Syarikat meninggal dunia di luar Amerika Syarikat, waris terdekat atau wakil undang-undang yang meninggal dunia hendaklah memberitahu pegawai konsular AS di Jabatan Negara. Kakitangan konsular boleh dihubungi 24 jam sehari, 7 hari seminggu, untuk memberi bantuan kepada warga AS bagi hal kecemasan di luar negara. Sekiranya ahli keluarga, suami isteri atau wakil undang-undang berada di negara yang berbeza dari orang yang meninggal dunia, dia hendaklah menghubungi Jabatan Perkhidmatan Awam Luar Negara di Washington, DC, dari 8 pagi hingga 5 petang waktu Timur, Isnin menjelang Jumaat, di 888-407-4747 (tol bebas) atau 202-501-4444. Untuk bantuan kecemasan selepas waktu bekerja atau pada hujung minggu dan cuti, hubungi pertukaran talian Jabatan Negara di nombor 202-647-4000 dan minta untuk bercakap dengan pegawai bertugas Perkhidmatan Warganegara Luar Negara. Di samping itu, kedutaan Amerika Syarikat yang terdekat dengan rakyat AS yang meninggal dunia juga dapat memberikan bantuan.

5) Anggota keluarga saya meninggal dunia disebabkan COVID-19 semasa berada di luar negara. Apakah syarat untuk memulangkan mayat ke Amerika Syarikat?

CDC tidak memerlukan bedah siasat sebelum mayat seseorang mati di luar negara dikembalikan ke Amerika Syarikat. Bergantung pada keadaan di sekeliling kematian, sesetengah negara mungkin memerlukan autopsi. Sumber sokongan kepada keluarga termasuk konsulat atau kedutaan tempatan, penyedia insurans perjalanan, pengendali pelancongan, organisasi berasaskan agama dan pertolongan, dan majikan si mati. Pengenalan rasmi si mati dan dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh pejabat konsulat mungkin diperlukan sebagai prosedur.

CDC mengimport sisa manusia bergantung kepada jika badan itu telah diawat, dibakar, atau jika orang itu meninggal akibat penyakit berjangkit yang dapat dikuarantinkan.

Pada masa ini, COVID-19 adalah penyakit berjangkit yang masih boleh dikuarantin di Amerika Syarikat dan jenazah mesti memenuhi piawaian untuk pengimportan yang terdapat dalam 42 Kod Peraturan Persekutuan Bahagian 71.55 dan boleh dibersihkan, dibebaskan, dan diberi kuasa untuk masuk ke Amerika Syarikat sahaja di bawah syarat-syarat berikut:

 • Mayat-mayat tersebut dikebumikan; ATAU
 • Mayat tersebut disembur dengan betul dan ditempatkan dalam keranda tertutup yang kedap udara; ATAU
 • Mayat tersebut disertakan dengan permit yang dikeluarkan oleh Pengarah CDC. Permit CDC (jika berkenaan) mesti berada bersama mayat sepanjang masa semasa penghantaran.
 • Permit bagi membawa balik mayat seseorang yang diketahui atau disyaki telah meninggal dunia daripada penyakit berjangkit yang telah dikuarantin boleh didapati melalui CDC Division of Global Migration and Quarantine dengan menghubungi Pusat Operasi Kecemasan CDC di 770-488-7100 atau menghantar e-mel dgmqpolicyoffice@cdc.gov.

Sila lihat panduan CDC untuk maklumat tambahan.

Apa yang dilakukan oleh CDC

Apakah CDC lakukan mengenai COVID-19?

Ini adalah keadaan yang sedang berkembang pesat dan CDC akan terus menyebarkan maklumat terkini apabila tersedia. CDC berfungsi 24/7 untuk melindungi kesihatan rakyat. Maklumat lanjut mengenai respon-respon CDC tentang COVID-19 boleh didapati dalam talian.

Soalan-soalan penting mengenai wabak Coronavirus 2019 (COVID-19)

COVID-19 dan Haiwan

1) Bagaimana dengan haiwan atau barangan haiwan yang diimport?

CDC tidak mempunyai bukti yang menunjukkan bahawa haiwan atau produk haiwan yang diimport menimbulkan risiko untuk menyebarkan COVID-19 di Amerika Syarikat. Ini adalah situasi yang pesat berkembang dan maklumat akan dikemas kini apabila ia tersedia. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) dan Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS (FWS) memainkan peranan yang berbeza tetapi bersama dalam mengawal pengimportan haiwan hidup dan produk haiwan ke Amerika Syarikat . CDC mengawal selia haiwan dan produk haiwan yang menimbulkan ancaman kepada kesihatan manusia, USDA pula mengawal haiwan dan produk haiwan yang menimbulkan ancaman terhadap pertanian; manakala WS mengawal pengimportan spesies terancam dan hidupan liar yang boleh membahayakan kesihatan dan kebajikan manusia, kepentingan pertanian, hortikultur, atau kehutanan, dan kebajikan serta kelangsungan hidup sumber hidupan liar.

2) Bolehkah saya pergi ke Amerika Syarikat dengan anjing atau mengimport anjing Ke Amerika Syarikat semasa wabak COVID-19?

Sila rujuk kepada keperluan CDC untuk membawa seekor anjing ke Amerika Syarikat. Keperluan semasa untuk vaksin rabies dikenakan kepada anjing yang diimport dari China, iaitu negara yang berisiko tinggi untuk rabies.

3) Perlukah saya bimbang tentang haiwan peliharaan atau binatang lain berjangkit COVID-19?

Walaupun virus ini muncul dari sumber haiwan, ia kini tersebar antara manusia ke manusia di China. Tidak ada sebab untuk berfikir bahawa mana-mana haiwan termasuk haiwan peliharaan di Amerika Syarikat mungkin menjadi sumber jangkitan dengan koronavirus baru ini. Setakat ini, CDC belum menerima sebarang laporan haiwan kesayangan atau haiwan lain yang menjadi mangsa COVID-19. Pada masa ini, tiada bukti bahawa haiwan kesayangan termasuk haiwan peliharaan boleh menyebarkan COVID-19. Walau bagaimanapun, haiwan juga masih boleh menyebarkan penyakit lain kepada manusia, jadi, sentiasa mencuci tangan anda merupakan idea yang baik setelah berada di sekeliling binatang. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai maklumat pemilikan haiwan, serta kekal selamat dan sihat di sekeliling haiwan termasuk haiwan peliharaan, ternakan dan hidupan liar, lawati laman web CDC’s Healthy Pets, Healthy People website.

4) Perlukah saya mengelakkan berhubung dengan haiwan kesayangan atau haiwan lain jika saya menghidapi COVID-19?

Anda harus menyekat hubungan dengan haiwan kesayangan dan haiwan lain semasa anda disahkan COVID-19, sama seperti anda berada di sekitar orang lain. Walaupun belum ada laporan tentang haiwan peliharaan atau binatang lain yang menjangkiti COVID-19, tetap disarankan agar orang yang disahkan COVID-19 membatasi hubungan dengan haiwan sehingga lebih banyak informasi tentang virus diketahui. Sekiranya mungkin, dapatkan pertolongan ahli isi rumah anda untuk menjaga haiwan peliharaan anda semasa anda sakit. Jika anda disahkan COVID-19, elakkan sentuhan dengan haiwan kesayangan anda, termasuk mengusap, memeluk, membenarkan dicium atau dijilat, dan berkongsi sisa makanan. Sekiranya anda perlu menjaga haiwan kesayangan anda atau berada di sekeliling haiwan semasa anda sakit, basuh tangan anda sebelum dan selepas anda berinteraksi dengan haiwan peliharaan dan pakai topeng muka.

5) Apa langkah berjaga-jaga yang harus diambil untuk haiwan yang baru diimport (contohnya, oleh tempat perlindungan, kumpulan penyelamat, atau sebagai haiwan kesayangan peribadi) dari China?

Haiwan yang diimport dari China perlu memenuhi syarat QC dan USDA untuk memasuki Amerika Syarikat. Pada masa ini, tidak ada bukti bahawa mana-mana haiwan termasuk haiwan peliharaan boleh menyebarkan COVID-19. Seperti mana-mana haiwan yang diperkenalkan dengan persekitaran baru, haiwan-haiwan yang baru diimport dari China ini harus diperhatikan setiap hari jika terdapat tanda-tanda penyakit. Sekiranya haiwan tersebut jatuh sakit, ianya perlu diperiksa oleh doktor haiwan. Hubungi klinik veterinar tempatan berdekatan dengan anda sebelum membawa haiwan itu ke klinik dan maklumkan mereka bahawa haiwan itu diimport dari China baru-baru ini.

Soalan-soalan penting mengenai wabak Coronavirus 2019 (COVID-19)

Penutupan Sekolah dan Kanak-kanak

1) Semasa sekolah ditutup, adakah anak saya boleh berkumpul dengan rakan-rakan mereka?

Kunci untuk memperlahankan penyebaran COVID-19 adalah dengan menghadkan interaksi sosial sebanyak mungkin. Ibu bapa sepatutnya meminimumkan waktu main, dan jika perlu, ibu bapa harus mengekalkan kumpulan yang kecil. Nasihatkan anak-anak yang lebih dewasa untuk berhubung dalam kumpulan kecil dan berjumpa di tempat yang terbuka berbanding tertutup. Lebih mudah untuk mengekalkan ruang antara mereka di tempat terbuka, seperti di taman.

Sekiranya anda mempunyai pertemuan kecil, seperti meluang masa bersama keluarga atau rakan lain, anda juga patut mengambil langkah tambahan dengan menjarakan diri di antara mereka (iaitu penjauhan sosial). Pastikan kanak-kanak mengamalkan pencegahan seharian seperti membersihkan dan kemudian membasmi kuman pada permukaan yang sering disentuh. Ingat, jika kanak-kanak bertemu di luar sekolah dalam kumpulan yang lebih besar, ia lebih berisiko kepada semua orang.

 • Ini juga termasuk percutian musim bunga dan percutian berkumpulan lain. Ibu bapa sepatutnya membantu anak-anak remaja mereka dengan menyemak semula pelan musim bunga termasuk lah perjalanan yang tidak penting ke kawasan ramai.

Maklumat mengenai COVID-19 pada kanak-kanak agak terhad, tetapi data semasa mencadangkan kanak-kanak yang dijangkiti COVID-19 mungkin hanya menunjukkan gejala ringan. Walau bagaimanapun, mereka masih boleh menyebarkan virus ini kepada orang lain yang mungkin berisiko tinggi, termasuk warga tua dan orang yang mempunyai keadaan perubatan kronik yang serius.

2) Semasa penutupan sekolah, bagaimanakah saya dapat membantu anak saya terus belajar?

 • Tetap berhubung dengan sekolah anak anda.
 • anyak sekolah mengadakan pembelajaran dalam talian atau maya. Tinjau tugasan dari sekolah, dan bantu anak anda untuk menyelesaikan kerjanya. Anda mungkin perlu membantu anak anda dengan menghidupkan komputer, membaca arahan, dan menaipkan jawapan.
 • Memberitahu sekolah anda tentang cabaran yang dihadapi. Jika anda menghadapi masalah teknologi atau sambungan, atau jika anak anda mengalami kesulitan menyelesaikan tugas, berkomunikasilah dengan pihak sekolah.
 • Buat jadual dan rutin untuk belajar di rumah yang fleksibel.
 • Mempunyai waktu tidur yang konsisten dan bangun pada waktu yang sama, Isnin hingga Jumaat.
 • Rancangkan setiap hari untuk pembelajaran, masa lapang, makanan yang sihat dan makanan ringan, serta aktiviti fizikal.
 • Pastikan jadual fleksibel –agar dapat menyesuaikan diri berdasarkan hari anda.
 • Pertimbangkan keperluan dan pelarasan yang diperlukan untuk kumpulan umur anak anda.
 • Peralihan untuk berada di rumah akan berbeza untuk kanak-kanak prasekolah, K-5, pelajar sekolah rendah, dan pelajar sekolah menengah. Berbincang dengan anak anda tentang jangkaan dan bagaimana mereka menyesuaikan diri ketika berada di rumah berbanding di sekolah.
 • Pertimbangkan cara anak anda boleh berhubung dengan rakan-rakan mereka tanpa menghabiskan masa secara peribadi.
 • Cari cara untuk menjadikan pembelajaran menyeronokkan.
 • Mengadakan aktiviti fisikal, seperti teka-teki, lukisan, mewarna, dan membina sesuatu.
 • Bermain secara bebas juga boleh digunakan sebagai tempat pembelajaran berstruktur. Galakkan kanak-kanak untuk membina kubu daripada selimut mereka atau latihan dengan menyusun blok.
 • Latihan cara tulisan tangan dan tatabahasa dengan menulis surat kepada ahli keluarga. Ini adalah cara terbaik untuk berhubung dan menghadkan bersemuka antara satu sama lain.
 • Mulakan jurnal bersama anak anda untuk mendokumentasikan masa ini dan bincangkan pengalaman masing-masing.
 • Gunakan buku audio atau lihat jika perpustakaan tempatan anda mengadakan acara bacaan maya atau langsung.

3) Semasa sekolah ditutup, adakah anak-anak masih mempunyai akses makanan?

Semak dengan sekolah anda tentang rancangan untuk meneruskan perkhidmatan makan semasa penutupan sekolah. Banyak sekolah masih membuka kemudahan sekolah untuk membolehkan keluarga mengambil makanan atau menyediakan makanan segera di lokasi utama.

4) Semasa sekolah ditutup, bagaimanakah saya dapat menjaga kesihatan keluarga saya?

Perhatikan anak anda dengan tanda-tanda penyakit.

 • Jika anda melihat tanda-tanda penyakit yang selaras dengan gejala COVID-19, terutamanya demam, batuk, atau sesak nafas, pastikan anak anda berada di rumah dan jauh dari orang lain sebanyak mungkin. Ikuti panduan CDC mengenai “Apa yang perlu dilakukan jika anda sakit.”

Mengajar dan memastikan tindakan pencegahan setiap hari.

 • Ibu bapa dan penjaga memainkan peranan penting dalam mengajar kanak-kanak untuk mencuci tangan mereka. Jelaskan bahawa mencuci tangan boleh menjadikan mereka sihat dan menghentikan virus daripada menyebarkan kepada orang lain.
 • Jadilah peranan yang baik – jika anda mencuci tangan dengan kerap, mereka lebih cenderung untuk melakukan perkara yang sama.
 • Pastikan mencuci tangan adalah aktiviti sekeluarga.

Bantu anak anda kekal aktif.

 • Galakkan anak anda bermain di luar rumah- bagus untuk kesihatan fizikal dan mental. Berjalan kaki dengan anak anda atau pergi menaiki basikal.
 • Gunakan aktiviti dalaman (contohnya: regangan, tarian) sepanjang hari untuk membantu anak anda tetap sihat dan fokus.

Bantu anak anda kekal berhubung secara sosial.

 • Bantu anak anda berhubung dengan rakan dan keluarga melalui telefon atau video.
 • Bantu anak anda menulis kad atau surat kepada ahli keluarga yang mungkin tidak dapat dikunjungi.
 • Sesetengah sekolah dan pusat kebajikan, seperti Collaborative for Academic, Social, and vEmotional Learning dan The Yale Center for Emotional Intelligence, mempunyai sumber untuk pembelajaran sosial dan emosi. Semak untuk mengetahui sama ada sekolah anda mempunyai petua dan garis panduan untuk membantu menyokong keperluan sosial dan emosi anak anda.

5) Semasa penutupan sekolah, had masa dengan warga tua, termasuk saudara-mara, dan orang yang dalam keadaan perubatan kronik.

 • Warga tua dan orang yang mempunyai kesihatan kronik yang serius berada pada risiko tertinggi mendapat sakit dari COVID-19.
 • Jika terdapat sesiapa di rumah anda berisiko tinggi untuk penyakit yang teruk dari COVID-19, pertimbangkan tindakan tambahan untuk memisahkan anak anda daripada individu tersebut.
 • Jika anda tidak dapat tinggal di rumah dengan anak anda semasa penutupan sekolah, pertimbangkan sebaiknya bagi sesiapa yang mungkin terbaik untuk membantu menjaga anak-anak anda. Sekiranya seseorang yang berisiko tinggi untuk mendapatkan COVID-19 akan diberikan penjagaan (contohnya, warga tua, seperti datuk atau seseorang yang mempunyai kesihatan kronik), hadkan hubungan anak-anak anda dengan mereka.
 • Tangguhkan lawatan atau perjalanan untuk melawat ahli keluarga dan datuk nenek yang lebih tua. Berhubung secara atas talian atau dengan menulis surat dan menghantar melalui pos.

Nota kaki

1 Demam mungkin subjektif atau disahkan

2 Kenalan rapat ditakrifkan sebagai :

a) Berada dalam lingkungan kira-kira 6 kaki (2 meter) dari kes COVID-19 untuk tempoh masa yang berpanjangan; hubungan rapat boleh berlaku semasa merawat, tinggal bersama, melawat, atau berkongsi tempat menunggu di pusat kesihatan atau bilik dengan kes COVID-19 atau…

b) Mempunyai hubungan langsung dengan cecair berjangkit kes COVID-19 (contohnya, yang terbatuk)

Sekiranya hubungan tersebut berlaku semasa tidak memakai peralatan pelindung diri yang disyorkan atau PPE (contohnya, gaun, sarung tangan, respirator N95 yang disahkan NIOSH, kriteria untuk pertimbangan PUI dipenuhi”

Lihat CDC yang mencadangkan Pencegahan dan Cadangan Pengawalan Jangkitan Penjagaan Kesihatan Interim untuk Orang Yang Disiasat bagi Coronavirus Novel 2019.

Data untuk memaklumkan definisi hubungan rapat adalah terhad. Pertimbangan ketika menilai hubungan rapat termasuk tempoh pendedahan (contohnya, masa pendedahan yang lebih lama mungkin meningkatkan risiko pendedahan) dan gejala klinikal orang yang dijangkiti COVID-19 (contohnya, Batuk berkemungkinan meningkatkan risiko pendedahan seperti pendedahan kepada pesakit yang teruk sakit). Pertimbangan yang khusus harus diberikan kepada mereka yang terdedah kepada penjagaan kesihatan yang ketat.

Sumber :
www.cdc.gov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here