Tabiat pemakanan dan minuman bayi dalam tempoh penyusuan bayi l Sama ada anda seorang ibu yang baru atau seorang pengasuh anak yang berpengalaman, penyusuan susu ibu sering datang dengan pelbagai bahagian persoalan. Berikut adalah jawapan kepada beberapa pertanyaan umum yang mana ibu – yang baru dan veteran – mungkin ada.

Apa yang patut saya makan?

Sama seperti ketika mengandung, penting untuk makan dengan baik semasa anda menyusu, dengan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, protein, dan makanan kaya kalsium yang banyak. Ikuti cadangan dalam panduan makanan MyPlate dan anda akan melakukannya dengan baik untuk memberi anda dan bayi anda makanan yang berkhasiat.

Tabiat pemakanan dan minuman ibu dalam tempoh penyusuan bayi

Diet anda tidak perlu sempurna. Anda memerlukan anggaran 300-500 kalori tambahan sehari sebagai ibu menyusu. Menyusu mungkin membuatkan anda dahaga, jadi pertimbangkan untuk menyediakan botol air dekat dengan anda supaya ia sentiasa ada apabila anda memerlukannya.

Tanya doktor jika anda masih perlu mengambil vitamin pranatal anda – ramai doktor meminta wanita meneruskannya semasa menyusu. Untuk mengelakkan masalah yang berkaitan dengan kekurangan iodine, American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan bahawa semua wanita menyusu mengambil tambahan yang mengandungi 150 mikrogram iodin setiap hari, gunakan garam iodized dalam masakan mereka, dan makan makanan yang tinggi dalam iodin, seperti makanan laut dan produk tenusu. Sekiranya anda vegan atau tidak makan tenusu atau ikan, berbincanglah dengan doktor anda untuk mendapatkan pemeriksaan kekurangan iodine.

Tabiat pemakanan dan minuman ibu dalam tempoh penyusuan bayi

Adakah bayi susuan saya mempunyai alahan?

Bayi yang menyusu mungkin mengalami tindak balas alergi / alahan atau sensitiviti selepas ibu menggunakan makanan atau minuman tertentu (seperti alergen makanan biasa seperti susu lembu, makanan soya, gandum, jagung, gandum, telur, kacang dan kacang, dan ikan atau kerang).

Tanda-tanda bayi yang mempunyai reaksi terhadap makanan boleh termasuk:

  • Kerap meludah atau muntah
  • Sakit perut yang jelas (banyak gas dan / atau menarik lutut dalam kesakitan)
  • Berdarah, najis mucousy (kotoran)
  • Najis yang keras
  • Ruam dan bengkak

Sekiranya anda menganggap bayi anda mempunyai reaksi terhadap makanan tersebut, hubungi doktor anda dan elakkan makan atau minum apa-apa yang mungkin tidak sesuai dengan anak anda. Sekiranya bayi anda mengalami kesukaran menyusu, cuba simpan apa yang anda makan dan minum, bersama-sama dengan apa-apa reaksi bayi anda yang boleh membantu anda dan doktor menentukan makanan yang bermasalah.

Walaupun reaksi sedemikian sangat jarang berlaku, jika anak anda mengalami masalah bernafas atau mengalami bengkak muka, hubungi 911.

Tabiat pemakanan dan minuman ibu dalam tempoh penyusuan bayi

Tabiat pemakanan dan minuman ibu dalam tempoh penyusuan bayi

Perlukah saya mengelakkan makanan tertentu?

Setiap bayi berbeza. Sesetengah ibu mungkin mendapati bahawa jika mereka makan kacang, kubis bunga, atau brokoli, anak-anak mereka menjadi cerewet manakala bayi lain boleh bertoleransi dengan makanan ini dengan baik. Dan sesetengah ibu dapat mengesahkan bahawa selepas mereka makan makanan pedas, bayi mereka kelihatan seperti tidak menyukai rasa susu ibu mereka. Sekali lagi, bayi lain tidak kisah jika ibu menikmati sahaja cili padi yang pedas.

Sama seperti semasa kehamilan, ibu-ibu yang menyusu harus mengelakkan atau menghadkan pengambilan ikan yang tinggi merkuri, kerana tahap merkuri yang tinggi dapat merosakkan sistem saraf yang sedang berkembang.

Juga, jika anda melihat corak (merengek, berangin, sakit perut, dan lain-lain), cuba jejak apa yang anda makan dan bagaimana bayi anda bertindak balas setiap kali, kemudian berbincang dengan doktor anda. Dia mungkin mencadangkan supaya tidak memakan makanan (seperti produk tenusu, alergen yang biasa) selama beberapa hari untuk melihat jika ada perubahan.

Bolehkah saya minum kafein?

Adalah lebih baik untuk mengehadkan jumlah kafein yang anda minum semasa menyusu. Satu atau dua cawan kopi sehari adalah baik, tetapi lebih daripada satu atau dua hidangan kafein sehari boleh mempengaruhi mood bayi anda dan / atau tidur.

Sumber :
www.kidshealth.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here