Tantrums boleh mengecewakan ibu bapa, tetapi daripada melihat mereka sebagai bencana, jadikan tantrum sebagai peluang untuk pendidikan. Kenapa Kanak-kanak Mempunyai Tantrums ? Tantrums terdiri daripada merengek dan menangis kepada menjerit, menendang, memukul, dan menahan nafas. Mereka kebiasaannya sama sahaja di kalangan lelaki dan perempuan dan biasanya berlaku di antara umur 1 hingga 3 tahun.

Sesetengah kanak-kanak mungkin sering mengamuk, dan yang lain jarang memilikinya. Tantrum adalah bahagian normal untuk perkembangan kanak-kanak. Mereka menunjukkan bagaimana anak-anak muda memberitahu bahawa mereka kecewa.

Tantrum boleh berlaku apabila anak-anak letih, lapar, atau tidak selesa. Mereka boleh mengalami krisis kerana mereka tidak boleh mendapatkan sesuatu (seperti mainan atau ibu bapa) untuk melakukan apa yang mereka mahu. Belajar untuk menangani kekecewaan adalah kemahiran yang diperoleh oleh kanak-kanak dari masa ke masa.

Tantrums boleh mengecewakan ibu bapa, tetapi...

Tantrum adalah perkara biasa semasa tahun kedua kehidupan, di mana apabila kemahiran bahasa mula berkembang. Kerana kanak-kanak masih belum dapat mengatakan apa yang mereka mahu, merasa, atau memerlukan, oleh itu pengalaman yang mengecewakan mungkin menyebabkan tantrum. Apabila kemahiran bahasa bertambah baik, tantrums semakin berkurang.

Kanak-kanak mahu berdikari dan kawalan ke atas persekitaran mereka – lebih daripada apa yang mereka sebenarnya boleh kendalikan. Ini boleh membawa kepada perjuangan kuasa apabila kanak-kanak berfikir “Saya boleh melakukannya sendiri” atau “Saya mahu, berikan kepada saya.” Apabila anak-anak mendapati bahawa mereka tidak dapat melakukannya dan tidak boleh memiliki apa-apa yang mereka mahu, mereka mungkin mempunyai tantrum.

Menghindari Tantrum

Cuba untuk mengelakkan tantrum daripada berlaku sejak kali pertama, jika berhasil. Berikut adalah beberapa idea yang boleh membantu:

 • Berikan banyak perhatian positif. Biasakan memberi perhatian apabila anak anda berkelakuan baik. Hadiahkan anak kecil anda dengan pujian dan perhatian untuk tingkah laku positif.
 • Cubalah untuk memberi sedikit pengendalian kepada kanak-kanak. Berikan pilihan-pilihan kecil seperti “Adakah anda mahu jus oren atau jus epal?” atau “Adakah anda ingin memberus gigi sebelum atau selepas mandi?” Dengan cara ini, anda tidak bertanya “Adakah anda ingin memberus gigi sekarang?” – yang tidak dapat dielakkan untuk menjawab “tidak.”
 • Jauhkan objek yang tidak sesuai jauh dari pandangan dan tidak dapat dicapai. Ini menjadikan kemahuan mereka kurang berlaku. Jelas sekali, ini tidak selalu mungkin terjadi, terutama di luar rumah di mana alam sekitar tidak dapat dikawal.
 • Alihkan fokus anak anda. Ambil kesempatan daripada jangka pendek perhatian anak kecil anda dengan menawarkan sesuatu yang lain menggantikan dengan apa yang mereka tidak dapat. Mulakan aktiviti baru untuk menggantikan sesuatu yang mengecewakan atau dilarang. Atau dengan mudah mengubah persekitaran. Ambil anak kecil anda di luar atau di dalam atau beralih ke bilik yang berbeza.
 • Bantu anak-anak belajar kemahiran baru dan berjaya. Bantu kanak-kanak belajar melakukan sesuatu. Puji mereka untuk membantu mereka bangga dengan apa yang boleh mereka lakukan. Juga, mulakan dengan sesuatu yang mudah sebelum bergerak ke tugas yang lebih mencabar.
 • Pertimbangkan permintaan dengan teliti apabila anak anda mahukan sesuatu. Adakah ia keterlaluan? Mungkin tidak. Tentukan pertempuran anda.
 • Ketahui had anak anda. Sekiranya anda tahu anak anda sudah letih, ini bukan masa terbaik untuk pergi membeli-belah atau cuba memasukkan satu lagi tugas lain.

Taktik Tantrum

Pastikan anda tenang apabila bertindak balas dengan tantrum. Jangan merumitkan masalah dengan kekecewaan atau kemarahan anda sendiri. Ingatkan diri anda bahawa tugas anda adalah membantu anak anda belajar menenangkan diri. Jadi anda perlu tenang juga.

Tantangan harus ditangani secara berbeza bergantung pada mengapa anak anda kecewa. Kadang-kadang, anda mungkin perlu memberikan keselesaan. Jika anak anda letih atau lapar, tiba masanya untuk tidur atau snek. Untuk masa-masa lain, yang terbaik adalah dengan mengabaikan amukan mereka atau mengalihkan perhatian anak anda dengan aktiviti baru.

Jika tantrum berlaku adalah untuk mendapatkan perhatian dari ibu bapa, salah satu cara terbaik untuk mengurangkan kelakuan ini ialah mengabaikannya. Sekiranya tantrum berlaku selepas anak anda menolak sesuatu, tetap tenang dan jangan memberikan banyak penjelasan mengapa anak anda tidak dapat memperoleh apa yang diinginkannya. Beralih ke aktiviti lain dengan anak anda.

Sekiranya tantrum berlaku selepas anak anda diberitahu untuk melakukan sesuatu yang dia tidak mahu lakukan, lebih baik mengabaikan tantrum tersebut. Tetapi pastikan anda mengingatkan mereka untuk menyelesaikan tugas selepas dia tenang.

Kanak-kanak yang berada dalam bahaya dengan mencederakan diri sendiri atau orang lain semasa tantrum harus dibawa ke tempat yang tenang dan selamat untuk ditenangkan. Ini juga digunakan untuk tantrum di tempat awam.

Sekiranya isu keselamatan terlibat dan anak kecil mengulangi kelakuan yang dilarang selepas diberitahu untuk berhenti, gunakan ‘timeout’ atau tahan kanak-kanak dengan kuat selama beberapa minit. Pastikan konsisten. Jangan terlalu mengalah dengan isu keselamatan.

Kanak-kanak prasekolah dan kanak-kanak yang lebih tua lebih cenderung untuk menggunakan tantrum untuk mendapatkan apa yang mereka mahu jika mereka mengetahui bahawa tingkah laku ini berfungsi. Bagi anak-anak sekolah yang berpengalaman, sesuai untuk menghantar mereka ke bilik mereka untuk menyejukkan diri sambil memberi sedikit perhatian kepada tingkah laku tersebut.

Daripada menetapkan had waktu tertentu, beritahu anak anda untuk berada di dalam bilik sehingga dia dapat mengawal diri. Ini sangat berhasil – kanak-kanak boleh menjejaskan hasilnya dengan tindakan mereka sendiri, dan dengan itu mendapat semula kawalan yang telah hilang semasa tantrum. Walau bagaimanapun, jika ‘timeout’ itu adalah disebabkan mereka mengamuk serta tingkah laku negatif (seperti memukul), tetapkan had masa.

Tantrums boleh mengecewakan ibu bapa, tetapi...

Selepas Tantrum

Jangan hadiahkan tantrum anak anda dengan mengalah. Ini hanya akan membuktikan kepada anak kecil anda bahawa tantrum itu berkesan. Sebaliknya, secara lisan memuji anak anda untuk mendapatkan kawalan semula. Gunakan kenyataan seperti “Saya suka bagaimana anda menenangkan diri.”

Selain itu, kanak-kanak mungkin menjadi lemah selepas tantrum apabila mereka tahu bahawa mereka kurang mendapat perhatian. Kini (apabila anak anda tenang) adalah masa untuk memeluk dan memberi jaminan bahawa anak anda disayangi, tidak kira apa pun.

Pastikan anak anda mendapat cukup tidur. Dengan tidur yang terlalu sedikit, kanak-kanak boleh menjadi ‘hyper’, membantah, dan mempunyai kelakuan yang melampau. Mendapatkan tidur yang secukupnya dapat mengurangkan tantrum secara mendadak. Ketahui berapa banyak tidur diperlukan pada usia anak anda. Keperluan tidur kebanyakan kanak-kanak berada dalam lingkungan waktu tertentu berdasarkan usia mereka, tetapi setiap kanak-kanak mempunyai keperluan tidurnya sendiri.

Bercakap dengan doktor anda jika:

 • Anda sering berasa marah atau tidak terkawal apabila anda bertindak balas terhadap tantrum.
 • Anda sering mengalah.
 • Tantrum menyebabkan banyak perasaan buruk antara anda dan anak anda.
 • Anda mempunyai persoalan tentang apa yang anda lakukan atau apa yang dilakukan oleh anak anda.
 • Tantrums menjadi lebih kerap, sengit, atau bertahan lebih lama.
 • Anak anda sering menyakitkan diri sendiri atau orang lain.
 • Anak anda seolah-olah sangat tidak menyenangkan, banyak berbahas, dan tidak pernah bekerjasama.

Doktor anda juga boleh memeriksa apa-apa masalah kesihatan yang boleh menambah tantrum, walaupun ini tidak lazim. Kadang-kadang, masalah pendengaran atau penglihatan, penyakit kronik, penundaan bahasa, atau ketidakupayaan pembelajaran dapat membuat anak-anak lebih cenderung untuk mengalami tantrum.

Image result for happy kid

Ingat, tantrums biasanya tidak menyebabkan kebimbangan dan biasanya berhenti sendiri. Apabila kanak-kanak matang, mereka dapat mengawal diri. Mereka belajar untuk bekerjasama, berkomunikasi, dan mengatasi kekecewaan. Kurang kekecewaan dan kawalan yang lebih banyak akan membawa kepada kekurangan tantrum – dan ibu bapa yang lebih bahagia.

Sumber :
www.kidshealth.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here