Tempat terbaik untuk meluncur ski musim salji di Britain  |  Jika anda suka perjalanan ski di musim sejuk, ketahuilah UK mempunyai pilihan resort yang bagus. Kami meluncur dengan panduan kami ke tempat terbaik untuk berski dan meluncur salji di UK.

Walaupun ramai orang akan menuju ke cerun Eropah musim sejuk ini, jika anda ingin bersenang-senang di dalam salji ia juga berbaloi untuk mencari tempat yang menarik. Scotland mempunyai beberapa pusat peranginan yang cukup terkenal, tetapi dalam keadaan yang baik walaupun Cumbria dapat menyediakan beberapa tempat yang hebat.

Berikut adalah panduan kami tentang tempat terbaik untuk ski dan meluncur salji di UK jika anda suka meluncur di cerun musim sejuk ini.

BACA JUGA : 7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom

Tempat terbaik untuk meluncur ski musim salji di Britain

Glenshee, Perth and Kinross

Glenshee didakwa mempunyai kawasan ski yang paling luas di UK, dengan 25 batu menuruni bukit di empat gunung. Terdapat 22 lif dan 36 laluan, menawarkan kepelbagaian landskap semulajadi untuk semua piawaian pemain ski dan peluncur-peluncur salji. Pusat ski di Braemar dibuka untuk bermain ski dan meluncur salj dari pertengahan Disember hingga April, manakala Base Cafe dibuka sepanjang tahun.

Terdapat laluan salji terbuka yang luas, tempat yang berbumbung, untuk melompat, separuh paip semulajadi dan trek lumba untuk ujian laluan yang berliku. Ini menjadikannya laman web yang popular pada hari-hari dengan keadaan yang baik, tetapi jika anda menempah secara dalam talian anda boleh mengelakkan daripada beratur di pejabat tiket. Terdapat peralatan sewa di lokasi tersebut. www.ski-glenshee.co.uk

Tempat terbaik untuk meluncur ski musim salji di Britain

Lecht, Aberdeenshire

Lecht 2090 berdiri, seperti namanya, 2,090ft (637m) di atas paras laut di tengah-tengah keindahan Cairngorms Timur, dan merupakan tempat peranginan yang hebat untuk pemula.

Salah satu pusat peranginan yang lebih kecil di Scotland dengan laluan yang lebih pendek, ia terkenal dalam kalangan keluarga-keluarga tetapi tidak sibuk seperti resort lain. Memandangkan laman web ini berada di Taman Negara Cairngorms, anda boleh menikmati pemandangan luar biasa tanpa semua orang ramai – terutamanya jika anda pergi pada hari bekerja.

Walaupun pada hujung minggu, Lecht membuat alternatif yang baik untuk resort Cairngorm yang sibuk di Aviemore. Pusat ski ini mempunyai sebuah bar / restoran dengan aspres-ski bersama coklat panas, wain dan banyak lagi. Terdapat juga pusat sewa untuk peralatan. www.lecht.co.uk

Tempat terbaik untuk meluncur ski musim salji di Britain

Cairngorm Mountain, Aviemore

Gunung Cairngorm kini telah menawarkan peluang untuk sukan bersalji selama lebih dari 50 tahun, dan merupakan salah satu destinasi terpenting Scotland untuk pemain ski dan peluncur salji. Bergantung kepada cuaca, sukan pada musim sejuk biasanya berjalan dari bulan Disember hingga April dan terdapat 11 lif, ditambah dengan keretapi funikular untuk membawa anda ke puncak gunung. Di bahagian atas, anda boleh menikmati pemandangan yang menakjubkan sebelum menggunakan 30km laluan berski dari hijau ke hitam. Pusat ini mengendalikan sekolah ski / meluncur salji dengan pelajaran untuk semua tahap keupayaan dan sewa peralatan juga tersedia di lokasi. Terdapat sebuah kafe yang menawarkan minuman panas dan minuman ringan. www.cairngormmountain.co.uk

Tempat terbaik untuk meluncur ski musim salji di Britain

Nevis Range, Fort William, Scotland

Nevis Range Kawasan ski terbaru di Scotland di Aonach Mor dibuka dari Disember hingga April dan mempunyai 12 batu jauhnya untuk laluan berski. Laluan Nevis dikelilingi oleh beberapa pemandangan yang menakjubkan, dan juga mempunyai akses mudah ke kawasan pedalaman untuk pemain ski / pemain papan luncur yang berpengalaman.

Pusat ini menawarkan bengkel back-corrie yang khusus disesuaikan dengan keadaan pada sesuatu masa tersebut. Tapak ini biasanya lebih baik di kemudian musim (Februari / Mac) kerana ia bergantung pada angina dari sebelah barat untuk datang bersama dengan salji. Bagi orang yang baru ingin memulakan ini, terdapat banyak lintasan biru dan hijau berdekatan dengan stesen di atas, serta cerun yang kering untuk hari-hari apabila terdapat penutup salji yang tidak mencukupi. Terdapat 12 lif, termasuk gondola gunung. Laman ini mempunyai kafe dan restoran / bar, serta kedai, sekolah ski dan sewa peralatan. www.nevisrange.co.uk

Glencoe Mountain UK skiing and snowboarding

Glencoe Mountain Resort, Argyll

Resort Glencoe mempunyai 20 laluan bervariasi dan 8 lif yang berbeza, jadi ia boleh memenuhi keperluan pemain ski dan pemain papan luncur di semua peringkat. Para pemula dapat terus berlatih di dataran rendah yang lembut ketika pemain ski dan pemain papan luncur yang berpengalaman dapat menggunakan beberapa medan semulajadi terbaik di Scotland, termasuk beberapa laluan yang sangat panjang dan curam. Resort ini menawarkan pengajaran kelas dan persendirian, kafe yang hebat dan banyak penginapan, dari Microlodges ke padang khemah dan campervan yang boleh dikunci. Peralatan boleh disewa di tempat itu. www.glencoemountain.co.uk

Raise, Helvellyn, Cumbria

Dengan lif yang berfungsi hampir setiap hujung minggu apabila keadaan membenarkan, Kelab Ski Lake District adalah salah satu daripada beberapa tempat di utara England. Ia memberikan keadaan salji yang terbaik di Tasik, dan terdapat sembilan laluan meluncur yang ada (bergantung kepada keadaan), yang paling jauh adalah hampir satu batu.

Tahap kecergasan tertentu diperlukan kerana Raise adalah kira-kira satu jam berjalan kaki yang curam – berjalan menggunakan tongkat adalah idea yang baik, dan membawa crampon jika ia berais. Jangan lupa pakaian hangat, makanan dan minuman. Ski di Raise bukanlah untuk yang lemah jantung: laluannya adalah di atas medan yang lasak dan bervariasi dengan sangat bergantung pada cuaca – ianya berbaloi untuk bertanya operator yang mana adalah sesuai apabila anda tiba. Terdapat pondok ahli di stesen atas dengan pemanasan, elektrik, cerek dan tandas. Sekiranya anda merancang untuk membuat beberapa lawatan, anda boleh meninggalkan peralatan anda (dengan jelas dilabelkan) di pondok untuk mengurangkan beban untuk menaiki bukit. www.ldscsnowski.co.uk

Lucas

Allenheads, Northumberland

Tempat terbaik untuk meluncur ski musim salji di Britain. Jangan biarkan hakikat bahawa anda perlu menjadi ahli membuatkan anda tidak bermain ski di Allenheads. Keahlian mudah diperoleh dan kos kurang daripada beberapa hari ski di resort peranginan besar. Allenheads Ski Club mengalu-alukan semua kebolehan dan ia adalah tempat yang bagus untuk memulakannya di cerun. ‘Tows’ juga ada terdapat di sini, jadi perhatikan laporan salji di laman web ini untuk segala butiran apabila ia sesuai untuk berski.

Laman web ini mempunyai sebuah kabin, dan desa Allenheads hanyalah berjalan kaki yang sangat singkat, dan menyediakan tandas, Hemmel Cafe dan Allenheads Inn. Ahli-ahli juga boleh mendapat manfaat daripada diskaun di kedai-kedai ski tempatan. ski-allenheads.co.uk

Yad Moss, Cumbria, best places to ski and snowboard in Britain

Yad Moss, Cumbria

Yad Moss mempunyai lif tunggal yang paling jauh di England, sementara padang Pennines dan dataran tinggi adalah ideal untuk rentas negara.

Seperti Allenheads, Yad Moss adalah cerun berasaskan keahlian tetapi juga boleh untuk membeli tiket pada hari tersebut. Kawasan ski mempunyai ‘button tows’ kira-kira 600m panjang. Ia sesuai untuk pemain ski dan peluncur salji pada pertengahan dan mahir tetapi tidak begitu sesuai untuk yang tidak berpengalaman.

Dalam keadaan salji yang baik terdapat kira-kira 8 trek ski biru / merah sehingga 800m panjang. Kekurangan batu dan permukaan berumput bermakna ski sering dilakukan di Yad Moss ketika lereng bukit lain tidak memiliki salji yang cukup untuk sentiasa terbuka. Terdapat tandas di tapak tersebut dan tempat menginap di tapak untuk menyediakan tempat perlindungan, tetapi anda perlu membawa makanan dan minuman anda sendiri. Periksa tapak sebelum anda pergi kerana pada hari-hari sibuk bilangan tiket harian kadang-kadang terhad.

Tiket hari boleh didapati di Pejabat Tiket Yad Moss. Bawa tunai kerana tiada kemudahan pembayaran kad. www.yadmoss.co.uk

 Weardale Ski Resort, County Durham

Kelab ski Weardale ditubuhkan pada tahun 1963, dan menawarkan ski salji sebenar di Swinhope Moor. Laman web ini bergantung kepada sukarelawan untuk berlari (mereka sentiasa mengalu-alukan pertolongan tambahan!) Dan pelawat tidak boleh mengharapkan sebuah resort ski yang mewah, tetapi kemudahan apa yang mereka ada diselenggara dengan baik, dan termasuk dua menara ‘button tows’ dan dua tingkat ski dan bengkel ski. Keanggotaan penuh terbuka kepada semua orang tetapi ditutup sebaik sahaja mereka mencapai bilangan maksimum mereka. Tiket hari boleh didapati pada hari bekerja, manakala hujung minggu disediakan untuk ahli sepenuhnya. Hari untuk berski bergantung kepada keadaan dan jika ada orang yang bersedia untuk mengendalikan ‘tows’, maka ia adalah berbaloi untuk menelefon untuk memeriksa jika anda merancang untuk melawat ke sana. www.skiweardale.com

Cerun ski dan pusat-pusat tertutup yang terbaik di Britain

Walaupun anda tidak boleh keluar dari salah satu resort ‘semula jadi’ anda masih boleh mengalami ski yang baik. Tidak seperti cerun bukit yang kering, cerun tiruan ini semuanya mempunyai salji buatan manusia – jadi anda masih mahu menggunakan pakaian hangat anda!

Image result for snozone

Snow Factor, Renfrewshire, Scotland

Selain menyewa peralatan, Snow Factor menawarkan pelajaran ski / meluncur salji, dan klinik penyegaran bagi mereka yang sudah lama tidak menggunakan cerun. Terdapat juga permainan kereta luncur salji, dinding berais untuk pendakian, dan kafe bertemakan Bavarian / bar lengkap dengan dapur kayu yang dibakar. Pusat ini juga menawarkan lorong boling, pawagam dan kawasan bermain lembut untuk kanak-kanak kecil.

Pontypool, Wales Selatan

Cerun kering 230 meter ini menawarkan ski sepanjang tahun dalam apa sahaja cuaca. torfaenleisuretrust.co.uk/en/ski

Snozone, Milton Keynes

Tempat terbaik untuk meluncur ski musim salji di Britain. Resort salji sebenar yang terbesar di Eropah, Snozone memenuhi semua kebolehan. Pusat ini mempunyai cerun utama 175m, ditambah gimnasium, kedai, pawagam, boling lorong dan kafe / bar / restoran. Kursus pelajaran dan kursus penyegaran ditawarkan serta permainan kereta luncur salji dan meluncur ais – kedua-duanya hebat untuk kanak-kanak. Dibuka pada bulan Oktober hingga April sahaja. snozoneuk.com

Snozone, Castleford, West Yorkshire

Cerun utama Castleford adalah 150m panjang, dan terdapat juga cerun yang kecil, 40m untuk pemula. Tapak ini cukup luas dan bersama dengan pusat sewa peralatan biasa dan kafe / restoran terdapat taman skate dalaman dan luaran, lorong boling, pawagam dan kursus serangan udara. Buka bulan Oktober hingga April sahaja.

The Snow Centre, Hemel Hempstead

Cerun utama Snow Center adalah 160m, dan ia juga mempunyai cerun untuk pengajaran yang panjangnya 100m. Bersama kafe dan restoran terdapat juga kedai dan tempat untuk menyewa peralatan, ditambah dengan sesi toboggan dan gaya bebas. Pelajaran boleh didapati untuk sesiapa sahaja yang mahukannya, dan pelbagai pilihan tiket bermakna anda boleh menghabiskan sebanyak atau sedikit masa di cerun seperti yang anda suka.

Chill Factore, Trafford Quays, Manchester

Sumber : www.chillfactore.com

Bersama dengan lereng utama 180m dan kawasan yang dikhusukan untuk para pemula, Chill Factore juga mempunyai sebuah taman medan dengan kawasan untuk lompatan dan landasan yang bagus untuk freestyling (pelajaran ditawarkan kepada sesiapa yang baru mengenali gaya bebas). Jika anda suka berehat dari ski, pusat ini juga mempunyai dinding pendakian, lorong tiub, kedai-kedai (termasuk peralatan sewa), restoran.

Image result for snowdome tamworth

Snowdome, Tamworth

Sumber : www.snowdome.co.uk

Tamworth mempunyai cerun utama 170 meter, ditambah dua cerun yang kecil (30 meter dan 25 meter), bermakna ia boleh menawarkan pelbagai jenis ski untuk semua peringkat umur dan kebolehan (peralatan termasuk dalam harga tiket.) Meluncur ais, tiub dan kereta luncur juga boleh didapati sebagai alternatif untuk ski atau papan luncur, bersama dengan gim dan kolam renang. Terdapat beberapa kafe / restoran jika anda berasa lapar.

Sumber :
www.countryfile.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here