Tips asas dan kebaikan memahami urutan bayi |  Urutan bayi boleh menjadi pengalaman yang luar biasa bagi anda dan bayi anda. Ini adalah peluang untuk anda berdua untuk menikmati masa yang tenang dan semakin rapat.

Di sini kami menerangkan apa itu urut bayi, apa faedahnya dan bagaimana cara melakukannya dengan selamat.

Massaging a baby

APAKAH URUTAN BAYI?

Urut bayi merangkumi perlahan-lahan membelai setiap bahagian badan bayi anda secara bergiliran, dengan cara yang tenang, meyakinkan dan berirama. Ini adalah cara untuk bersantai bersama bayi anda dan boleh menenangkan anda berdua.

Di banyak tempat di dunia, urutan bayi adalah amalan tradisional. Di negara-negara Barat pertama kali diperkenalkan sekitar 30 tahun yang lalu untuk bayi pramatang di unit rawatan rapi neonatal. Pada masa kini, ia tersebar luas di sini – anda mungkin boleh menjumpai kelas urutan bayi berhampiran anda.

APA KEBAIKAN URUTAN BAYI?

Mengurut bayi anda adalah cara yang baik untuk menunjukkan kepada bayi anda bahawa mereka disayangi dan membantu mereka merasa selamat. Walaupun tidak banyak bukti yang jelas mengenai manfaat urutan bayi, ramai orang percaya bahawa ia boleh:

 • Bantu anda menjalin hubungan rapat dan berinteraksi dengan bayi anda
 • Galakkan bayi anda berehat dan tidur
 • Tenangkan bayi anda sekiranya mereka mengalami kolik
 • Bantu ahli keluarga yang lain untuk menjalin hubungan rapat dengan bayi anda

Tips asas dan kebaikan memahami urutan bayi

APA YANG SAYA PERLUKAN SEBELUM MEMULAKAN URUTAN?

Penting untuk mewujudkan suasana yang tepat sebelum anda mula mengurut bayi anda. Pastikan biliknya hangat dan lembap dan tidak ada yang mengganggu anda berdua. Sekiranya anda suka, gunakan muzik latar yang tenang dan menenangkan.

Pilih tempat yang selesa untuk duduk, dengan bayi anda terbaring dengan selamat di hadapan anda. Bayi anda boleh telanjang, atau hanya memakai lampin.

Tanggalkan cincin yang tajam atau berduri, dan pastikan tangan anda hangat. Sekiranya anda menggunakan minyak atau losyen untuk urutan, gosokkan sedikit ke tangan anda (daripada meletakkannya terus ke kulit bayi anda).

BACA JUGA : Kolik pada bayi : Simptom dan tips untuk ibu bapa tangganinya

Sebaiknya jangan menggunakan minyak atau losyen pada kulit sensitif bayi pada bulan pertama kelahirannya. Selepas ini, anda mungkin ingin memulakan latihan urut bayi sendiri atau mengikuti kelas urutan bayi. Minyak yang boleh digunakan termasuk minyak sayuran dan minyak sejuk. Ubat sapu berasaskan minyak boleh digunakan untuk urutan terutamanya jika bayi anda mempunyai kulit kering. Elakkan minyak wangi atau losyen dan yang diperbuat daripada kacang. Pastikan bayi anda tidak alergi terhadap minyak dengan menitiskan sedikit pada bahagian kecil kulit dan biarkan selama 30 minit untuk memastikan bayi anda tidak mengalami tindak balas.

APAKAH WAKTU TERBAIK UNTUK MENGURUT BAYI ANDA?

Pilih masa ketika bayi anda berada di antara masa makannya supaya mereka tidak terlalu lapar atau tidak terlalu kenyang. Lebih baik jika bayi anda sedar tetapi tenang. Terpulang pada anda seberapa kerap anda melakukannya.

Mengapa tidak menjadikannya sebahagian daripada rutin tidur bayi anda, mungkin selepas mandi dan sebelum masa makannya yang terakhir? Ini akan membantu mereka menenangkan diri dan bersedia untuk tidur.

Tips asas dan kebaikan memahami urutan bayi

LANGKAH DEMI LANGKAH NASIHAT UNTUK MEMBERIKAN URUTAN KEPADA BAYI ANDA

Adalah idea yang baik untuk mengikuti rutin yang sama setiap kali bayi anda berasa selesa kerana ia mengetahui apa yang akan berlaku.

Lakukan pandangan mata, dan bercakap dengan lembut atau bernyanyi kepada bayi anda semasa urutan.

 • Dengan sentuhan perlahan, lembut tetapi erat, mulailah dengan mengurut kaki bayi anda. Urut dari tumit ke hujung kaki dan kemudian tumpukan pada setiap jari kaki secara berasingan, luaskan ke bahagian lain dan memberikan tarikan yang lembut.
 • Bergerak ke kaki bayi anda, membelai setiap kaki dan meluruskannya dengan lembut. Pegang lutut bayi anda dan tekan perlahan-lahan ke arah perut mereka.
 • Letakkan tangan anda dengan lembut di dada bayi anda. Pusing ke arah bahu mereka, kemudian perlahan-lahan turunkan setiap lengan ke arah pergelangan tangan. Regangkan lengan bayi anda dengan lembut.
 • Buka tangan bayi anda, urut telapak tangan dan urut perlahan setiap jari satu demi satu. Sekiranya minyak atau losyen masuk ke tangan bayi anda, lap sehingga bersih sebelum mereka memasukkannya ke dalam mulut.
 • Urut perlahan perut bayi anda. Gunakan urutan mengikut arah jam dalam gerakan bulat dengan satu atau kedua tangan.
 • Dengan hanya menggunakan hujung jari anda, urut wajah bayi anda. Urut dari tengah dahi sehingga ke sekeliling mata dan ke bawah dan ke arah pipi. Urut perlahan kepala bayi anda dengan gerakan bulat.
 • Sekiranya bayi anda tenang, dan suka apabila dia meniarap, pusingkan mereka untuk mengurut belakang mereka. Gunakan urutan perlahan yang panjang dari kepala hingga kaki. Untuk setiap kaki, angkat tumit dan perlahan-lahan meregangkannya ke bahagian bawah bayi anda.

Biasanya urut bayi mengambil masa antara 10 hingga 30 minit. Sekiranya bayi anda kelihatan tidak selesa atau tidak berpuas hati, lebih baik menghentikan urut dan hanya mengangkatnya untuk berpelukan. Anda boleh mencuba waktu yang lain apabila bayi anda mungkin lebih menikmatinya.

Kelas urut bayi dapat membantu anda mewujudkan rutin yang sesuai untuk anda dan bayi anda.

Sumber :
www.emmasdiary.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here