Tips dan asas penjagaan bayi yang baru lahir |  Bayi yang baru lahir boleh menjadi sangat mendesak sehingga beberapa hari pertama dengan anak kecil anda mungkin kelihatan seperti satu pusingan dengan hanya makan dan menukar pakaian. Di sini kita melihat penjagaan asas yang diperlukan oleh bayi anda pada masa-masa awal ini.

crying baby, colicky baby, baby with colic

MENANGIS

Bayi anda mungkin akan melakukan tangisan pertamanya sebaik sahaja dia dilahirkan, atau dia mungkin menunggu sehingga dia dilahirkan dan mula bernafas seperti biasa.

Tangisan pertama ini sering kali tidak lebih dari sekadar rengekan, dengan tangisan sepenuh hati kemudian. Adalah normal bagi bayi anda yang baru lahir menjadi merah menyala ketika dia menangis dan menaikkan lututnya ke atas.

Menangis adalah salah satu cara bayi anda berkomunikasi dengan anda. Tangisannya adalah cara memberitahu anda bahawa dia letih atau tidak selesa atau, jika anda terlepas isyarat memberi makan, dia mungkin memberitahu anda bahawa dia lapar. Anda akan cepat belajar membezakan mengapa dia menangis dan cara terbaik untuk menenangkannya.

Sebilangan bayi secara semula jadi adalah banyak menangis, yang lain pula menangis sedikit. Bayi anda mungkin akan menangis dengan lebih kerap pada waktu petang, yang mungkin sukar kerana anda mungkin akan letih dan anda mungkin sukar untuk mengatasinya. Sekiranya anda bimbang tentang tangisan bayi anda, atau anda mengesyaki bahawa dia sakit terus hubungi bidan, pelawat kesihatan atau doktor anda.

BACA JUGA : Cara mengurangkan demam bayi dengan selamat

Babies in ICU can be better protected from parental bacteria ...

TIDUR

Bayi anda yang baru lahir tidak mempunyai konsep malam dan siang sehingga tidak ada gunanya mengharapkan dia tidur pada waktu malam dan berjaga di siang hari. Sebilangan bayi yang baru lahir lebih nyenyak tidur daripada yang lain dan akan tidur sehingga 20 jam dari 24 jam, yang lain pula tidur lebih sedikit tetapi tempoh terjaga ini boleh berlaku pada bila-bila masa.

Tips : Pada 6 bulan pertama, anak anda perlu tidur di dalam bilik yang sama dengan anda, pada waktu siang dan malam.

Your Baby's First Checkup

How to Clean Baby's Face Properly?

MENJAGA BAYI BARU ANDA DENGAN SELAMAT

Walaupun sindrom kematian bayi secara tiba-tiba jarang berlaku, terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh anda ambil untuk mengurangkan risiko:

  • Sentiasa letakkan bayi anda di secara terbaring – di kedudukan kaki ke kaki (kakinya pada kaki katil) – semasa anda meletakkannya tidur.
  • Jangan biarkan bayi anda terlalu panas. Selimut diletakkan tidak lebih tinggi daripada bahu dan kepala tidak ditutup. Jauhkan katil bayi dari radiator dan dari terkena cahaya matahari secara terus.
  • Gunakan tilam baru yang kukuh dan jangan gunakan selimut atau bantal.
  • Jangan merokok semasa mengandung, atau biarkan orang merokok di rumah anda setelah bayi anda dilahirkan.
  • Jangan berkongsi tempat tidur dengan bayi anda jika anda terlalu letih, minum alkohol, mengambil sebarang bentuk ubat-ubatan, atau jika anda atau pasangan anda merokok atau jika bayi anda pramatang.
  • Jangan sekali-kali tidur dengan bayi anda di sofa atau di kerusi berlengan.

Tips dan asas penjagaan bayi yang baru lahir

MEMANDIKAN BAYI ANDA

Sekiranya bayi anda yang baru lahir tidak mahu menanggalkan pakaian dan merendam di dalam air, jangan memandikannya setiap hari. ‘Topping and tailing’ – mencuci muka, leher, tangan dan bawah – adalah apa yang dia perlukan antara mandian, dua atau tiga kali seminggu.

Sama ada anda melakukan ‘topping and tailing’ atau memandikan bayi anda, selalu memilih masa ketika dia terjaga dan puas. Pastikan bilik di mana anda akan menanggalkan pakaiannya hangat dan siapkan semua yang anda perlukan sebelum anda memulakannya.

Basuh muka dan leher bayi anda dengan air rebusan yang disejukkan, menggunakan dua keping kapas yang berlainan untuk setiap mata, di sekitar hidung, mulut dan lipatan di lehernya.

Jangan cuba membersihkan bahagian dalam hidung atau telinganya dan jangan sekali-kali menggunakan produk di wajahnya. Basuh tangannya dan pastikan anda mengeluarkan bulu yang terlekat di antara jarinya.

Sekiranya anda tidak mahu memandikannya, pakaikan bahagian atasnya agar tetap hangat dan kemudian keluarkan lampin/pampers dan bersihkan bahagian bawahnya.

Sekiranya anda hendak memandikan bayi anda, bungkus dia dengan tuala dan bersihkan muka dan bawahnya. Periksa suhu air dengan termometer mandi – air harus antara 36-37°C. Pegang dia, masih dibalut tuala, di atas mandi dengan kakinya di antara lengan dan sisi anda, dan tubuhnya disokong sepanjang lengan bawah anda dengan kepalanya di tangan anda.

Gunakan tangan anda yang di sebelah lagi untuk mengambil air dari mandian di atas kepalanya sebelum menggunakan syampu. Bilas dengan air segar dan tepukkan kepalanya hingga kering, berhati-hati dengan bahagian kepalanya yang lembut (fontanelles).

Setelah mencuci rambutnya,keluarkan tuala dan angkat dia ke dalam tab mandi (setelah memeriksa suhu air sekali lagi) dan pegang sehingga kepala dan punggungnya disokong di lengan anda, dengan tangan anda memegang lengan atasnya yang paling jauh dari anda .

Gunakan tangan anda yang lain untuk mencucinya. Tidak menjadi masalah jika bahagian pusatnya basah selagi ia dikeringkan dengan teliti selepas itu. Setelah selesai, angkat bayi anda menggunakan tuala di lutut dan bungkusnya dengan hangat sebelum menepuk lembut kulitnya.

Tips dan asas penjagaan bayi yang baru lahir

KANDUNGAN LAMPIN

Kandungan lampin pertama bayi anda mungkin akan mengejutkan kerana najis pertamanya akan berwarna melekit dan berwarna kehitaman-hijau dan disebut mekonium.

Ini adalah hasil bayi anda mencerna cairan ketuban, lanugo, lendir, dan hempedu. Warna dan konsistensi najis akan berubah setelah penyusuan dibuat. Najisnya akan berubah menjadi kekuningan-jingga jika dia disusui susu badan, atau coklat pucat jika anda menyusu susu formula.

Sebilangan bayi mempunyai lampin yang kotor pada atau setiap kali menyusu sementara yang lain, terutama bayi yang disusui susu badan, dapat bertahan selama beberapa hari tanpa membuang najis. Selagi najis itu lembut, anda tidak perlu risau bayi anda mengalami sembelit.

Najis yang kelihatan seperti makanan arnab adalah tanda sembelit dan anda harus meminta nasihat dari pengunjung kesihatan anda.

Lampin pakai buang sangat cekap dalam menyerap cecair sehingga sukar untuk menilai berapa banyak air kencing yang bayi anda keluarkan pada mulanya. Setelah anda terbiasa dengan berat lampin ‘normal’, akan lebih mudah untuk menilai sama ada terdapat perubahan jumlah air kencing yang dikeluarkan oleh bayi anda.

Bayi anda mungkin akan menjalani enam hingga lapan lampin sehari pada minggu-minggu awal.

Tips dan asas penjagaan bayi yang baru lahir

MENUKAR LAMPIN

Lampin bayi anda perlu diganti setiap kali menjadi kotor atau basah. Apabila anda membuka lampin kotor, biarkan di tempatnya sebentar kerana bayi anda cenderung kencing ketika dia merasakan udara sejuk pada kulitnya. Gunakan bahagian bersih pada lampin kotor itu untuk membersihkan kotoran pada kulit.

Kemudian, dengan menggunakan tisu bayi yang sensitif atau bulu kapas dan air suam, bersihkan kawasan lampin. Sentiasa bersihkan gadis dari depan ke belakang untuk mengelakkan jangkitan kuman ke dalam faraj.

Anak lelaki harus dibersihkan di sekitar testis dan zakar. Setelah kawasan itu bersih bayi anda bersedia untuk lampin yang bersih.

Sumber :
www.emmasdiary.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here