Tips menambah bekalan susu badan secara semulajadi |  4-6 minggu pertama penyusuan sangat penting untuk kejayaan menyusu, terutamanya jika anda seorang ibu pertama kali. Ini adalah ketika anda memikirkan bagaimana untuk melakukan semuanya sebagai rutin. Ini juga masanya anda mendapat bekalan susu badan yang kuat dan sihat.

Sekiranya anda seperti ibu-ibu baru yang lain, anda mungkin bimbang untuk memberikan susu badan yang mencukupi untuk bayi anda walaupun selepas beberapa minggu pertama. Walaupun ini adalah ketakutan yang biasa, hanya ada sebilangan kecil ibu yang benar-benar tidak dapat menghasilkan susu badan dengan cukup. Sekiranya bekalan susu badan anda rendah, ia biasanya dapat ditingkatkan secara semula jadi dengan mengambil beberapa langkah mudah.

BACA JUGA : 12 tips cara menggunakan pam susu ibu dengan berkesan

Tips menambah bekalan susu badan secara semulajadi

Cara Semula jadi untuk Membekalkan Bekalan Susu yang Sihat

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk membina dan mengekalkan bekalan susu badan yang sihat.

Mengesahkan teknik penyusuan dan penyusuan lebih kerap adalah dua tindakan terpenting yang diperlukan untuk mewujudkan dan mengekalkan bekalan susu badan yang sihat.

Terdapat juga cara lain untuk mewujudkan bekalan susu badan yang kuat dan sihat atau meningkatkan bekalan susu badan secara semula jadi. Cubalah ini sebelum anda mencari rawatan alternatif, seperti herba atau ubat.

Tips menambah bekalan susu badan secara semulajadi

Perhatikan Bayi Anda Menyusu

Pastikan bayi anda menyusus pada badan anda dengan betul. Menyusu bayi anda dengan betul adalah kaedah paling berkesan untuk meningkatkan bekalan anda. Penyususan yang lemah sering menjadi sebab utama bekalan susu badan seorang ibu tidak begitu banyak. Tanpa penyususan yang betul, bayi anda tidak dapat mengeluarkan susu dari badan anda dengan baik.

Namun, apabila bayi anda menyusu dengan betul dan mengalirkan susu dari badan anda, ia akan merangsang badan anda untuk menghasilkan lebih banyak. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana untuk menentukan sama ada bayi anda menyusu dengan betul, berbincanglah dengan doktor anda atau hubungi perunding penyusuan tempatan.

Tips menambah bekalan susu badan secara semulajadi

Teruskan Menyusu

Tubuh anda membuat susu badan berdasarkan peraturan membekalkan dan permintaan. Meningkatkan permintaan, dan anda akan meningkatkan bekalan. Selagi bayi anda menyusu pada badan anda dengan baik, semakin banyak anda menyusui, semakin anda memberitahu badan anda bahawa anda memerlukan lebih banyak susu badan.

Dalam beberapa minggu pertama selepas bayi anda dilahirkan, anda harus menyusu setiap dua hingga tiga jam sepanjang masa. Sekiranya lebih dari 3½ jam telah berlalu sejak permulaan penyusuan terakhir, anda harus bangunkan bayi anda untuk menyusu.

Walaupun anda mempunyai anak yang lebih tua yang menyusu dengan baik untuk beberapa ketika, dengan meningkatkan jumlah dan lamanya sesi penyusuan, anda harus dapat meningkatkan bekalan susu badan secara semula jadi.

Tips menambah bekalan susu badan secara semulajadi

Gunakan Tekanan badan

Tekanan badan adalah teknik yang digunakan untuk membantu bayi mengambil lebih banyak susu badan semasa menyusu. Ini juga merupakan kaedah untuk mengeluarkan lebih banyak susu badan dari badan semasa anda menggunakan pam badan.

Anda tidak perlu menggunakan tekanan badan jika anak anda menyusu dengan baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai bayi yang mengantuk atau bayi yang baru lahir yang tidak menyusu dengan kuat, tekanan badan dapat membuatkan susu badan anda mengalir dan bayi anda meminumnya.

Merangsang badan Anda

Gunakan pam badan atau teknik ekspresi tangan untuk terus merangsang badan anda setelah anda selesai menyusukan bayi anda. Rangsangan tambahan akan memberitahu badan anda bahawa anda memerlukan lebih banyak susu badan.

Mempelajari cara mengekspresikan susu badan dengan tangan boleh menjadi berguna. Ramai ibu lebih suka menggunakan ekspresi tangan daripada menggunakan pam badan kerana ia lebih semula jadi dan tidak memerlukan apa-apa. Selama beberapa hari pertama penyusuan, ekspresi tangan mungkin lebih selesa, dan boleh membantu mengeluarkan lebih banyak susu badan daripada pam badan. Walau bagaimanapun, ia adalah kemahiran sehingga memerlukan sedikit masa untuk belajar.

Gunakan Sistem Menyusu Tambahan

Sistem penyusuan tambahan boleh digunakan untuk mendorong bayi menghisap badan anda walaupun tidak ada lagi susu badan. Sekiranya anak anda kecewa kerana aliran susu anda telah perlahan atau berhenti, dia mungkin menolak untuk terus menghisap badan.

Dengan menggunakan sistem penyusuan tambahan dengan susu badan yang dinyatakan sebelumnya atau bahkan makanan tambahan formula, anda mungkin dapat membuatkan anak anda menyusu lebih lama pada badan. Dan, menambahkan lebih banyak rangsangan pada badan adalah cara semula jadi untuk meningkatkan jumlah susu badan yang dihasilkan oleh badan anda.

Lakukan Perubahan Gaya Hidup Sihat

Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi beberapa perkara yang mungkin anda lakukan setiap hari boleh mempengaruhi bekalan susu badan anda. Perkara yang boleh mengganggu bekalan susu badan anda termasuk merokok, minum pil kawalan kelahiran, tekanan dan keletihan. Anda mungkin dapat meningkatkan bekalan susu badan secara semula jadi dengan membuat beberapa perubahan pada rutin harian anda.

Menyusu Lebih Lama

Bayi anda yang baru lahir harus menyusu sekurang-kurangnya 10 minit di setiap sisi. Sekiranya dia tertidur, cubalah bangunkannya dengan lembut untuk meneruskan penyusuan. Semakin banyak masa bayi anda menghabiskan badan, semakin banyak rangsangan yang anda dapat.

Jangan Lewatkan Memberi susu atau Beri Formula Bayi Anda

Tubuh anda menghasilkan lebih banyak susu badan ketika bayi anda menyusu badan. Sekiranya anda melewatkan pemberian susu atau memberi susu formula kepada bayi anda dan bukannya menyusu, anda tidak akan memberitahu badan anda bahawa anda mahu menghasilkan lebih banyak susu badan. Bekalan anda akan berkurang kecuali anda mengepam menggantikan memberi susu tersebut.

Walaupun mengepam dapat membantu membina dan mengekalkan bekalan susu anda, ia tidak sama dengan penyusuan susu badan. Bayi anda melakukan tugas yang lebih baik daripada pam badan, terutama pada awalnya ketika anda baru membina bekalan.

Penyusuan Dari Kedua-dua payudara

Selama beberapa minggu pertama, penyusuan susu badan dari kedua-dua belah untuk setiap penyusuan akan membantu meningkatkan bekalan susu badan. Anda hanya ingin memastikan untuk selang seli menggunakan badan anda setiap kali anda menyusui bayi kerana badan pertama biasanya mendapat lebih banyak rangsangan.

Sekiranya anda selalu bermula dari sisi yang sama, badan itu akan menghasilkan lebih banyak susu dan menjadi lebih besar daripada yang lain. Selepas beberapa minggu pertama, apabila anda merasa selesa dengan jumlah susu badan yang anda hasilkan, anda boleh terus menyusu dari kedua belah pihak atau menyusu hanya dari satu sisi pada setiap kali makan.

Breastfeeding At Work Benefits Mom, Baby And The Employer

Cuba Pastikan Bayi Sentiasa Berjaga

Pada minggu pertama kehidupan, beberapa bayi yang baru lahir mengantuk dan banyak tidur. Sekiranya anda mempunyai bayi yang mengantuk, bukan sahaja anda harus membangunkannya setiap tiga jam untuk menyusukan bayi, tetapi anda juga ingin memastikannya terjaga dan aktif menghisap semasa anda menyusu.

Untuk menjaga bayi yang mengantuk, cubalah menggosok kakinya, menukar lampinnya, membuatnya sendawa, atau membuka balutannya sehingga dia tidak merasa begitu hangat dan selesa. Dengan memastikan anak anda terjaga dan menyusu, dia akan dapat makanan yang cukup sambil memberi rangsangan yang diperlukan oleh tubuh anda untuk menghasilkan susu badan yang sihat.

Meningkatkan Hubungan Kulit ke Kulit

Pada asalnya rawatan untuk bayi pramatang, hubungan kulit ke kulit mempunyai banyak faedah untuk bayi baru lahir juga. Kulit ke kulit, juga disebut penjagaan kanggaru, adalah cara untuk memegang bayi. Anak itu, yang hanya memakai lampin dan topi, diletakkan di dada ibu dan ditutup dengan selimut. Sentuhan kulit-ke-kulit secara langsung menurunkan tekanan bayi, memperbaiki pernafasannya, dan mengatur suhu badannya.

Kulit ke kulit juga mendorong ikatan, dan sangat bagus untuk penyusuan. Kajian menunjukkan bahawa penjagaan kanggaru dapat mendorong bayi untuk menyusu lebih lama, dan membantu seorang ibu untuk menghasilkan lebih banyak susu badan.

955881900

Dapatkan Pam badan

Cara lain untuk mengeluarkan susu badan adalah dengan pam badan. Jadi, jika anda tidak selesa dengan ekspresi tangan, keluarkan pam badan itu dan gunakannya selepas, atau di antara, sesi penyusuan. Semakin banyak anda mengosongkan susu badan, semakin banyak susu yang akan anda hasilkan.

Sekiranya anda akan mengepam secara eksklusif untuk anak anda, anda boleh menambah sesi mengepam tambahan pada beberapa minggu pertama, dan terus mengepam selama beberapa minit lagi setelah aliran susu badan berhenti.

Menahan Menggunakan Puting Bayi (Pacifier)

Kajian menunjukkan bahawa bayi yang diberi susu badan boleh menggunakan puting bayi. Walau bagaimanapun, lebih baik anda menunggu sehingga bekalan susu anda mengalir dengan betul sebelum mula menggunakannya. Sekiranya anda memberi bayi puitng bayi pada hari-hari awal penyusuan, dia mungkin tidak akan menyusu sebanyak yang dia perlukan.

Sekiranya bayi anda mahukan puting bayi, letakkan dia ke badan anda sebagai gantinya. Penyusuan tambahan akan membantu meningkatkan pengeluaran susu badan anda. Anda kemudian boleh memperkenalkan puting bayi setelah anda membina bekalan susu anda.

Sekarang, sudah tentu ada bayi yang dapat memanfaatkan penggunaan puting bayi sejak awal, dan itu juga baik. Hanya anda, pasangan anda dan doktor bayi anda yang akan mengetahui apa yang sesuai untuk keluarga anda.

Makan dengan baik

Adalah idea yang baik untuk mencuba makan dengan lebih baik semasa anda menyusu. Menyusukan dan menghasilkan susu badan memerlukan banyak tenaga. Oleh itu, untuk membina bekalan susu yang sihat, bakar badan anda dengan makanan seimbang dan makanan ringan yang sihat. Tambahkan beberapa makanan yang dapat meningkatkan susu seperti oatmeal, sayuran hijau gelap, dan badam ke dalam diet harian anda untuk membantu anda mendapatkan kalori tambahan yang sangat diperlukan.

Minum Banyak Cecair

Susu badan terdiri daripada sekitar 90% air, jadi jangan lupa minum cukup air setiap hari. Minum sekitar 6 hingga 8 gelas air atau cecair sihat lain seperti susu, jus, atau teh semestinya cukup untuk membuat anda sentiasa terhidrat. Sekiranya anda merasa dahaga, minum lebih banyak. Dan jika anda pening, atau anda sakit kepala atau mulut kering, itu adalah tanda-tanda anda mungkin tidak cukup minum.

Rehatlah

Keletihan dan tekanan boleh memberi kesan negatif kepada bekalan susu anda. Walaupun sukar untuk mencari masa untuk berehat ketika anda seorang ibu baru yang sibuk, sangat penting. Cuba tidur siang ketika bayi sedang tidur, dan ketahui bahawa ia adalah OK untuk meminta pertolongan. Apabila anda berehat dan tidak terlalu tertekan, badan anda dapat menggunakan tenaga tambahan itu untuk menyediakan bekalan susu badan yang sihat.

Elakkan Perkara Yang Mengurangkan Bekalan Susu

Banyak perkara dapat menghalangi pembentukan bekalan susu badan yang sihat.

Memulakan pil kawalan kelahiran selama enam minggu pertama setelah bayi anda dilahirkan, terutamanya kaedah yang mengandungi estrogen, dapat menjadikan susu badan lebih sukar untuk dihasilkan.

Faktor lain seperti terlalu banyak minum kafein, minum alkohol, atau merokok juga boleh mengganggu jumlah susu badan yang dapat anda hasilkan. Pastikan anda memberitahu doktor bahawa anda menyusu sebelum memulakan ubat baru terutamanya kawalan kelahiran. Dan, cubalah menjauhkan diri dari perkara-perkara yang boleh memberi kesan negatif kepada anda, bayi anda, dan bekalan susu badan anda.

Percaya pada Diri Anda

Sebilangan besar ibu dapat membina dan mengekalkan bekalan susu badan yang sihat untuk bayi mereka, dan kemungkinan anda juga boleh. Selagi anda kerap menyusu dan bayi anda menunjukkan tanda mendapat susu badan yang mencukupi, anda akan sihat. Cuba jangan biarkan rasa takut dan tidak selamat merosakkan keyakinan anda.

Dan jangan takut atau malu untuk meminta pengesahan bahawa semuanya berjalan lancar. Bercakap dengan doktor anda, seorang perunding penyusuan, atau ibu-ibu lain dalam kumpulan sokongan penyusuan susu badan mungkin adalah semua yang anda perlukan untuk menenangkan fikiran dan memastikan anda terus berada di landasan yang betul untuk memastikan bekalan susu badan dan penyusuan susu badan berjaya.

Sumber :
www.verywellfamily.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here