Tips menenangkan gusi bayi yang sakit akibat pertumbuhan gigi |  Adakah bayi yang sedang tumbuh gigi meyebabkan anda terjaga pada waktu malam? Fahami bagaimana untuk melegakan gusi yang bengkak dan penjagaan gigi baru bayi anda.

Air liur yang meleleh, merengek dan air mata dapat membuatkan pertumbuhan gigi baru ini adalah satu dugaan untuk bayi dan ibu bapa. Berikut adalah maklumat untuk membantu meringankan kesakitan – untuk anda berdua.

Tips menenangkan gusi bayi yang sakit akibat pertumbuhan gigi

Apakah kebiasaannya ?

Walaupun masanya adalah berlainan secara meluas, bayi sering mula tumbuh gigi pada kira-kira umur 6 bulan. Kedua-dua bahagian depan gigi (incisors tengah rendah) biasanya yang pertama muncul, diikuti oleh dua gigi depan teratas (incisors tengah atas).

Tanda-tanda dan gejala-gejala pertumbuhan gigi yang klasik termasuk:

 • Air liur meleleh yang berlebihan
 • Mengunyah objek
 • Cepat marah atau merengek
 • Gusi yang bengkak atau lembut
 • Suhu yang tinggi sedikit – tetapi bukan demam

Ramai ibu bapa mengesyaki bahawa pertumbuhan gigi menyebabkan demam dan cirit-birit, tetapi para penyelidik mengatakan gejala ini bukan petunjuk untuk pertumbuhan gigi. Jika bayi anda mempunyai suhu rektum sebanyak 100.4 F (38 C) atau cirit-birit, berbincang dengan doktor.

BACA JUGA : 7 cara rawatan di rumah yang terbaik untuk bayi yang sembelit

Tips menenangkan gusi bayi yang sakit akibat pertumbuhan gigi

Apa cara terbaik untuk melegakan gusi yang bengkak ?

Jika bayi bayi anda kelihatan tidak selesa, pertimbangkan tip mudah berikut:

 • Gosok gusi bayi anda. Gunakan jari bersih atau kasa basah untuk menggosok gusi bayi anda. Tekanan dapat meredakan ketidakselesaan bayi anda.
 • Pastikan ia sejuk. Sudu sejuk – bukan beku – gegelang untuk pertumbuhan gigi boleh menenangkan gusi bayi. Untuk mengelakkan kaviti, jangan mencelupkan barang-barang ini dalam bahan yang manis.
 • Cuba ubat ‘over-the-counter’. Sekiranya bayi anda sangat merengek, pertimbangkan untuk memberi ubatan ‘over-the-counter’ untuk bayi atau kanak-kanak seperti acetaminophen (Tylenol, lain- lain) atau ibuprofen (Advil, Motrin, lain- lain).

Tips menenangkan gusi bayi yang sakit akibat pertumbuhan gigi

Apakah rawatan yang harus saya elakkan ?

Untuk memastikan bayi anda selamat, elakkan menggunakan:

 • Ubat-ubat over-the-counter, termasuk tablet ubat untuk pertumbuhan gigi, homeopati. Kebaikan dari gel topikal dan tablet untuk pertumbuhan gigi ini belum lagi dapat ditunjukkan. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, analisis makmal untuk beberapa ubat homeopati mendapati jumlah yang lebih besar daripada dilabelkan sebagai belladonna, yang boleh menyebabkan sawan dan kesukaran bernafas.
 • Ubat-ubatan untuk pertumbuhan gigi yang mengandungi benzocaine atau lidocaine. Ubat yang melegakan kesakitan ini boleh memudaratkan – bahkan membawa maut – kepada bayi anda.
 • Rantai, gelang atau gelang kaki untuk pertumbuhan gigi. Perkara-perkara ini menimbulkan risiko tersedak, mencekik, kecederaan mulut dan jangkitan.

Image result for dentist for baby

Adakah saya perlu memanggil doktor ?

Pertumbuhan gigi biasanya boleh ditangani di rumah. Hubungi doktor jika bayi anda kelihatannya tidak selesa atau jika gigi kelihatan mengganggu makan atau minumnya.

Bagaimanakah untuk saya menjaga gigi baru bayi saya ?

Sapu kain lembut dan bersih ke atas gusi bayi anda dua kali sehari – selepas makan pagi dan sebelum tidur. Pembersihan dapat menghalang sisa-sisa dan bakteria makanan dari bertambah di dalam mulut bayi anda.

Apabila gigi pertama bayi anda muncul, gunakan berus gigi yang lembut dan kecil untuk membersihkan gigi dua kali sehari. Sehingga anak anda belajar meludah – pada usia 3 – gunakan ubat gigi fluorida yang tidak lebih besar daripada saiz sebiji beras. Kemudian beralih kepada ubat gigi kecil bersaiz kacang apabila anak anda berumur 2 hingga 3 tahun.

Ini juga adalah masanya untuk berfikir tentang pemeriksaan gigi berkala. Persatuan Pergigian Amerika dan Akademi Pergigian Pediatrik Amerika mengesyorkan penjadualan lawatan pergigian pertama kanak-kanak pada atau berhampiran hari ulang tahunnya yang pertama.

Ingatlah, penjagaan gigi kanak-kanak yang berkala membantu menetapkan satu peringkat untuk gigi dan gusi yang sihat sepanjang hayat.

Sumber :
www.mayoclinic.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here