Tips penjagaan gigi bayi anda dengan baik |  Anda tidak akan memerlukan ubat gigi yang banyak ketika anak anda berusia di bawah tiga tahun. Lapisan nipis ubat gigi yang meliputi kurang daripada tiga perempat berus sahaja.

Bilakah saya mesti mula menggosok gigi bayi saya?

Mulailah membersihkan gigi bayi anda dua kali sehari sebaik sahaja anda melihat gigi kecilnya yang pertama muncul. Sekiranya anda mula awal, bayi anda akan terbiasa dengan idea itu dan mungkin juga menikmati pengalamannya.

Gigi pertama bayi anda kemungkinan besar adalah bahagian depan bawah, muncul ketika dia berusia sekitar enam bulan. Walau bagaimanapun, masa gigi pertama bayi muncul sangat berbeza. Sebilangan bayi dilahirkan dengan satu batang gigi, sementara yang lain masih belum mempunyai gigi sehingga mereka berumur satu tahun.

Bayi anda akhirnya akan mempunyai 20 gigi susu, yang semuanya harus dilalui pada masa dia berusia sekitar dua setengah tahun.

Sebaiknya gosok gigi anak anda sehingga dia berusia tiga tahun dan awasi dengan teliti (dengan sedikit bantuan) sehingga dia berusia sekurang-kurangnya tujuh tahun.

BACA JUGA : Adakah saya perlu melepaskan susu apabila bayi tumbuh gigi ?

Tips penjagaan gigi bayi anda dengan baik

Apa jenis berus gigi yang saya perlukan untuk bayi saya?

Pilih satu berus dengan bulu nilon lembut dan kepala yang kecil. Ini akan membolehkan anda mencapai semua bahagian mulut bayi anda dengan mudah dan selesa apabila setiap gigi baru muncul. Lihatlah bungkusannya untuk melihat umur berapa yang direka untuk berus tersebut.

Ganti berus gigi bayi anda dengan kerap, kira-kira setiap satu bulan hingga tiga bulan. Sekiranya bulu mula menyebar, itu petanda bahawa berus gigi perlu diganti.

Ubat gigi apa yang terbaik untuk bayi saya?

Cari ubat gigi yang dibuat untuk bayi dan mengandungi fluorida, yang membantu mencegah kerosakan gigi. Periksa bungkusan tahap fluorida untuk memastikan anda membeli ubat gigi yang betul untuk bayi anda:

Bayi di bawah umur tiga tahun harus menggunakan ubat gigi fluorida rendah, walaupun masih boleh mengandungi sekurang-kurangnya 1,000ppm (bahagian per juta) fluorida. Ia selamat digunakan walaupun pada bayi yang sangat muda yang telah mengeluarkan gigi pertama mereka. Setelah anak anda berusia tiga tahun, dia dapat berkongsi ubat gigi keluarga, yang biasanya mengandungi 1.350 ppm-1,500 ppm. Tidak perlu membeli ubat gigi khas yang dibuat untuk kanak-kanak yang berumur lebih dari tiga tahun. Namun, tidak semua kanak-kanak menyukai rasa minty sehingga si kecil anda mungkin lebih suka ubat gigi yang lebih ringan.

Berapa banyak ubat gigi yang harus saya gunakan untuk gigi bayi saya?

Anda tidak akan memerlukan ubat gigi yang banyak ketika anak anda berusia di bawah tiga tahun. Lapisan nipis ubat gigi yang meliputi kurang daripada tiga perempat berus sahaja.

Galakkan bayi anda untuk meludah setelah membersihkan gigi. Perkara ini lebih mudah diucapkan daripada dilakukan dengan bayi yang masih kecil, jadi jangan risau jika ia memerlukan sedikit masa untuk melakukannya. Ideanya adalah untuk secara beransur-ansur mengajar bayi anda tabiat penjagaan gigi yang baik yang akan bertahan seumur hidup.

Jangan biarkan bayi anda makan atau menjilat ubat gigi dari tiub. Pilih ubat gigi yang tidak mempunyai rasa buah yang enak. Jika boleh, lebih baik mengelakkan rasa buah sehingga bayi anda mengetahui bahawa ubat gigi bukan makanan. Menelan sejumlah besar fluorida boleh merosakkan gigi, memberikan kesan berbintik (fluorosis gigi), dan bahkan boleh membuat bayi anda sakit atau cirit-birit kepadanya.

Setelah berusia tiga tahun, anda boleh menggunakan ubat gigi berukuran kacang di berusnya.

Tips penjagaan gigi bayi anda dengan baik

Bagaimana cara membersihkan gigi bayi saya?

Cuba biasakan menggosok gigi bayi anda dua kali sehari. Lakukan sekali pada waktu pagi, pada waktu yang sesuai dengan rutin biasa anda. Kali kedua hendaklah sebelum tidur, selepas minum terakhir bayi anda.

Anda mungkin mendapati bahawa meletakkan bayi anda di pangkuan anda, menghadap ke arah anda, membantu anda memberus giginya dengan lebih mudah. (Kedudukan ini akan berfungsi dengan baik ketika bayi anda juga kanak-kanak kecil. Lihat lebih banyak idea untuk cara menggosok gigi bayi yang menggeliat.)

Gosok setiap gigi dengan gerakan bulat yang kecil, lembut, termasuk kawasan di mana gigi dan gusi bertemu. Ingatlah bahawa semasa tumbuh gigi, gusi bayi anda akan terasa lembut, jadi anda harus sangat berlembut.

Setelah selesai, cubalah agar bayi anda mengeluarkan ubat gigi yang berlebihan, tetapi jangan bilas mulutnya dengan air kerana ia akan membersihkan fluorida yang melindungi giginya.

Sekiranya bayi anda tidak suka giginya digosok dan menggeliat, cubalah berikan berus giginya sendiri. Dengan cara ini dia lebih cenderung merasa terkawal. Anda bahkan boleh membiarkannya pergi sendiri, walaupun dia masih memerlukan pertolongan dari anda untuk sementara waktu.

Sekiranya boleh, biarkan bayi anda memerhatikan anda menggosok gigi sekerap mungkin. Ini akan membantunya untuk membiasakan diri dengan idea itu.

Doktor gigi atau pakar kebersihan gigi anda dengan senang hati akan membantu sekiranya anda memerlukan lebih banyak panduan.

Bilakah saya harus membawa bayi saya berjumpa doktor gigi?

Pada mulanya, bawa bayi anda berjumpa doktor gigi anda sendiri. Dengan cara itu dia akan mengetahui pemandangan, suara, bau dan rutin pembedahan pergigian anda.

Sekiranya anda merasa takut/kurang yakin untuk berjumpa doktor gigi, buat janji temu lain untuk bayi anda. Maka dia tidak akan merasai ketakutan anda.

Rawatan pergigian NHS adalah percuma bagi sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah, dan bayi anda boleh didaftarkan dengan doktor gigi sebaik sahaja dia dilahirkan. Bawa bayi anda untuk pemeriksaan pergigian pertamanya ketika gigi susunya muncul.

Bagaimana lagi saya boleh melindungi gigi bayi saya?

Penyebab utama kerosakan gigi adalah gula. Bukan hanya jumlah gula yang boleh memudaratkan, tetapi seberapa kerap ia dimakan atau diminum sepanjang hari.

Setiap kali bayi anda mempunyai sesuatu yang bergula, ia akan merosakkan permukaan mineral giginya. Gigi bayi anda dapat pulih setelah memakan sesuatu yang bergula, tetapi boleh memakan masa berjam-jam. Sekiranya bayi anda mempunyai sesuatu yang manis secara berkala sepanjang hari, giginya tidak akan mempunyai masa untuk memperbaiki sendiri.

Hanya tawarkan makanan dan minuman manis kepada bayi anda pada waktu makan, sehingga akan ada beberapa jam di antara waktu-waktu dia mendapat sesuatu yang manis. Ini termasuk buah-buahan kering, yang tinggi gula dan melekat pada gigi, serta jus buah dan smoothie buah.

Sekiranya anda ingin memberi bayi anda makanan ringan di antara waktu makan, pilihlah pilihan yang berperisa seperti keju atau sayur-sayuran. Baca idea kami untuk makanan ringan mesra gigi untuk maklumat lebih lanjut. Inilah cara untuk memberi anak anda peluang mempunyai gigi sihat yang terbaik:

  • Hanya tawarkan susu ibu, susu formula, atau air rebusan yang disejukkan sebagai minuman untuk bayi anda.
  • Elakkan labu, jus buah, susu berperisa dan minuman bersoda. Ini biasanya mengandungi banyak gula dan menyebabkan kerosakan gigi.
  • Dari sekitar enam bulan, beri bayi anda minuman dari bikar. Setelah berumur satu tahun, cubalah mencegahnya daripada menggunakan sebotol, dan hanya beri dia susu atau air untuk diminum pada waktu malam.
  • Berikan bayi anda makanan yang sihat dan seimbang. Galakkan dia untuk menikmati makanan gurih seperti sayur-sayuran dan pasta, dan jangan menambahkan gula ke dalam makanannya.
  • Sekiranya anda menggunakan makanan bayi yang sudah siap, pastikan ia bebas gula atau tidak mempunyai gula atau pemanis tambahan. Ketahuilah bahawa gula lain, seperti laktosa, fruktosa dan glukosa, sama membahayakan gigi bayi anda seperti gula biasa.
  • Sekiranya bayi anda perlu minum ubat, pilih versi bebas gula.

Adakah Anda Rasa Macam Nak Berperang Bila Gosok Gigi Si Kecil? Guna 10 Tips Doktor Gigi Ini - Pa&Ma

Adakah bayi saya memerlukan fluorida tambahan?

Sudah jarang bagi doktor gigi untuk menetapkan tablet atau titisan fluorida untuk memberi perlindungan tambahan kepada kanak-kanak terhadap kerosakan gigi.

Biasanya cukup jika gigi bayi anda diberus dua kali sehari dengan ubat gigi yang mengandungi 1,000ppm fluorida.

Apabila bayi anda mencapai hari lahir ketiga, doktor gigi anda mungkin menawarkan untuk melapiskan giginya dua kali setahun dengan varnis fluorida. Ini akan membantu menguatkan enamel bayi anda dan mencegah kerosakan.

Sekiranya doktor gigi anda berpendapat bahawa bayi anda memerlukan perlindungan tambahan, dia mungkin menawarkan varnis fluorida sebelum berusia tiga tahun.

Hanya perlu beberapa saat untuk menggunakan varnis. Doktor gigi anda akan mengesyorkan agar bayi anda tidak mempunyai apa-apa makanan atau minuman sekurang-kurangnya setengah jam selepas itu.

Sumber : 
www.babycentre.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here