Umur berapakah untuk kanak-kanak boleh mula memutihkan gigi ?  |  Kanak-kanak dan pra-remaja mungkin tertanya-tanya tentang pemutihan gigi, tetapi adakah mereka cukup tua? Baca panduan ibu bapa ini untuk pemutihan gigi untuk anak-anak.

Menurut Dental Health Society, 96% warganegara percaya senyuman yang menarik menjadikan seseorang lebih menarik. Inilah sebabnya mengapa banyak orang memilih pemutihan gigi untuk tetap tersenyum. Pemutihan gigi untuk kanak-kanak sangat lazim di negara ini,

Ramai ibu bapa merasa tergoda untuk memutihkan gigi anak-anak mereka. Namun, ramai yang tidak mengetahui usia yang sesuai untuk memulakan pemutihan gigi. Terdapat sesuatu perkara yang harus anda perhatikan agar tidak mengganggu kesihatan gigi anak muda anda.

Apa yang anda harus tahu mengenai pemutihan gigi untuk anak-anak. Teruskan membaca!

BACA JUGA : Ketahui pilihan anda sebagai pengguna produk pemutihan gigi

Umur berapakah untuk kanak-kanak boleh mula memutihkan gigi ?

Umur yang Disarankan untuk Pemutihan Gigi pada Kanak-kanak

Ramai orang tidak yakin pada usia berapa untuk mendedahkan anak-anak kepada produk pemutihan. Walau bagaimanapun, tidak ada masa khusus untuk pemutihan gigi; semuanya bergantung pada keadaan gigi anak.

Semua gigi bayi mesti tercabut dan membentuk gigi dewasa untuk mula memutihkan. Gigi bayi cenderung sangat sensitif terhadap banyak produk pemutihan. Gigi kekal bertindak balas dengan baik terhadap gel dan produk pemutihan lain.

Sebilangan besarnya, gigi kekal terbentuk setelah 13 tahun. Selepas usia ini, lebih selamat dan selesa untuk memutihkan gigi. Ramai doktor gigi menganggap usia 14 tahun paling sesuai untuk memulakan prosesnya.

Penggunaan Produk Pemutihan Gigi pada Kanak-kanak

Enamel sudah tidak seperti mutiara, dan anda berfikir untuk melawat doktor gigi. Tetapi adakah selamat menggunakan produk pemutihan pada anak-anak anda? Produk pemutihan yang popular boleh memberi kesan buruk kepada anak-anak anda.

Pertama, banyak doktor gigi pediatrik tidak mengesyorkan penggunaan produk pemutihan gigi pada kanak-kanak. Setiap jenama mempunyai arahan yang harus anda ikuti ketika menggunakan produk pada anak-anak. Sekiranya produk tidak memenuhi had untuk digunakan oleh anak-anak, anda harus menjauhinya.

Pediatrik mengesyorkan agar anda tidak menggunakan produk pemutihan gigi sehingga semua gigi bayi tercabut. Ibu bapa harus menyedari kemungkinan kesan sampingan penggunaan produk pemutihan pada anak-anak.

Produk Hidrogen Peroksida adalah yang terbaik untuk pemutihan gigi. Melapisi gigi anak-anak selama kira-kira 30 minit dengan larutan hidrogen peroksida menjadikan gigi kelihatan berkilau daripada sebelumnya. Produk hidrogen yang digunakan mestilah mempunyai kepekatan rendah untuk keselamatan kesihatan.

Produk yang sangat pekat boleh mempengaruhi anak anda. Gunakan produk yang tidak akan membiarkan anak-anak anda menderita.

Umur berapakah untuk kanak-kanak boleh mula memutihkan gigi ?

Siapa yang Harus Memutihkan Gigi Anak-Anak Anda?

Sesiapa sahaja yang anda pilih untuk menangani proses menguruskan pergigian anak-anak anda mesti mempunyai kepakaran yang diperlukan. Anda perlu mencari doktor gigi yang berkelayakan untuk melakukan prosedur pemutihan pada anak-anak anda. Doktor gigi mesti dilesenkan dengan portfolio pekerjaan yang luar biasa.

Ibu bapa harus menjaga prosedur DIY di rumah kerana mereka boleh bermasalah dengan pelbagai cara. Doktor gigi mempunyai pengetahuan teknikal dan tidak boleh menjejaskan kesihatan anak-anak anda. Juga, doktor gigi boleh memberi nasihat mengenai prosedur terbaik yang perlu dilakukan seperti perlindungan rongga, rawatan gusi, dll.

Sebelum menjalani prosedur di rumah, anda boleh terlebih dahulu berjumpa doktor gigi yang tidak mengganggu anak-anak anda. Anda mengasihi anak-anak anda, dan anda harus mencari prosedur kesihatan terbaik untuk memastikan anak-anak anda sihat dan kekal.

Operasi di rumah yang gagal boleh menyebabkan gangguan gigi seperti gusi yang rosak. Pemutihan gigi yang tidak betul boleh menyebabkan gusi yang dibakar atau dilunturkan secara kekal.

Menggunakan Ubat Gigi untuk Pemutihan Gigi

Daripada menggunakan produk kimia untuk pemutihan gigi, ubat gigi dapat membantu mengekalkan gigi putih anak anda. Memperkenalkan memberus gigi pada usia yang lembut dapat membantu mengekalkan gigi yang bersih dan putih. Doktor mengesyorkan agar anda mengajar anak-anak cara menggosok gigi ketika masih muda.

Terdapat berus gigi bersaiz kanak-kanak yang sesuai untuk anak-anak anda. Juga, doktor mengesyorkan anak-anak menggunakan ubat gigi berukuran kacang ketika menggosok gigi. Ibu bapa harus mengajar anak-anak cara menggosok gigi, meludah sisanya dan bilas dengan betul.

Ubat gigi fluorida dapat membantu menjaga gigi yang bersih dan putih. Ubat gigi murah, mudah diakses dan selamat untuk kanak-kanak.

Kesan Pemutihan Gigi pada Kanak-kanak

Dari senyuman yang hebat hingga keyakinan diri, anak-anak dapat memperoleh banyak manfaat dari pemutihan gigi. Walau bagaimanapun, terdapat kisah belakang mengenai prosedur pemutihan gigi

1. Kerengsaan Gingival selepas Pemutihan

Kerengsaan gingiva boleh menjadi trauma untuk ditangani oleh kanak-kanak. Satu daripada setiap 2 atau 3 pesakit terpaksa menghadapi kerengsaan setelah pemutihan. Banyak agen pemutihan gigi diperbuat daripada hidrogen peroksida.

Bergantung pada kekerapan dan jangka masa, hidrogen peroksida boleh membahayakan organ pergigian.

2. Sensitiviti Gigi

Prosedur pemutihan gigi menyebabkan kepekaan gigi pada anak-anak. Oleh kerana kanak-kanak mempunyai gigi yang kurang berkembang, bahan kimia pemutihan menembusi di bawah gigi untuk mencapai saraf. Kanak-kanak mengalami sedikit ketidakselesaan ketika mengambil makanan atau minuman.

Sensitiviti biasanya bersifat sementara dan dapat dirasakan selama beberapa hari atau minggu. Kanak-kanak mungkin menunjukkan penurunan selera makan, ketidakselesaan, dan kadang-kadang rasa sakit. Sekiranya anak-anak anda mengalami sensitiviti gigi, anda boleh menghubungi doktor gigi untuk membetulkan masalahnya.

3. Gusi yang diluntur

Prosedur pemutihan gigi yang tidak betul boleh menyebabkan pelunturan gusi. Sebilangan bahan kimia peluntur tidak sesuai digunakan oleh kanak-kanak. Beberapa pemutih boleh menyebabkan keadaan yang lebih buruk daripada sebelumnya daripada membetulkan masalah.

Doktor mengesyorkan produk yang tidak melebihi 0.1% hidrogen peroksida. Produk yang sangat pekat boleh mendatangkan malapetaka. Dalam keadaan yang teruk, bahan kimia hidrogen peroksida boleh menyebabkan pemutihan kekal.

Cara Mencegah Pewarnaan Gigi Selepas Pemutihan

Bagaimana anda mencegah perubahan warna setelah menjalani prosedur pemutihan? Ini sering menjadi cabaran bagi banyak pihak. Inilah cara anda harus memastikan bahawa anak-anak anda tidak menjalani proses ini lagi:

1. Menguruskan Makanan dan Minuman Penyebab Kotoran

Anda tidak boleh menghalang kanak-kanak mengambil makanan tertentu kerana risiko perubahan warna gigi. Walau bagaimanapun, anda boleh memastikan pembersihan gigi setiap kali selepas makan. Ini akan menghilangkan kandungan pewarna gigi.

2. Lindungi Mereka dari Kecederaan

Anda juga perlu tahu bahawa kecederaan boleh menyebabkan perubahan warna pada gigi. Pada dasarnya, lapisan di bawah enamel gigi biasanya berwarna kuning, dan ia dikenali sebagai dentin.

Dalam beberapa kes, kecederaan boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran dentin. Ini boleh menyebabkan gigi anak anda menjadi kuning.

Keeping Your Kid's Teeth White

Kesimpulan

Pemutihan gigi untuk kanak-kanak adalah perkara biasa pada masa kini. Sekiranya anda harus mempertimbangkan prosedur ini untuk anak-anak anda, adalah penting untuk bertindak dengan cara yang paling selamat. Untuk lebih banyak nasihat mengenai prosedur pemutihan gigi untuk kanak-kanak, hubungi pakar untuk mendapatkan bantuan.

Sumber :
www.dentalwellwi.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here