Memahami gejala Multiple Sclerosis dan komplikasinya  | Kira-kira 80 peratus orang yang mengalami MS melaporkan mengalami keletihan. Keletihan yang berlaku dengan MS boleh melemahkan, mempengaruhi kemampuan anda untuk bekerja dan melakukan tugas seharian.

Apakah Multiple sclerosis (MS)?

Multiple sclerosis (MS) adalah penyakit kronik yang melibatkan sistem saraf pusat anda (CNS). Sistem imun menyerang myelin, yang merupakan lapisan pelindung di sekitar serat saraf.

Ini menyebabkan keradangan dan parut pada tisu, atau luka. Ini menyukarkan otak anda untuk menghantar isyarat ke seluruh badan anda.

BACA JUGA : Manfaat Minyak CBD untuk Epilepsi

Memahami gejala Multiple Sclerosis dan komplikasinya

Apakah simptom MS?

Orang yang mempunyai MS mengalami pelbagai gejala. Oleh kerana sifat penyakit ini, gejala boleh berbeza-beza untuk setiap orang.

Mereka juga boleh berubah keparahan dari tahun ke tahun, bulan ke bulan, dan bahkan dari hari ke hari.

Dua gejala yang paling biasa adalah keletihan dan kesukaran berjalan.

Keletihan

Kira-kira 80% orang yang mengalami MS melaporkan mengalami keletihan. Keletihan yang berlaku dengan MS boleh melemahkan, mempengaruhi kemampuan anda untuk bekerja dan melakukan tugas seharian.

Kesukaran berjalan

Kesukaran berjalan boleh berlaku dengan MS kerana beberapa sebab:

 • Kebas pada kaki atau kaki anda
 • Kesukaran mengimbangi
 • Kelemahan otot
 • Kekejangan otot
 • Kesukaran dengan penglihatan

Kesukaran berjalan juga boleh menyebabkan kecederaan akibat terjatuh.

Gejala lain

Gejala MS yang agak biasa termasuk :

 • Sakit akut atau kronik
 • Gegaran
 • Masalah kognitif yang melibatkan kepekatan, ingatan, dan kesukaran mencari kata

Keadaan ini juga boleh menyebabkan gangguan pertuturan.

Memahami gejala Multiple Sclerosis dan komplikasinya

Bagaimana MS didiagnosis?

Doktor anda perlu melakukan pemeriksaan neurologi, meminta sejarah klinikal, dan memerintahkan serangkaian ujian lain untuk menentukan sama ada anda menghidap MS.

Ujian diagnostik boleh merangkumi perkara berikut:

 • Imbasan magnetik resonans (MRI). Menggunakan pewarna kontras dengan MRI membolehkan doktor anda mengesan luka aktif dan tidak aktif di seluruh otak dan saraf tunjang anda.
 • Tomografi koheren optik (OCT). OCT adalah ujian yang mengambil gambar lapisan saraf di bahagian belakang mata anda dan dapat menilai penipisan saraf optik.
 • Ketukan tulang belakang (lumbar puncture). Doktor anda mungkin mengarahkan ketukan tulang belakang untuk mengetahui kelainan pada cecair tulang belakang anda. Ujian ini dapat membantu menyingkirkan penyakit berjangkit dan juga dapat digunakan untuk mencari jalur oligoklonal (OCB), yang dapat digunakan untuk membuat diagnosis awal MS.
 • Ujian darah. Doktor memerintahkan ujian darah untuk membantu menghilangkan keadaan lain dengan gejala yang serupa.
 • Ujian potensi membangkitkan visual (VEP). Ujian ini memerlukan rangsangan saluran saraf untuk menganalisis aktiviti elektrik di otak anda. Pada masa lalu, ujian potensi pendengaran fungsi otak dan sensori juga digunakan untuk mendiagnosis MS.

Diagnosis MS memerlukan bukti demyelination yang berlaku pada masa yang berlainan di lebih dari satu kawasan otak, saraf tunjang, atau saraf optik anda.

Diagnosis juga memerlukan mengesampingkan keadaan lain yang mempunyai gejala serupa. Penyakit Lyme, lupus, dan sindrom Sjögren adalah beberapa contoh lain.

Memahami gejala Multiple Sclerosis dan komplikasinya

Apakah tanda-tanda awal MS?

MS boleh berkembang serentak, atau gejalanya boleh menjadi sangat ringan sehingga anda dengan mudah tidak menghiraukannya. Tiga gejala awal MS yang paling biasa adalah:

 • Kebas dan sengal yang mempengaruhi lengan, kaki, atau satu sisi wajah anda. Rasa ini serupa dengan pin-and-jarum yang anda rasa apabila kaki anda tertidur. Namun, ia berlaku tanpa sebab yang jelas.
 • Keseimbangan kaki yang tidak rata dan lemah. Anda mungkin mudah terjatuh semasa berjalan atau melakukan aktiviti fizikal yang lain.
 • Penglihatan berganda, penglihatan kabur pada satu mata, atau kehilangan penglihatan separa. Ini boleh menjadi petunjuk awal MS. Anda mungkin juga mengalami sakit mata.

Ia adalah tidak jarang gejala awal ini hilang hanya untuk kembali kemudiannya. Anda mungkin berminggu-minggu, berbulan-bulan, atau bahkan bertahun-tahun apabila ia tercetus.

Gejala ini boleh mempunyai pelbagai sebab. Walaupun anda mempunyai simptom-simptom ini, tidak semestinya anda menghidap MS.

RRMS lebih sering berlaku pada wanita, sedangkan PPMS sama pada wanita dan lelaki. Sebilangan besar pakar percaya bahawa MS pada lelaki cenderung lebih agresif dan pemulihan dari penyakit ini sering tidak lengkap.

Memahami gejala Multiple Sclerosis dan komplikasinya

Apa yang menyebabkan MS?

Sekiranya anda menghidap MS, lapisan pelindung myelin di sekitar gentian saraf anda menjadi rosak.

Dianggap bahawa kerosakan itu adalah akibat serangan sistem imun. Para penyelidik berpendapat mungkin ada pemacu persekitaran, seperti virus atau racun, yang mencetuskan serangan sistem imun.

Oleh kerana sistem imun anda menyerang myelin, ia menyebabkan keradangan. Ini membawa kepada tisu berparut, atau luka. Keradangan dan tisu parut mengganggu isyarat antara otak dan bahagian badan anda yang lain.

MS adalah bukan turun-temurun, tetapi mempunyai ibu bapa atau saudara dengan MS akan meningkatkan risiko anda sedikit. Para saintis telah mengenal pasti beberapa gen yang nampaknya meningkatkan kerentanan untuk mengembangkan MS.

A lesser-known multiple-sclerosis issue — money problems - MarketWatch

Apakah jenis MS?

Jenis MS merangkumi:

Sindrom terpencil secara klinikal (CIS)

Sindrom terpencil secara klinikal (CIS) adalah keadaan pra-MS yang melibatkan satu episod gejala yang berlangsung sekurang-kurangnya 24 jam. Gejala ini disebabkan oleh demyelination di CNS anda.

Walaupun episod ini adalah ciri MS, tidak cukup untuk membuat diagnosis.

Sekiranya terdapat lebih daripada satu lesi atau jalur oligoklonal positif (OCB) pada cecair tulang belakang anda semasa melakukan ketukan tulang belakang, anda lebih cenderung untuk menerima diagnosis MS yang berulang (relapsing-remitting MS) (RRMS).

Sekiranya lesi ini tidak didapati, atau cairan tulang belakang anda tidak menunjukkan OCB, anda cenderung tidak mendapat diagnosis MS.

Relapsing-remitting MS (RRMS)

Relapsing-remitting MS (RRMS) melibatkan membuang aktiviti penyakit yang jelas diikuti dengan remisi. Semasa tempoh remisi, gejala ringan atau tidak ada, dan tidak ada perkembangan penyakit.

RRMS adalah bentuk MS yang paling biasa pada permulaan dan menyumbang sekitar 85 peratus daripada semua kes.

MS progresif utama (PPMS)

Sekiranya anda mengalami MS progresif primer (PPMS), fungsi neurologi menjadi semakin teruk dari awal gejala anda.

Walau bagaimanapun, kestabilan jangka pendek boleh berlaku. Istilah “aktif” dan “tidak aktif” digunakan untuk menggambarkan aktiviti penyakit dengan lesi otak baru atau meningkat.

MS progresif sekunder (SPMS)

MS progresif sekunder (SPMS) berlaku apabila RRMS beralih ke bentuk progresif. Anda mungkin masih mengalami penyakit yang teruk semula selain kecacatan atau penurunan fungsi secara beransur-ansur.

Rumusan : MS anda mungkin berubah dan berkembang, misalnya, dari RRMS ke SPMS. Anda hanya boleh mempunyai satu jenis MS pada satu masa, tetapi mengetahui bila anda beralih ke bentuk MS yang progresif mungkin sukar untuk diketahui.

Top 10 Multiple Sclerosis Drugs

Berapakah jangka hayat bagi penghidap MS?

Jangka hayat bagi penghidap MS adalah sekitar 7.5 tahun lebih pendek daripada jangkaan. Berita baiknya ialah, jangka hayat mereka yang menghidap MS meningkat.

Hampir mustahil untuk meramalkan bagaimana MS akan berkembang dalam setiap orang.

Kira-kira 10-15% orang dengan MS hanya mengalami serangan yang jarang dan kurang upaya minimum 10 tahun selepas diagnosis. Umumnya mereka menganggap mereka tidak menjalani rawatan atau suntikan. Ini kadang-kadang dipanggil MS jinak.

Dengan perkembangan terapi pengubah penyakit (DMT), kajian menunjukkan hasil yang menjanjikan bahawa perkembangan penyakit dapat diperlahankan.

Normal nerve and multiple sclerosis illustration

Jenis MS

MS progresif pada umumnya maju lebih cepat daripada RRMS. Orang yang mengalami RRMS boleh berada dalam kelegaan selama bertahun-tahun. Kekurangan kecacatan selepas 5 tahun biasanya merupakan petunjuk yang baik untuk masa depan.

Umur dan jantina

Penyakit ini cenderung lebih teruk dan melemahkan pada lelaki dan orang dewasa yang lebih tua. Prognosis yang sama juga dilihat pada orang Afrika Amerika dan mereka yang mempunyai kadar berlaku semula yang tinggi.

Rumusan : Kualiti hidup anda dengan MS akan bergantung pada gejala anda dan seberapa baik anda bertindak balas terhadap rawatan. Penyakit ini jarang membawa maut, tetapi tidak dapat diramalkan, boleh berubah arah tanpa amaran.

 

Bagaimana MS dirawat?

Tidak ada penawar yang tersedia untuk MS, tetapi terdapat banyak pilihan rawatan.

Terapi pengubahsuaian penyakit (DMT)

Terapi pengubahsuaian penyakit (DMT) dirancang untuk memperlambat perkembangan penyakit dan menurunkan kadar berlaku semula penyakit anda.

Ubat pengubah penyakit yang boleh disuntikkan sendiri untuk RRMS termasuk glatiramer asetat (Copaxone) dan beta interferon, seperti:

 • Avonex
 • Betaseron
 • Extavia
 • Kesombongan
 • Rebif

Ubat oral untuk RRMS termasuk:

 • Dimetil fumarat (Tecfidera)
 • Fingolimod (Gilenya)
 • Teriflunomide (Aubagio)
 • Cladribine (Mavenclad)
 • Diroximel fumarate (Jumlah)
 • Siponimod (Mayzent)

Rawatan infus intravena untuk RRMS termasuk:

 • Alemtuzumab (Lemtrada)
 • Natalizumab (Tysabri)
 • Mitoxantrone (Novantrone)
 • Ocrelizumab (Ocrevus)

Pada tahun 2017, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) meluluskan DMT pertama untuk orang yang mempunyai PPMS. Ubat infus ini disebut ocrelizumab (Ocrevus), dan juga dapat digunakan untuk mengubati RRMS.

Ubat lain, ozanimod (Zeposia), baru-baru ini telah diluluskan untuk mengubati CIS, RRMS, dan SPMS, tetapi belum dipasarkan kerana pandemik COVID-19.

Tidak semua ubat MS akan tersedia atau sesuai untuk setiap orang. Bercakap dengan doktor anda mengenai ubat mana yang paling sesuai untuk anda dan risiko serta faedahnya.

Ubat lain

Doktor anda boleh menetapkan kortikosteroid, seperti methylprednisolone (Medrol) atau Acthar Gel (ACTH), untuk merawat berlakunya semula penyakit.

Rawatan lain juga dapat meredakan simptom anda dan meningkatkan kualiti hidup anda.

Oleh kerana MS berbeza untuk setiap orang, rawatan bergantung kepada gejala spesifik anda. Bagi kebanyakan orang, pendekatan yang fleksibel diperlukan.

Bagaimana rasanya hidup dengan MS?

Sebilangan besar orang yang mengalami MS mencari cara untuk menguruskan gejala dan berfungsi dengan baik.

Ubat-ubatan

Mengalami MS bermakna anda perlu berjumpa doktor yang berpengalaman dalam merawat MS.

Sekiranya anda mengambil salah satu DMT, anda harus mematuhi jadual yang disyorkan. Doktor anda mungkin menetapkan ubat lain untuk merawat gejala tertentu.

Diet dan senaman

Bersenam secara teratur adalah penting untuk kesihatan fizikal dan mental, walaupun anda mengalami kecacatan.

Sekiranya pergerakan fizikal sukar, berenang atau bersenam di kolam renang dapat membantu. Beberapa kelas yoga dirancang hanya untuk orang yang menghidap MS.

Diet yang seimbang, rendah kalori kosong dan tinggi nutrien dan serat, akan membantu menguruskan kesihatan anda secara keseluruhan. Makanan anda mestilah terdiri daripada:

 • Pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran
 • Sumber protein tanpa lemak, seperti ikan dan unggas tanpa kulit
 • Bijirin penuh dan sumber serat lain
 • Kacang
 • Kekacang
 • Produk tenusu rendah lemak
 • Jumlah air dan cecair lain yang mencukupi

Lebih baik diet anda, semakin baik kesihatan anda secara keseluruhan. Anda bukan sahaja akan merasa lebih baik dalam jangka pendek, tetapi anda juga akan meletakkan asas untuk masa depan yang lebih sihat.

Anda harus menghadkan atau mengelakkan:

 • Lemak tepu
 • Lemak trans
 • Daging merah
 • Makanan dan minuman yang tinggi gula
 • Makanan tinggi natrium
 • Makanan yang sangat diproses

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan yang lain, tanyakan kepada doktor anda jika anda harus mengikuti diet khas atau mengambil makanan tambahan.

Diet khusus seperti diet keto, paleo, atau Mediterranean dapat membantu mengatasi beberapa cabaran yang dihadapi oleh orang yang menghidap MS.

Baca label makanan. Makanan yang tinggi kalori tetapi rendah nutrien tidak akan membantu anda merasa lebih baik atau mengekalkan berat badan yang sihat.

Terapi pelengkap lain

Kajian mengenai keberkesanan terapi pelengkap jarang berlaku, tetapi itu tidak bermakna mereka tidak dapat membantu dalam beberapa cara.

Terapi berikut dapat membantu anda merasa kurang tertekan dan lebih santai:

 • Bertafakur
 • Urut
 • Tai Chi
 • Akupunktur
 • Hipnoterapi
 • Terapi muzik

Apakah statistik mengenai MS?

Menurut National Multiple Sclerosis Society, belum ada kajian nasional yang saintifik mengenai prevalensi MS di Amerika Syarikat sejak tahun 1975.

Dalam satu kajian pada tahun 2017, Persatuan menganggarkan bahawa sekitar 1 juta orang Amerika mempunyai MS.

Perkara lain yang mesti anda ketahui:

 • MS adalah keadaan neurologi yang paling meluas yang melumpuhkan orang dewasa muda di seluruh dunia.
 • Sebilangan besar orang yang didiagnosis dengan RRMS berumur antara 20 dan 50 pada masa diagnosis mereka.
 • Secara keseluruhan, MS lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Menurut National Multiple Sclerosis Society, RRMS adalah dua hingga tiga kali lebih biasa pada wanita daripada lelaki. Kadar PPMS pada wanita dan lelaki kira-kira sama.
 • Kadar MS cenderung lebih rendah di tempat yang lebih dekat dengan khatulistiwa. Ini mungkin berkaitan dengan pendedahan cahaya matahari dan vitamin D. Orang yang berpindah ke lokasi baru sebelum usia 15 tahun biasanya memperoleh faktor risiko yang berkaitan dengan lokasi baru.
 • Data dari tahun 1999 hingga 2008 menunjukkan bahawa kos MS langsung dan tidak langsung antara $ 8,528 dan $ 54,244 setiap tahun. DMT semasa untuk RRMS boleh menelan belanja sehingga $ 60,000 setahun. Ocrelizumab (Ocrevus) berharga $ 65,000 setahun.
 • Orang Kanada mempunyai kadar MS tertinggi di dunia.

Apakah komplikasi MS?

Lesi yang disebabkan oleh MS boleh muncul di mana sahaja di CNS anda dan mempengaruhi mana-mana bahagian badan anda.

Masalah mobiliti

Seiring usia anda, beberapa kecacatan yang menyebabkan MS menjadi lebih ketara.

Sekiranya anda mempunyai masalah mobiliti, jatuh boleh menyebabkan anda berisiko tinggi mengalami patah tulang. Mempunyai keadaan lain, seperti artritis dan osteoporosis, boleh merumitkan masalah.

Isu lain

Salah satu gejala MS yang paling biasa adalah keletihan, tetapi tidak jarang orang dengan MS juga mempunyai:

 • Kemurungan
 • Kegelisahan
 • Beberapa tahap gangguan kognitif

Rumusan : Masalah mobiliti boleh menyebabkan kekurangan aktiviti fizikal, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Masalah keletihan dan mobiliti juga boleh mempengaruhi fungsi seksual.

Mencari sokongan

MS adalah keadaan sepanjang hayat. Anda akan menghadapi cabaran unik yang boleh berubah dari masa ke masa.

Anda harus menumpukan perhatian untuk berkomunikasi dengan doktor anda, mempelajari semua yang anda boleh mengenai MS, dan mengetahui apa yang membuat anda merasa yang terbaik.

Ramai orang yang mempunyai MS malah memilih untuk berkongsi cabaran dan strategi mengatasi mereka melalui kumpulan sokongan secara langsung atau dalam talian.

Anda juga boleh mencuba aplikasi MS Buddy percuma kami untuk berkongsi nasihat dan sokongan dalam persekitaran terbuka. Muat turun untuk iPhone atau Android.

Sumber :
www.healthline.com

1 COMMENT

 1. I was introduced to HealthPoint and their effective Multiple Sclerosis Formula treatment. The treatment relieved symptoms significantly. Reach th em at herbalhealthpoint. com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here